2023. június 3.
//
Klotild névnap

Csodákért menni a veszprémi elkerülőn túlra

2022. július 18. 4:00
Nem attól függ egy vallási helyszín szakrális ereje, hogy mennyire impozáns a templom. Veszprémben van, aki egy főút melletti apró szoborhoz jár a csodáért.

Sokszor elfeledkezünk arról, hogy az a sok templom és vallási emlékmű, amelyek úton, útfélen keresztezik Veszprém utcáit nem csupán azért állnak, hogy a turisztikai kiadványok lapjait bővítsék velük. Habár a turizmusban létezik az a fogalom, hogy „vallási turizmus” és Veszprém igen előkelő helyet foglal a magyar városok sorában ilyen szempontból is, mégis ezen helyek eredeti funkciójuk szerint egy turisztikától független, másik igényt voltak hivatottak kiszolgálni.

Ez az igény pedig lelki síkon van jelen – felekezettől függetlenül – a hívő emberekben. Számukra pedig Veszprém templomai is elsősorban az Istennel való szellemi találkozás színterei.

De tényleg csak ezeken a helyeken tud az ember elmélyülni hitében? A keresztény tanítás szerint Isten mindenhol jelen van az életünkben, ilyen formán pedig a templomok és kegyhelyek csupán keretet adnak tárgyiasult életünkben annak, hogy könnyebben megéljük hitünket és Istennel való találkozást.

Mivel a szellemiségben a tárgyi javaknak már aligha van szerepe, előfordulhat, hogy egy monumentális székesegyház, vagy díszes templom helyett valaki egészen máshol találja meg azt, amit hitében keresett.

A minap sétáltam a Rab Mária-forrás környékén. Na jó, valójában eltévesztettem egy elágazást az erdei barangolás közben és így lyukadtam ki Veszprém egyik olyan szakrális helyénél, amiről méltatlanul kevés szó esik.

A forrás és névadójának legendájáról korábban portálunkon is írtunk. A múlt század derekán élt fiatal Mária nevű nőről szól, aki kilátástalan sorsában sem adta fel a reményt és a fohászt, imái pedig meghallgatásra leltek, élete pedig megjavult.

A Rab Mária-forrásnál elhelyezett friss virágok, mécsesek árulkodtak arról, hogy sokan ma is kegyhelyként tekintenek erre a forrásra, nem csak a túrájuk egyik állomására. Ami viszont minden virágnál és gyertyánál sokkal többet mondott el a hely szakrális jelentőségéről az egy hölgy volt, aki némán, imára font kezekkel állt a forrás melletti Mária-szobornál. Csupán egy futó pillantás elegendő volt, hogy továbbhaladva az ösvényen az ember összerakja a pillanatképekből a fejében a jelenetet. A pár másodperccel azelőtti emlékben megjelent a nő sápadtabb bőre, sovány arca, de leginkább az a fejkendő, amivel a kemoterápián áteső betegek takarják el a kezelés egyik mellékhatását.

Ahogy Rab Mária legendájának igazsága, úgy az imák értelme is csak attól függ, hogy mennyire hiszünk benne. A hittől tud valóságossá válni, ami jelen esetben talán annak az ismeretlen nőnek a gyógyulásában önt majd testet.

Hajas Bálint

További cikkek

Három csodás rózsakert, ami visszarepít a romantika korába
Három csodás rózsakert, ami visszarepít a romantika korába
Az elmúlt évek egyik legnagyobb sikere volt a Bridgerton-család, amely pezsgő szerelmi drámáival és romantikus díszleteivel a legbolondabb időkben is tiszta eszképizmust kínált. Bár a saját életünket nem tudjuk olyan lazűn átformálni egy tündérmesévé, mint ahogy a sorozat a történelmi tényeket átírta, a mese egyes díszleteit a valóságban is megtalálhatjuk: érkezik a nyár, vele együtt pedig országszerte nyitnak a romantika korát idéző pazar rózsakertek.
Minek ellenség, ha ilyen szövetségesei vannak egy országnak?
Minek ellenség, ha ilyen szövetségesei vannak egy országnak?
Az EU alapítói forognának a sírjukban, ha megtudnák, milyen diplomáciai botrányt sikerülhetett utódjuknak összehozni. Kérdés, hogy valóban lesz-e botrány, vagy érdeklődés miatt elmarad.
Hová tűnt az udvariasság?
Hová tűnt az udvariasság?
Simon Dani jegyzete egy társadalmi problémáról.
Kivételek persze mindig vannak
Kivételek persze mindig vannak
Érzékeny téma, mert tíz emberből kilenc biztos azt mondja majd rá, hogy a szex a gyerek után, az ugyan olyan, sőt jobb, és izgalmasabb, meg a gyerek csak megerősítette azt a fantasztikus intim kapcsolódást kettőtök között, és mindenki alig várja, hogy a munkából hazaesve, a fociedzés, meg házifeladat írás és vacsorakészítés után vadul egymásnak essen a szülői pár. A szexben általában a legjobb, – van némi haszna is ugye, de általában nem azért csináljuk – hogy spontán.
Variációk a munka ünnepére
Variációk a munka ünnepére
Gyerekként nem értettem, miért ünneplünk egy olyan dolgot, amitől kevesebbet lehet együtt a család, ami folyton feszültséget okoz, aminek a közeledte a hétvégét is el tudja rontani, és ami miatt anyu már hajnalok hajnalán lefőzi a kávét a családnak…