2022. augusztus 8.
//
László névnap

Csodákért menni a veszprémi elkerülőn túlra

2022. július 18. 4:00
Nem attól függ egy vallási helyszín szakrális ereje, hogy mennyire impozáns a templom. Veszprémben van, aki egy főút melletti apró szoborhoz jár a csodáért.

Sokszor elfeledkezünk arról, hogy az a sok templom és vallási emlékmű, amelyek úton, útfélen keresztezik Veszprém utcáit nem csupán azért állnak, hogy a turisztikai kiadványok lapjait bővítsék velük. Habár a turizmusban létezik az a fogalom, hogy „vallási turizmus” és Veszprém igen előkelő helyet foglal a magyar városok sorában ilyen szempontból is, mégis ezen helyek eredeti funkciójuk szerint egy turisztikától független, másik igényt voltak hivatottak kiszolgálni.

Ez az igény pedig lelki síkon van jelen – felekezettől függetlenül – a hívő emberekben. Számukra pedig Veszprém templomai is elsősorban az Istennel való szellemi találkozás színterei.

De tényleg csak ezeken a helyeken tud az ember elmélyülni hitében? A keresztény tanítás szerint Isten mindenhol jelen van az életünkben, ilyen formán pedig a templomok és kegyhelyek csupán keretet adnak tárgyiasult életünkben annak, hogy könnyebben megéljük hitünket és Istennel való találkozást.

Mivel a szellemiségben a tárgyi javaknak már aligha van szerepe, előfordulhat, hogy egy monumentális székesegyház, vagy díszes templom helyett valaki egészen máshol találja meg azt, amit hitében keresett.

A minap sétáltam a Rab Mária-forrás környékén. Na jó, valójában eltévesztettem egy elágazást az erdei barangolás közben és így lyukadtam ki Veszprém egyik olyan szakrális helyénél, amiről méltatlanul kevés szó esik.

A forrás és névadójának legendájáról korábban portálunkon is írtunk. A múlt század derekán élt fiatal Mária nevű nőről szól, aki kilátástalan sorsában sem adta fel a reményt és a fohászt, imái pedig meghallgatásra leltek, élete pedig megjavult.

A Rab Mária-forrásnál elhelyezett friss virágok, mécsesek árulkodtak arról, hogy sokan ma is kegyhelyként tekintenek erre a forrásra, nem csak a túrájuk egyik állomására. Ami viszont minden virágnál és gyertyánál sokkal többet mondott el a hely szakrális jelentőségéről az egy hölgy volt, aki némán, imára font kezekkel állt a forrás melletti Mária-szobornál. Csupán egy futó pillantás elegendő volt, hogy továbbhaladva az ösvényen az ember összerakja a pillanatképekből a fejében a jelenetet. A pár másodperccel azelőtti emlékben megjelent a nő sápadtabb bőre, sovány arca, de leginkább az a fejkendő, amivel a kemoterápián áteső betegek takarják el a kezelés egyik mellékhatását.

Ahogy Rab Mária legendájának igazsága, úgy az imák értelme is csak attól függ, hogy mennyire hiszünk benne. A hittől tud valóságossá válni, ami jelen esetben talán annak az ismeretlen nőnek a gyógyulásában önt majd testet.

Hajas Bálint

További cikkek

Amikor egy élet kitörlődik – szerelem az idősek otthonában
Amikor egy élet kitörlődik – szerelem az idősek otthonában
Egy demens férfi újrakezdése.
A nők vitték haza Angliába a focit
A nők vitték haza Angliába a focit
A hétvégén zárult a női labdarúgó Európa-bajnokság, ami nálunk csak mínuszos hírként, kis színesként került be a sportrovatok legeldugottabb szegleteibe, a házigazda briteknél viszont nézői rekordokat döntött, országos eufóriát okozott és lendületet adott néhány fontos társadalmi változásnak.
Karnyújtásnyira a “teremtés” pillanatától
Karnyújtásnyira a “teremtés” pillanatától
Néhány hete megérkeztek az első “igazi” képek a James Webb űrteleszkóptól (JWST) – korábban csak az eszköz beállítása során keletkezett kalibrációs képeket közöltek. A laikusok számára az új távcső olyan, mint amikor az ember lecseréli a nyomógombos telefonját egy négy-öt kamerával felszerelt modern példányra, és rácsodálkozik a képminőség javulására – a tudósok azonban azt remélik, hogy a James Webb segítségével megfejthetik az univerzum keletkezésének titkát.
Így használd a klímát, hogy ne fájjon mindened
Így használd a klímát, hogy ne fájjon mindened
Sokan nem tudják, de tartós egészségügyi problémáink is adódhatnak abból, ha nem megfelelően használjuk a klímaberendezést.
A világ legidősebb élőlényei a történelem tükrében
A világ legidősebb élőlényei a történelem tükrében
Az idő fizikai mennyiség, amely lehetővé teszi az események sorrendjét és a pillanatok meghatározását – írja az enciklopédia az „idő” fogalmához. Tekintsünk most máshogyan az időre!