2022. augusztus 8.
//
László névnap

A világ legidősebb élőlényei a történelem tükrében

2022. július 3. 22:08
sokszínűvidék.hu
Az idő fizikai mennyiség, amely lehetővé teszi az események sorrendjét és a pillanatok meghatározását – írja az enciklopédia az „idő” fogalmához. Tekintsünk most máshogyan az időre!

Menjünk vissza a múltba, s közben maradjunk a jelenben. Miközben az idő múlásán gondolkozunk, és az idő múlását azzal érzékeljük, hogy számolgatjuk magunkban, hány évesek voltunk, amikor bizonyos dolgok történtek velünk az életben, és hány éves volt anyu, amikor megismerkedett apuval, és ekkor mennyi volt a nagyi, és most mennyi lenne a papa, addig Jonathan, a teknős vígan élte már életét. Jonathan, aki a ma is élő legidősebb teknős, öt évvel Viktória királynő megkoronázása (1838) előtt született,

fiatalságát élte a kiegyezés alatt, és a Szent-Ilona sziget egyik legkedveltebb lakosa, noha Napóleonnal épp elkerülték egymást.

Biztos minden növényszerető igyekszik a legjobb módban részesíteni kertjének „lakóit”, hogy minél hosszabb életűek legyenek. A világ legidősebb rózsatövét Nagy Károly római császár egyik fia, Jámbor Lajos király ültette 815-ben. A rózsatő hallhatta a németországi történelem eseményeit. A II. világháború alatt bombázás érte a dómot, mely mellett a rózsatő megtalálható, ennek következtében csak elszenesedett csonkok maradtak a növényből, mely valamilyen csodás módon mégis fennmaradt, s nem sokkal később 25 új hajtást hozott.

A legidősebb élő állat feltételezhetően 15 ezer éves, nem más, mint az Antarktisz vulkánszivacsai. Az a kis mikrovilág, amelyben él, talán nem láttat annyit, mint az emberi élet, ami bár rövidebb, térben kihúzható.

Szabó Eszter

További cikkek

Amikor egy élet kitörlődik – szerelem az idősek otthonában
Amikor egy élet kitörlődik – szerelem az idősek otthonában
Egy demens férfi újrakezdése.
A nők vitték haza Angliába a focit
A nők vitték haza Angliába a focit
A hétvégén zárult a női labdarúgó Európa-bajnokság, ami nálunk csak mínuszos hírként, kis színesként került be a sportrovatok legeldugottabb szegleteibe, a házigazda briteknél viszont nézői rekordokat döntött, országos eufóriát okozott és lendületet adott néhány fontos társadalmi változásnak.
Karnyújtásnyira a “teremtés” pillanatától
Karnyújtásnyira a “teremtés” pillanatától
Néhány hete megérkeztek az első “igazi” képek a James Webb űrteleszkóptól (JWST) – korábban csak az eszköz beállítása során keletkezett kalibrációs képeket közöltek. A laikusok számára az új távcső olyan, mint amikor az ember lecseréli a nyomógombos telefonját egy négy-öt kamerával felszerelt modern példányra, és rácsodálkozik a képminőség javulására – a tudósok azonban azt remélik, hogy a James Webb segítségével megfejthetik az univerzum keletkezésének titkát.
Csodákért menni a veszprémi elkerülőn túlra
Csodákért menni a veszprémi elkerülőn túlra
Nem attól függ egy vallási helyszín szakrális ereje, hogy mennyire impozáns a templom. Veszprémben van, aki egy főút melletti apró szoborhoz jár a csodáért.
Így használd a klímát, hogy ne fájjon mindened
Így használd a klímát, hogy ne fájjon mindened
Sokan nem tudják, de tartós egészségügyi problémáink is adódhatnak abból, ha nem megfelelően használjuk a klímaberendezést.