Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Úgy pengettek a spanyol cigányok, hogy beleremegett a lábunk

2022. július 15. 12:56
Nicolas Reyes, a Gipsy Kings frontembere a hangjával belekarcolta monogramját a szívünkbe a VeszprémFest csütörtök esti, a História Kertben rendezett előadásán.

Nehéz időket élünk. A szomszédságunkban háború dúl, a világunkat válság fenyegeti. Az energiaárak az égig emelkedtek, napról-napra feltesszük a kérdést: vajon mit tartogathat a holnap? Ilyen és ehhez hasonló gondolatok motoszkáltak a fejemben, amíg beálltam a sorba, hogy vásároljak magamnak egy ásványvizet 600 forintért.

A háttérben közben egyre csak csinosodott a létszám: az emberek percek alatt megtöltötték a festői panorámával megáldott História Kertet, amely méltó otthont biztosít a VeszprémFestnek. A fények kihunytak, majd felcsendült egy gitár, amelynek hallatán, mintha egy különleges álomba merültünk volna.

Színpadra lépett a Gipsy Kings.

A spanyol cigánycsaládok leszármazottaiból alakult együttes frontembere, Nicolas Reyes az ujjaival üdvözölte a jelenlévőket. A válasz csípőből érkezett. Pár pillanattal később az énekes olykor rekedtes, karcos hangja azonnal megmelengette a szíveket. Nők és férfiak egymás karjaiban, romantikától átitatva újból szerelembe estek egymással.

A formáció tagjai nemcsak a közönség, hanem egymás irányába is hatalmas tisztelettel fordultak: mindenkinek volt egy pillanata a koncert során, amely csak önmagáról szólt. Több mint fél tucat gitár, dobok és szintetizátor is biztosította az alapot a flamenco stílushoz. A repertoár olyannyira széles volt, hogy olykor a könnyeink is előbújtak.

Az örök klasszikus Bamboléo, Volare és Chiribi mellett Leonard Cohen Hallelujah-ját, de az egykor Elvis Presleytől is hallható My Way-t is átélhették a veszprémiek, akiknek szeretetéért nem kellett az előadóknak magyar közhelyeket betanulniuk;

elég volt önmagukat adni.

A Gipsy Kings csütörtök esti előadása hiánytalan volt: feledtette a nehézségeket, begyógyított néhány sebet.

Képek
Simon Dani
Domján Attila
további cikkek
Bejelentették a jövő évi VeszprémFest és Rozé Rizling Jazz Napok időpontját Bejelentették a jövő évi VeszprémFest és Rozé Rizling Jazz Napok időpontját Akinek már megvan a jövő évi naptárja, be is karikázhatja az időpontokat. 2023. augusztus 9. 13:33 Norah Jones mesterkurzust tartott a saját érzelmeinkről Norah Jones mesterkurzust tartott a saját érzelmeinkről Kilenc Grammy-díjjal és 50 millió eladott lemezzel a háta mögött érkezett meg az indiai származású Norah Jones az idén 20 éves VeszprémFest utolsó estéjére, ahol a húszéves pályafutás ellenére az első magyarországi koncertjét adta, a hangja pedig bő másfél órára belénk fojtotta a lélegzetünket is. 2023. július 17. 16:17 Joss Stone énekelt, tanított és elbűvölt VeszprémFest Joss Stone énekelt, tanított és elbűvölt Fel volt adva a lecke Joss Stone-nak, amikor a VeszprémFest színpadára állt, hiszen egy olyan műfajt, a soult kellett megtanítania, amit a magyar közönség ritkán kap ilyen dózisban és egyből a műfaj egyik legnagyobbjától az arcába. Az énekesnő viszont nem adta fel a koncert végéig sem, a veszprémi közönség pedig, ha nem is habilitált a soulból, de túl van egy kiváló zenei alapképzésen. 2023. július 16. 15:59 Adjunk esélyt az operának! Adjunk esélyt az operának! Az életben nem csak azok jelenthetik a tökéletes pillanatokat, amelyek régi vágyak beteljesülését jelzik. Ha nyitottak vagyunk, rengeteg kellemes meglepetésre bukkanhatunk még. Ezt bizonyította a VeszprémFest operagálája is. 2023. július 15. 16:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.