2023. február 1.
//
Ignác névnap

A kész ételek rendszeres megsózása évekkel kurtíthatja meg az ember életét

2022. július 13. 17:00
MTI
Évekkel rövidítheti le az ember életét, ha rendszeresen megsózza az étkezésnél az elkészült ételt - ezt állapította meg egy félmillió középkorú brit részvételével készült tanulmány.

 Az asztalra került ételek rendszeres sózása a férfiak esetében több mint két évvel, a nőknél másfél évvel rövidítette le a várható élettartamot. A tanulmányban csak a kész étel sózását vizsgálták, azt nem, hogy a főzés közben mennyi fűszer került az ételbe - írta a The Guardian.

A tanulmány nem zárta ki véglegesen az egyéb tényezőket, köztük azt, hogy a sófogyasztás általában a kevésbé egészséges életmódra jellemző, de a szerzők szerint eredményeik igazolják, hogy érdemes elgondolkodni a sózás visszafogásán.

A kutatást vezető Lu Qi, a New Orleans-i Tulane Egyetem Közegészségügyi és Trópusi Orvostudományi Karának professzora kiemelte, hogy kutatásuk az első, amely az ételek sózása és a korai halálozás közötti kapcsolatot vizsgálta. Hangsúlyozta: véleményük szerint már az is jelentős egészségügyi előnyökkel járhat, különösen társadalmi méretekben, ha az emberek legalább csekély mértékben csökkentik a nátriumbevitelt, például azzal, hogy az asztalra került ételt már nem vagy csak nagyon kicsit sózzák meg.

Illusztráció: Emmy Smith on UnsplashIllusztráció: Emmy Smith on Unsplash

A kutatáshoz több mint 500 ezer brit résztvevő egészségi állapotát követték átlagosan kilenc éven át. A 2006 és 2010 között a UK Biobank vizsgálathoz csatlakozott résztvevőktől a kutatás kezdetén azt kérdezték, hogy sózzák-e az ételeiket, és ha igen, azt milyen gyakran teszik.

A világ nyugati részén élő népesség nátriumbevitele körülbelül 70 százalékban a feldolgozott és elkészített élelmiszerekből származik, 8-20 százaléka pedig az étkezéskor hozzáadott sóból. A plusz sózás jól jelzi, hogy mennyire kedveli valaki a sós ételeket, ezért a kutatócsoport ezt állította az elemzése középpontjába. Azokhoz képest, akik soha sem vagy csak ritkán sózták meg az ételüket, 28 százalékkal nagyobb volt az idő előtti halálozás kockázata azoknál, akik mindig megsózták az ételt. Az 50 évesen az ételüket étkezéskor mindig megsózó férfiak és nők várható élettartama 2,3 évvel, illetve 1,5 évvel volt rövidebb. 

Annika Rosengren professzor, a Göteborgi Egyetem vezető kutatója - aki nem vett részt a kutatásban - azonban hangsúlyozta, hogy a sót nem lehet teljesen elhagyni az étrendből.  A normál sómennyiséget fogyasztó egészséges embereknek nem kell túlságosan aggódniuk a sóbevitelük miatt. A szívbetegeknek azonban valószínűleg csökkenteniük kell a sófogyasztásukat, például azzal, hogy a kész ételt már ne sózzák meg.

vehir.hu

További cikkek

Veszélyes a levegő minősége Ajkán és Várpalotán
Veszélyes a levegő minősége Ajkán és Várpalotán
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) levegőhigiénés értékelése alapján veszélyes a levegőminőség Ajkán, Putnokon és Várpalotán.
Véradást rendeztek az egyetemen
Véradást rendeztek az egyetemen
Házhoz ment a Magyar Vöröskereszt a kollégistákhoz: a Hotel Magisterben rendeztek véradást kedden.
Tizenhatezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel
Tizenhatezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 16 200-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Értéket ad az énidőhöz Veszprém legújabb sport- és életmódközpontja
Értéket ad az énidőhöz Veszprém legújabb sport- és életmódközpontja
Az énidőt helyezi a középpontba Veszprém legújabb sport- és életmódközpontja, ami a napokban nyílt meg az Ibolya utcában. A pénteki ünnepélyes megnyitón kiderült az is, hogy pontosan milyen összetett, mégis egyszerű fogalom az, hogy „énidő”.
A testi és lelki egészség megteremtésében segít egy újonnan indult előadássorozat
A testi és lelki egészség megteremtésében segít egy újonnan indult előadássorozat
Első alkalommal rögtön telt ház volt a „Gyógyító ételek, gyógyító gondolatok” című rendezvénysorozat vasárnap esti előadásán a veszprémi régi bányatröszt konferenciatermében. Ez persze nem meglepő annak fényében, hogy az egészséges testi és lelki harmónia olyan témakörök, amelyek leginkább foglalkoztatják korunk társadalmát. Az eseményen pedig ezt a kettőt kapcsolták össze, nem csupán az előadásokon keresztül, hanem tapasztalati szinten is.