Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Atlétika hétvége Pápán

2022. június 29. 9:14 // Forrás: VEDAC
Összetett országos bajnokság, 100 méteres amatőr futamok és a hagyományos Balaton Bajnokság is színesíti a hétvégi atlétikai viadal programját.

A veszprémi atlétika pálya felújítása következtében július 2-án és 3-án, a Pápai Atlétikai Centrum ad otthont a felnőtt, U23 és U20 összetett atlétikai magyar bajnokságnak, a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj amatőr 100 méteres futóversenye, a „Mennyit Futsz 100-on?” területi selejtezőjének és a 63. Nemzetközi Atlétikai Balaton Bajnokságnak.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Németh Attila, a VEDAC ügyvezető igazgatója elmondta, hogy mindhárom esemény megrendezése kihívást jelent a klub számára. A VEDAC még sosem rendezett összetett ob-t, ahogy Veszprémen kívüli helyszínen Balaton Bajnokságot sem, és most először nyílik lehetőség rákapcsolódni a kétségkívül legrangosabb hazai rendezésű atlétika versenyre, a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjra, területi selejtező formájában.

Deutsch Balázs és Németh Attila - Fotó: VEDACDeutsch Balázs és Németh Attila - Fotó: VEDAC

A klubvezető hangsúlyozta, hogy az események megrendezésében jó partnerei kívánnak lenni a Magyar Atlétikai Szövetségnek és a Gyulai István Memorial szervezőbizottságnak, valamint kiemelte a társrendező Pápai Atlétikai Club (PAC) és a házigazda Pápai Atlétikai Centrum alapos előkészítő munkáját.

Nagyon feszített, sűrű, de tartható időrendet sikerült kialakítani. Vannak olyan versenyszámok, ahol közel húsz nevező van. Nagy népszerűségnek örvend a 19 nevezőt felvonultató női 800 méter ifjúsági liga, valamint nagy csata várható női távolugrásban is, a 13 nevező között megtaláljuk Lesti Diánát és Dr. Nguyen Anasztáziát is. Az összetett országos bajnokságon – értelemszerűen – a legjobb hazai versenyzők méretik meg magukat.

Deutch Balázs, a Gyulai István Memorial szervezőbizottságnak ügyvezetője örömtelinek nevezte, hogy a Pápai Atlétikai Club megújult stadionja idén több jelentős hazai és nemzetközi atlétikai versenynek is otthont ad, ami nemcsak az élsport, a versenyek, hanem az atlétika népszerűsítése szempontjából is hasznos.

A Mennyit Futsz 100-on? két selejtezője már lezajlott Debrecenben és Budapesten, most következik a harmadik területi selejtező.

Aki eljön, nemcsak profi versenykörülmények között próbálhatja ki magát, hanem tanácsokat is kaphat a futáshoz élsportoló atlétáktól, Kéri Bettina és Szigeti Csongor sprintertől vagy a pápai születésű Kiss Gergő Xavértól. A továbbjutók döntőt futnak augusztus 8-án Székesfehérváron, a világ egyik legszínvonalasabb egynapos atlétikai versenyének nyitószámaként, ott, ahol percekkel később olimpiai és világbajnokok, nemzetközi sztárok és a magyar atlétika legjobbjai versenyeznek

– fogalmazott Deutch Balázs.

Ott lesz már a pályán Armand Duplantis, a világ legjobb rúdugrója, olimpiai bajnok és a versenyszám világcsúcstartója, valamint Ryan Crouser, aki a súlylökés legjobbja olimpiai bajnokként és világcsúcstartóként, illetve a magyar sztárok, köztük Halász Bence, világbajnoki bronzérmes kalapácsvető.

A pápai területi selejtezőre online lehet előnevezni pénteken 9:00-ig, de a helyszínen is lehetőség lesz nevezni. A döntősök és egy kísérőjük ingyen vehetnek részt a Gyulai István Memorialon, a selejtező futamokon indulók pedig kedvezményesen vásárolhatnak jegyet.

Deutch Balázs tájékoztatta a sajtó képviselőit arról is, hogy 2021-ben indult útjára a Magyar Nagydíjsorozat nevű nemzetközi versenysorozat, amely bekerült a World Athletics Continental Tour versenysorozatának Bronz kategóriájába. A Nagydíjsorozatnak idén is 2 versenye lesz, ebből a második lesz Pápán szeptember 6-án. A Magyar Nagydíjsorozat versenyei több szempontból is fontos események: egyrészt kiváló lehetőség a magyar atléták számára, hogy egyre nagyobb számban, egyre jobb eredményekkel képviselhessék Magyarországot a nemzetközi élmezőnyben, másrészt a szakma számára is fontos felkészülési állomások arra a történelmi pillanatra, amikor atlétikai világbajnokságot rendezünk 2023-ban Budapesten.

A pápai versenyen is a hazai atlétika legjobb képviselői mellett nemzetközi sztárok és reménységek vesznek részt.

A versenyekről elhangzott legfontosabb információk után a sportolókra terelődött szó. Török Krisztián, a VEDAC szakmai igazgatója fontosnak tartja megmutatni a fiatal élsportolókat a közvéleménynek, mert példaként állhatnak a kortársaik előtt. Részt vett a sajtótájékoztatón Kövér Fanni, junior EB 4. gerelyhajító, Csekő Miklós, U20 világranglista 3. helyezett kalapácsvető, Füredi Dániel, junior EB 10. helyezett kalapácsvető, Pásztor Bence kalapácsvető, aki az összes korosztályos világversenyről érmmel tért haza, valamint Varga Patrik, a PAC dobóedzője is. A sportolók beszámoltak az idei év legfontosabb célkitűzéseikről, a hétvégével kapcsolatos várakozásaikról.

Török Krisztián hangsúlyozta, hogy szeretnék a Balaton Bajnokság színvonalát tovább emelni, ebben a Gyulai István Memorial fáklyaként mutat utat. Bár az egész versenyt tekintve megközelíthetetlen az a nívó, de egyes versenyszámokban – főleg dobószámokban – szeretnék megközelíteni azt a versenyzői színvonalat.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.