2022. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

Negyedik alkalommal érkezik a Balaton-felvidékre a Kőfeszt, a „nyugalom fesztiválja”

Augusztus 2-7 között Kővágóörsön és kilenc másik Balaton-felvidéki településen rendezik meg immáron negyedik alkalommal a Kőfesztet. A fesztivál a tradicionális magyar hagyományokat ötvözi a 21. századi fesztiválok trendejeivel. A VEB 2023 program által is támogatott fesztiválon a képzőművészet, az irodalom, a kézművesség, a gasztronómia és természetesen a zene is megjelenik, utóbbinál idén az egyik húzónév Demjén Ferenc lesz.

Négy éve Csúri Ákos ötlete nyomán és az ő szervezése mellett tartották meg az első Kőfesztet, ami aztán évről évre egyre több embert vonzott a Káli-medencébe, tavaly már 15 ezren voltak kíváncsiak erre a magyar hagyományokat felvonultató, de mégsem kizárólag népművészeti fesztiválra.

Az eredeti elképzeléshez idén is tartja magát a fesztivál, aminek beharangozó sajtótájékoztatóját csütörtök délelőtt tartották Kővágóörsön. Itt a szervezők mellett jelen volt többek közt Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője, aki kiemelte: „A Kőfeszt egy olyan rendezvény, amely a Balaton-felvidéki fesztiváloknak és a helyi társadalmaknak a legnemesebb hagyományait éleszti újjá és illeszti bele egy XXI. századi környezetbe, társítva egymással a hagyományőrzést, hagyományápolást és a korszerű kultúrát. Örülök, hogy a Kőfeszt nem csak standard tagja az Európa Kulturális Fővárosa programkínálatnak, hanem azt mondhatjuk, hogy elsők között lépett be, és ennek köszönhetően a most sorra kerülő negyedik Kőfeszt már része annak a társaságnak, amelyre építhetünk a továbbiakban is.”

Hozzátette, a fesztiválok a területfejlesztési törekvések fontos eszközei is lehetnek, hiszen sosem lehet tudni, hogy mi lesz az a szikra, ami beindítja a helyi gazdaság növekedését.

Kővágóörsön és a környező településeken a Kőfeszt ebben a vonatkozásban is fontos szereplője a kulturális kínálatnak, hiszen a fesztivál központi településén kívül Kékkúton, Balatonhenyén, Köveskálon, Mindszentkállán, Szentbékkállán, Pálkövén, Salföldön és idén új belépőként Ábrahámhegyen és Monoszlón is lesznek programok.

Ezt a regionális együttműködést méltatta Markovits Alíz is, a VEB 2023 Zrt. vezérigazgatója, aki kiemelte, az Európa Kulturális Főváros program egyik alapvető célja a helyi értékek felkarolása, amihez a Kőfeszt tökéletesen igazodik. A vezérigazgató azt is bejelentette, hogy megszületett a döntés arról, hogy a Kőfesztet jövőre, 2023-ban is támogatja majd az EKF, így nem csak idén, hanem már jövőre is biztosított a fesztivál helye a térség programkínálatában.

Csúri Ákos, a Kőfeszt alapítója és főszervezője azt mondta: „Ez továbbra is egy ingyenes rendezvény, ezt a mai világban nem lehet eléggé kihangsúlyozni. Azért fontos, mert az idelátogatók nem azt méricskélik, hogy ár-érték arányban a megfelelő minőségű programot kapták–e, hanem lesz idejük ara, hogy jól érezzék magukat”. Csúri elmondta azt is, hogy a fesztivál programjait elsősorban a gyerekeknek, a fiataloknak szánják, hiszen fontos, hogy a népi kultúra természetes módon jusson el ennek a generációnak a fülébe, tudatába. Továbbá küldetésüknek nevezte, hogy minden esztendőben bemutassák a határainkon túli mestereinket is, akik életvitelszerűen őrzik a magyar hagyományokat.

A fesztivál idén igazi kuriózummal kezd, hiszen Demjén Ferenc Rózsi először lép fel a Káli-medencében, és Indulj, új csodákat látni… című koncertjével. De a Kőfeszt vendége lesz még Ferenczi György és a Pesti Rackák és a gyergyószentmiklósi 4S Street zenekar is színpadra lép - akik a Bagossy Brothers Company előzenekaraként már a Papp László Sportarénában is felléptek. A programok között lehet még válogatni a Misztrál együttes és Heinczinger Mika is, Pál István Szalonna és Bandájának koncertjei közül is.

Idén a Kőfeszt ad otthont a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójának, ahol többek közt a Fonó Zenekar, Üsztürü, Naszály, Fokos Zenekar, Tankó Eszter a Gyimesből, a felvidéki Korpás Éva és zenekara muzsikálnak majd, akik természetesen a késő esti táncház házigazda-zenekarai is lesznek.

Idén is ott lesz önálló estjével, újabb – Legszebb ország hazám címmel - ősbemutatóval Lázár Csaba, Pély Barna pedig Ábrahámhegyen vezet be mindenkit a blues szépségeibe, ahol az Anima Sound System is koncertet ad. A fesztivál házigazdazenekara idén a Naszály lesz. Természetesen 2022-ben sem maradhat el Navratil Andrea Dúdolója, vagy az ördöngösfüzesi Hideg Anna néni énekhangja, de Horti Zoltán, valamint a Görömbő Kompánia előadásai is már szerves részei a Kőfesztnek. Ugyanezt elmondhatjuk a Liszt Ferenc Kamarazenekarról, akik a kékkúti templomkertben Handel, Vivaldi, Haydn, Mozart, Boccherini, Toselli, Weiner műveiből játszanak majd a szakértő közönségnek, és a tavaly zajos sikert arató Szent Efrém Férfikar most is lehetőséget ad a varázslat ismételt átélésére.

2022-ben is számtalan kiállítás színesíti a programot, például a Nemzet Fiatal Tehetsége címet többször elnyerő Vollein Ferenc festményeit Köveskálon, Kulcsár István és Steindl Gabriella Pillanatok, a Táncház ünnepe a Káli-medencében fotókiállítása Kővágóörsön, Kékkúton, Köveskálon, Káptalantótiban látható, az Első Magyar Látványtár, Megbecsült tárgyak tárlata Mindszentkállán, vagy a Tapolcai Rajzbarátok Káli-medence… és más cím kiállítása Kővágóörsön kínálja magát.

A gyerekek és a családok számára többek között mesemondással, kézműveskedéssel, dúdoló programokkal és lovagoltatással is készülnek, de a Veszprém megyei Kiscsőszről érkező Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület Pannon forgataga is várja a kicsiket és nagyokat.

A Kőfeszt kiemelt szakmai partnere, a Hagyományok Háza Folkudvara Köveskálon tavaly is nagy sikert aratott, ezúttal Kővágóörsön, a tavasszal átadott Botond pajtában rendezkedik majd be és a kézműves foglalkozások, gyerekkoncertek és családi programok mellett esténként olyan zenekarok lépnek majd fel, mint a Fokos, az Üsztürü vagy a Naszály zenekar.

Kerekasztal beszélgetésekkel, slammer programokkal is találkozhat az, aki augusztus 3-7-ig a Kőfesztre látogat, Mindszentkállán pedig a Magyar Ízek Utcája teszi tiszteletét, amely – a tavalyi Kőfesztes premier után - mindössze másodszor lépi át Budapest határait.

Köveskálon különleges, buszmegállóban tartott zongorakoncerteket tartanak majd klasszikus és népzenei feldolgozásokból, de nomád, harci bemutatók, cirkuszi- és vándorjátékok is lesznek. Salföldön is különleges programok várhatóak, mint például geotúra, kirándulás a Csönge-hegyre vagy néprajzi előadások, a Kőfeszt legújabb helyszíne, Monoszló pedig a MagyarProvence Levendulabirtokkal csatlakozik, ahol többek közt Orosz István: Páternoszter című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

A Kőfeszten a számos program mellett kirakodóvásárral is készülnek, erről Mocselini Rudolf, az Ördögszekér kézműves vásár szervezője elmondta, hogy azért is jó helyszín a Kőfeszt a kiállító mestereknek, mert „itt tényleg nem csak a koncertekről és a programokról szól minden, hanem a közösségi élet is erős. Ez az a kirakodóvásár, ahol örülnek a készpénznek...” – utalt az elmúlt hetek kapolcsi fejleményeire. A rendezvényen idén is jelen lesz a Magyar Ízek Utcája. A sajtótájékoztatón a MÍU képviseletében Novotnhy Antal feltette a kérdést, hogy: „Mit ér a kultúra, gasztrokultúra nélkül?” Ebben a gondolatiságban szervezik idén is a Magyar Ízek Utcáját Mindszentkállára, ahová a tavalyi süteményverseny után idén egy jótékonysági levesfőzéssel készülnek. Igazi Kőlevest fognak készíteni, ami attól lesz különleges, hogy a követ a Magyar Ízek Utcája adja, a hozzávalókat pedig a környező települések polgármesterei.

vehir.hu

További cikkek

Mi volt az a furcsa hibrid szekér, ami megjelent Veszprémben?
Mi volt az a furcsa hibrid szekér, ami megjelent Veszprémben?
Egy nemzetközi kulturális zarándoklat során tíz ember kézi erejével húzott és tolt szekér - de inkább egy különös traktor-autó-hajó hibrid, amely a Landschip (szárazföldi hajó) nevet kapta - indult el a flamand Antwerpenből és érkezett meg csütörtökön délután Veszprémbe.
Kultúra, művészet, kreatív foglalkozások az utcai csatangolás helyett
Kultúra, művészet, kreatív foglalkozások az utcai csatangolás helyett
Egyszerűen csak kinyitották az ajtót, a gyerekek az utcáról pedig bejöttek. Így indult Haszkovó-lakótelep szívében a Napsugár Klub működése, ahol azóta is a hét öt napján gondoskodnak arról, hogy a lakótelepi fiataloknak hasznos, kreatív alternatívát kínáljanak az utcán való téblábolás helyett. Idén a Veszprém-Balaton 2023 EKF program támogatásának köszönhetően pedig még inkább kibővült kulturális vonalon is ez a fiatalos kínálat.
Malomsorsok a Séd mentén
Malomsorsok a Séd mentén
Vasárnap a gomolygó idő ellenére számos lelkes érdeklődő csatlakozott a Túrajó tematikus sétájához. A jelentkezők nevében is bátran mondhatom: sok élménnyel és érdekes ismeretanyaggal lettünk gazdagabbak.
Veszprémtől kértek tanácsot az észtek borkérdésben
Veszprémtől kértek tanácsot az észtek borkérdésben
Nemrég az Oliva étteremben két olyan város jó barátai találkoztak, amely városok mindegyike az Európa Kulturális Fővárosa cím birtokosa, programjaikban pedig egyaránt szeretnének adózni borkultúrának is. Veszprém és testvárvárosának, az észtországi Tartunak a vezetői régi jó kapcsolatot ápolnak egymással, a mostani a találkozót is a személyesség jellemezte, még úgy is, hogy a két társaság 1500 km-re volt egymástól a valóságban. Ráadásul Tartu szempontjából komoly tétje is volt az alkalomnak.
Évadot nyitott a Pannon Várszínház
Évadot nyitott a Pannon Várszínház
Bejelentették a 2022/23-as évad előadásait, melyek már a közelgő Európa Kulturális Fővárosa év jegyében kerülnek repertoárra.