Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Negyedik alkalommal érkezik a Balaton-felvidékre a Kőfeszt, a „nyugalom fesztiválja”

2022. július 21. 15:18
Augusztus 2-7 között Kővágóörsön és kilenc másik Balaton-felvidéki településen rendezik meg immáron negyedik alkalommal a Kőfesztet. A fesztivál a tradicionális magyar hagyományokat ötvözi a 21. századi fesztiválok trendejeivel. A VEB 2023 program által is támogatott fesztiválon a képzőművészet, az irodalom, a kézművesség, a gasztronómia és természetesen a zene is megjelenik, utóbbinál idén az egyik húzónév Demjén Ferenc lesz.

Négy éve Csúri Ákos ötlete nyomán és az ő szervezése mellett tartották meg az első Kőfesztet, ami aztán évről évre egyre több embert vonzott a Káli-medencébe, tavaly már 15 ezren voltak kíváncsiak erre a magyar hagyományokat felvonultató, de mégsem kizárólag népművészeti fesztiválra.

Az eredeti elképzeléshez idén is tartja magát a fesztivál, aminek beharangozó sajtótájékoztatóját csütörtök délelőtt tartották Kővágóörsön. Itt a szervezők mellett jelen volt többek közt Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője, aki kiemelte: „A Kőfeszt egy olyan rendezvény, amely a Balaton-felvidéki fesztiváloknak és a helyi társadalmaknak a legnemesebb hagyományait éleszti újjá és illeszti bele egy XXI. századi környezetbe, társítva egymással a hagyományőrzést, hagyományápolást és a korszerű kultúrát. Örülök, hogy a Kőfeszt nem csak standard tagja az Európa Kulturális Fővárosa programkínálatnak, hanem azt mondhatjuk, hogy elsők között lépett be, és ennek köszönhetően a most sorra kerülő negyedik Kőfeszt már része annak a társaságnak, amelyre építhetünk a továbbiakban is.”

Hozzátette, a fesztiválok a területfejlesztési törekvések fontos eszközei is lehetnek, hiszen sosem lehet tudni, hogy mi lesz az a szikra, ami beindítja a helyi gazdaság növekedését.

Kővágóörsön és a környező településeken a Kőfeszt ebben a vonatkozásban is fontos szereplője a kulturális kínálatnak, hiszen a fesztivál központi településén kívül Kékkúton, Balatonhenyén, Köveskálon, Mindszentkállán, Szentbékkállán, Pálkövén, Salföldön és idén új belépőként Ábrahámhegyen és Monoszlón is lesznek programok.

Ezt a regionális együttműködést méltatta Markovits Alíz is, a VEB 2023 Zrt. vezérigazgatója, aki kiemelte, az Európa Kulturális Főváros program egyik alapvető célja a helyi értékek felkarolása, amihez a Kőfeszt tökéletesen igazodik. A vezérigazgató azt is bejelentette, hogy megszületett a döntés arról, hogy a Kőfesztet jövőre, 2023-ban is támogatja majd az EKF, így nem csak idén, hanem már jövőre is biztosított a fesztivál helye a térség programkínálatában.

Csúri Ákos, a Kőfeszt alapítója és főszervezője azt mondta: „Ez továbbra is egy ingyenes rendezvény, ezt a mai világban nem lehet eléggé kihangsúlyozni. Azért fontos, mert az idelátogatók nem azt méricskélik, hogy ár-érték arányban a megfelelő minőségű programot kapták–e, hanem lesz idejük ara, hogy jól érezzék magukat”. Csúri elmondta azt is, hogy a fesztivál programjait elsősorban a gyerekeknek, a fiataloknak szánják, hiszen fontos, hogy a népi kultúra természetes módon jusson el ennek a generációnak a fülébe, tudatába. Továbbá küldetésüknek nevezte, hogy minden esztendőben bemutassák a határainkon túli mestereinket is, akik életvitelszerűen őrzik a magyar hagyományokat.

A fesztivál idén igazi kuriózummal kezd, hiszen Demjén Ferenc Rózsi először lép fel a Káli-medencében, és Indulj, új csodákat látni… című koncertjével. De a Kőfeszt vendége lesz még Ferenczi György és a Pesti Rackák és a gyergyószentmiklósi 4S Street zenekar is színpadra lép - akik a Bagossy Brothers Company előzenekaraként már a Papp László Sportarénában is felléptek. A programok között lehet még válogatni a Misztrál együttes és Heinczinger Mika is, Pál István Szalonna és Bandájának koncertjei közül is.

Idén a Kőfeszt ad otthont a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójának, ahol többek közt a Fonó Zenekar, Üsztürü, Naszály, Fokos Zenekar, Tankó Eszter a Gyimesből, a felvidéki Korpás Éva és zenekara muzsikálnak majd, akik természetesen a késő esti táncház házigazda-zenekarai is lesznek.

Idén is ott lesz önálló estjével, újabb – Legszebb ország hazám címmel - ősbemutatóval Lázár Csaba, Pély Barna pedig Ábrahámhegyen vezet be mindenkit a blues szépségeibe, ahol az Anima Sound System is koncertet ad. A fesztivál házigazdazenekara idén a Naszály lesz. Természetesen 2022-ben sem maradhat el Navratil Andrea Dúdolója, vagy az ördöngösfüzesi Hideg Anna néni énekhangja, de Horti Zoltán, valamint a Görömbő Kompánia előadásai is már szerves részei a Kőfesztnek. Ugyanezt elmondhatjuk a Liszt Ferenc Kamarazenekarról, akik a kékkúti templomkertben Handel, Vivaldi, Haydn, Mozart, Boccherini, Toselli, Weiner műveiből játszanak majd a szakértő közönségnek, és a tavaly zajos sikert arató Szent Efrém Férfikar most is lehetőséget ad a varázslat ismételt átélésére.

2022-ben is számtalan kiállítás színesíti a programot, például a Nemzet Fiatal Tehetsége címet többször elnyerő Vollein Ferenc festményeit Köveskálon, Kulcsár István és Steindl Gabriella Pillanatok, a Táncház ünnepe a Káli-medencében fotókiállítása Kővágóörsön, Kékkúton, Köveskálon, Káptalantótiban látható, az Első Magyar Látványtár, Megbecsült tárgyak tárlata Mindszentkállán, vagy a Tapolcai Rajzbarátok Káli-medence… és más cím kiállítása Kővágóörsön kínálja magát.

A gyerekek és a családok számára többek között mesemondással, kézműveskedéssel, dúdoló programokkal és lovagoltatással is készülnek, de a Veszprém megyei Kiscsőszről érkező Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület Pannon forgataga is várja a kicsiket és nagyokat.

A Kőfeszt kiemelt szakmai partnere, a Hagyományok Háza Folkudvara Köveskálon tavaly is nagy sikert aratott, ezúttal Kővágóörsön, a tavasszal átadott Botond pajtában rendezkedik majd be és a kézműves foglalkozások, gyerekkoncertek és családi programok mellett esténként olyan zenekarok lépnek majd fel, mint a Fokos, az Üsztürü vagy a Naszály zenekar.

Kerekasztal beszélgetésekkel, slammer programokkal is találkozhat az, aki augusztus 3-7-ig a Kőfesztre látogat, Mindszentkállán pedig a Magyar Ízek Utcája teszi tiszteletét, amely – a tavalyi Kőfesztes premier után - mindössze másodszor lépi át Budapest határait.

Köveskálon különleges, buszmegállóban tartott zongorakoncerteket tartanak majd klasszikus és népzenei feldolgozásokból, de nomád, harci bemutatók, cirkuszi- és vándorjátékok is lesznek. Salföldön is különleges programok várhatóak, mint például geotúra, kirándulás a Csönge-hegyre vagy néprajzi előadások, a Kőfeszt legújabb helyszíne, Monoszló pedig a MagyarProvence Levendulabirtokkal csatlakozik, ahol többek közt Orosz István: Páternoszter című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

A Kőfeszten a számos program mellett kirakodóvásárral is készülnek, erről Mocselini Rudolf, az Ördögszekér kézműves vásár szervezője elmondta, hogy azért is jó helyszín a Kőfeszt a kiállító mestereknek, mert „itt tényleg nem csak a koncertekről és a programokról szól minden, hanem a közösségi élet is erős. Ez az a kirakodóvásár, ahol örülnek a készpénznek...” – utalt az elmúlt hetek kapolcsi fejleményeire. A rendezvényen idén is jelen lesz a Magyar Ízek Utcája. A sajtótájékoztatón a MÍU képviseletében Novotnhy Antal feltette a kérdést, hogy: „Mit ér a kultúra, gasztrokultúra nélkül?” Ebben a gondolatiságban szervezik idén is a Magyar Ízek Utcáját Mindszentkállára, ahová a tavalyi süteményverseny után idén egy jótékonysági levesfőzéssel készülnek. Igazi Kőlevest fognak készíteni, ami attól lesz különleges, hogy a követ a Magyar Ízek Utcája adja, a hozzávalókat pedig a környező települések polgármesterei.

vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.