2023. március 24.
//
Gábor névnap

Nem a nyáresti hidegtől lettünk lúdbőrösek

2022. július 14. 13:20
A portugál fado műfajának egyik legismertebb nagykövete, Ana Moura segített szerda este a veszprémieknek megtalálni a szívünket.

Ana Moura 1979-ben született Portugáliában. Édesapja portugál, édesanyja azonban algír, aki a forradalom elől menekülve talált új otthonra az Ibériai-félszigeten – avatta be közönségét szerdai fellépésén az énekes. Édesanyja tanítónő volt, az áthelyezések miatt sokat utazott az országban, a kis Ana pedig vele tartott, és közben magába szívta a portugál kultúra minden árnyalatát. Noha a fado műfajára esküdött fel, októberben megjelenő új albumán már bátrabban vegyíti a portugál zenekultúra színeit, összemossa az egyes régiók sajátosságait, létrehozva saját világát, amibe néhány szám erejéig a veszprémi közönséget is meghívta. 

A szerdai koncerten persze még mindig a fado játszotta a főszerepet. A portugál “fado” szó annyit tesz: sors; a műfajt melankolikus, szomorkás hangvétel határozza meg, melyben az énekes az ember által nem irányítható elemek, a szegénység, a szerelem fölött kesereg.  Az énekest hagyományosan egy gitáros és egy portugál gitáros kíséri – ez utóbbi hangszer a gitárnál kerekebb formájú. Ana Moura azonban rámutatott, hogy a fado sokat változott az idők során, eredetileg táncos műfaj volt, mely elsősorban a csípőt mozgatta meg. Az énekesnő igyekezett is rávenni közönségét, hogy adják át magukat a ritmusnak – nem tudhatta, hogy magyar ember nem áll fel olyan székből, amiért fizetett. 

Moura azonban nem kérette magát, sajátos, tört mozdulatai vastagabb kontúrt rajzoltak a ritmusnak, dalai a mediterrán népek hangzásvilágát idézték, az ízig-vérig portugál műfaj a Balkánon, a görög szigetvilágban vagy Szicílián is értő szívekre találna. A hangok mellett a díszlet is Portugáliát idézte: a színpadon az ország egy déli régiója, Algarve mívesen kidolgozott kéményeit jelenítették meg, a két gitárost pedig meredek dobogó tetejére ültették, amelyek számomra Lisszabon kaptatóit idézték, amelyeken a város képeslapokon gyakran szereplő siklóvasútjai is közlekednek. 

Sosem bántam még, hogy nem tudok portugálul, Ana Moura szenvedélyes előadásmódja azonban felkeltette bennem a kíváncsiságot: bárcsak érthetném, mitől szakad meg a szív! Utánajárva a szövegeknek azt látom, hogy a fado műfaja valahonnan abból az érzésből táplálkozik, mint a magyar népdalvilág szerelmet gyászoló darabjai. A be nem teljesült vágyak, a keserű szenvedély, a sorstalanság írja a kottát.

Ana Moura hangja mintha nem engedelmeskedne a fizika törvényeinek: nem pattan meg a bőrön, hanem mint a röntgensugár, keresztülhasít az emberen, nemcsak libabőrös lesz tőle a hallgató, hanem minden zsigerével érzi, védtelenül áll az érzelmek áradásával szemben. Ahogy az énekesnő ült a lépcső alján, alig mozdult, hangja mégis határozott és erős volt, eszembe jutott az a pillanat, amikor Rúzsa Magdi az akkori tehetségkutató válogatóján először énekelte el magyarul és szerbül az Ederlezit, és egy ország szíve szorult össze: hogy lehet a fájdalom ilyen gyönyörű? 

Azt szoktuk mondani: sírva vigad a magyar, szerda este azonban valami egészen újat tanulhattunk ebben a műfajban. Akinek összetörték a szívét, az Portugáliába menjen, ott sirassa el a bánatát! És egy csípőmozdulattal, egy vállrándítással törődjön bele: a sors kikezdhetetlen és kegyetlen, de mindig dönthetünk úgy, hogy a reményvesztettségünkből dalt fakasztunk. Lám, így kerekedik a fado, a dal a Fado, a Sors fölé.

Képek
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Jóval több mindenben ott van a blues, mint sokan gondolják, hiszen a könnyűzene nagy része ebből a műfajból gyökerezik. Április 13. és 16. között a Veszprém Blues Fesztiválon ezt bárki megtapasztalhatja, hiszen több mint 50 koncerten a nemzetközi blues élő legendái és feltörekvő csillagai, valamint a hazai blues-roots szcéna kiemelkedő zenészei lépnek színpadra. Közülük Roberto Luti gitáros, a világhírű Playing For Change sorozat alapító tagja, Kid Andersen, a Nyugati-part legfoglalkoztatottabb gitárosa, a Downbeat által többször az év orgonistájának választott Raphael Wressnig, valamint a világsztárok dobosa, D’MAR, aki többek között 17 évig volt Little Richard zenekarának a tagja, workshopon avatnak be műhelytitkaikba. Brian Kramer pedig nemcsak koncerted ad, hanem blues zenészeket bemutató illusztrációiból kiállítás is nyílik a fesztiválon, ahol beszélgetések, éjszakai örömzenélések és ingyenes koncertek is várják az érdeklődőket.
Majkával és Azahriah-val érkezik a harmincadik VEN
Majkával és Azahriah-val érkezik a harmincadik VEN
Nyilvánossá vált az idei Veszprémi Egyetemi Napok utolsó fellépője is, így már teljes a lista, hogy kik érkeznek április végén a jubiláló fesztiválra. A koncertszervők mellett viszont pedig az egyetemisták is javában készülnek, akik a hagyományoknak megfelelően idén is négy csapatba szerveződtek, négy különböző tematika mentén.
'A személyiséged megmutatkozik a zenédben is' - 19 éves a Truesounds csapat
'A személyiséged megmutatkozik a zenédben is' - 19 éves a Truesounds csapat
A veszprémi Truesounds zenei formáció idén ünnepli fennállásának 19. évét. Egy órára, a szombati expresszós születésnapi bulijukon – két szett között – sikerült elkapni a két alapembert, Sárdi Gergelyt (Gregory S) és Szigeti Pétert (Peter Makto), hogy interjút adjanak a Vehírnek. Milyen az, ha valaki egy éjszaka alatt többet él és lát, mint más talán egy év alatt sem, legalábbis, ha az éjszakai életet, a kőkemény zeneipart és az abba fektetett rengeteg munkát vesszük alapul. A villámkérdések és a standard válaszokat mellőzve álljon itt egy baráti sztorizgatás két olyan emberrel, akik majd’ két évtized alatt a hazai és a nemzetközi elektronikus zene meghatározó és megkerülhetetlen alakjaivá váltak.
Kórusünnepet rendeznek Veszprémben
Kórusünnepet rendeznek Veszprémben
Kórusok jelentkezését várják az éneklő Magyarország ünnepére Veszprémbe, Európa Kulturális Fővárosába, az Unesco Zene Városába.
Grammy-díjas előadóval érkezik a keresztény könnyűzenei minifesztivál
Grammy-díjas előadóval érkezik a keresztény könnyűzenei minifesztivál
Keresztény könnyűzenei rendezvényt szerveznek április 15-én a Veszprém Arénában Ez az a nap! címmel. A Grammy-díjas Michael W. Smith mellett színpadra lép Oláh Gergő, az Új Forrás és a Hanna Projekt.