Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. november 8. Zsombor
Veszprém
9°C
2025. november 8. Zsombor
Veszprém
9°C

A kész ételek rendszeres megsózása évekkel kurtíthatja meg az ember életét

2022. július 13. 17:00 // Forrás: MTI
Évekkel rövidítheti le az ember életét, ha rendszeresen megsózza az étkezésnél az elkészült ételt - ezt állapította meg egy félmillió középkorú brit részvételével készült tanulmány.

 Az asztalra került ételek rendszeres sózása a férfiak esetében több mint két évvel, a nőknél másfél évvel rövidítette le a várható élettartamot. A tanulmányban csak a kész étel sózását vizsgálták, azt nem, hogy a főzés közben mennyi fűszer került az ételbe - írta a The Guardian.

A tanulmány nem zárta ki véglegesen az egyéb tényezőket, köztük azt, hogy a sófogyasztás általában a kevésbé egészséges életmódra jellemző, de a szerzők szerint eredményeik igazolják, hogy érdemes elgondolkodni a sózás visszafogásán.

A kutatást vezető Lu Qi, a New Orleans-i Tulane Egyetem Közegészségügyi és Trópusi Orvostudományi Karának professzora kiemelte, hogy kutatásuk az első, amely az ételek sózása és a korai halálozás közötti kapcsolatot vizsgálta. Hangsúlyozta: véleményük szerint már az is jelentős egészségügyi előnyökkel járhat, különösen társadalmi méretekben, ha az emberek legalább csekély mértékben csökkentik a nátriumbevitelt, például azzal, hogy az asztalra került ételt már nem vagy csak nagyon kicsit sózzák meg.

Illusztráció: Emmy Smith on UnsplashIllusztráció: Emmy Smith on Unsplash

A kutatáshoz több mint 500 ezer brit résztvevő egészségi állapotát követték átlagosan kilenc éven át. A 2006 és 2010 között a UK Biobank vizsgálathoz csatlakozott résztvevőktől a kutatás kezdetén azt kérdezték, hogy sózzák-e az ételeiket, és ha igen, azt milyen gyakran teszik.

A világ nyugati részén élő népesség nátriumbevitele körülbelül 70 százalékban a feldolgozott és elkészített élelmiszerekből származik, 8-20 százaléka pedig az étkezéskor hozzáadott sóból. A plusz sózás jól jelzi, hogy mennyire kedveli valaki a sós ételeket, ezért a kutatócsoport ezt állította az elemzése középpontjába. Azokhoz képest, akik soha sem vagy csak ritkán sózták meg az ételüket, 28 százalékkal nagyobb volt az idő előtti halálozás kockázata azoknál, akik mindig megsózták az ételt. Az 50 évesen az ételüket étkezéskor mindig megsózó férfiak és nők várható élettartama 2,3 évvel, illetve 1,5 évvel volt rövidebb. 

Annika Rosengren professzor, a Göteborgi Egyetem vezető kutatója - aki nem vett részt a kutatásban - azonban hangsúlyozta, hogy a sót nem lehet teljesen elhagyni az étrendből.  A normál sómennyiséget fogyasztó egészséges embereknek nem kell túlságosan aggódniuk a sóbevitelük miatt. A szívbetegeknek azonban valószínűleg csökkenteniük kell a sófogyasztásukat, például azzal, hogy a kész ételt már ne sózzák meg.

vehir.hu
további cikkek
Lépjünk be a jövőbe: az első autópálya, amely menet közben tölti az elektromos járműveket életmód Lépjünk be a jövőbe: az első autópálya, amely menet közben tölti az elektromos járműveket Minden eddiginél látványosabb mérföldkőhöz érkezett az elektromobilitás: a franciaországi A10 autópálya mellett, Párizstól dél-nyugatra, egy 1,5 km-es szakaszon életre kelt a világ első olyan autópálya-pilot, amely képes vezetés közben tölteni elektromos autókat, teherautókat és buszokat. 2025. november 6. 17:43 A fenntartható síelés új kultúrája életmód A fenntartható síelés új kultúrája Ahogy beköszönt a tél, a hegyek hóval borított csúcsai újra csábítanak: síelni, kikapcsolódni, kiszakadni a városi zajból. A friss hegyi levegő, a csend és a természet közelsége semmihez sem fogható érzés – de mindezt megélhetjük úgy is, hogy közben vigyázunk a bolygónkra. A fenntartható síelés nem elérhetetlen álom: néhány tudatos döntéssel máris sokat tehetünk a környezetért anélkül, hogy az élményből bármit is fel kellene adnunk. 2025. november 5. 11:19 A Labubu-láz zöld árnyéka – amikor a gyűjtés nem játék többé életmód A Labubu-láz zöld árnyéka – amikor a gyűjtés nem játék többé A huszonegyedik század gyermekeinek nem a mackó, a Barbie vagy a Matchbox a vágy tárgya – hanem a Labubu. Ezek a kicsi, színes, groteszkül aranyos figurák ma már több generáció gyűjtőszenvedélyét mozgatják meg világszerte. A „blind box” rendszerben árusított műanyag figurák köré egy újfajta fogyasztói kultusz épült, amely egyszerre szól az egyediség kereséséről és a véletlen izgalmáról. Csakhogy mindeközben valami más is történik: a gyűjtés öröme ökológiai terhet hagy maga után, amelyet ritkán veszünk számításba. 2025. november 3. 15:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.