Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Juhannus napját ünnepelték Veszprémben

2022. június 26. 15:36
A finn hagyományoknak megfelelően szombaton tartották meg Veszprémben is Juhannus-napját. A Veszprémi Magyar-Finn Egyesület tagjai a Kolostorok és Kertekbe szervezett interaktív programjainak zárásaként látványosan meggyújtottak egy máglyát, ami aztán a csónakázó tavon egy ladikon égett el a szürkületi időben.

Juhannus napjához többféle hiedelem fűződik, Szent Iván-éje, Juhannus, nyárközép napja, Keresztelő Szent János születésnapja mind-mind ehhez a tradícióhoz kapcsolódik. Finnországban ennek akkora hagyománya van, hogy karácsony után a második legnagyobb ünnepként tartják számon a nyári napforduló utáni első hétvégét. Ráadásul az ezt megelőző péntek az északi országban munkaszüneti nap.

Habár Magyarországon a nyári napforduló után ugyanúgy le kell dolgozni a munkahetet, Veszprémben így is tradicionálisan megünnepelték a Juhannus napját, köszönhetően a Veszprémi Magyar-Finn Egyesületnek (VEMAFI) szervezésének köszönhetően.

Szombaton kora este a Veszprémvölgyben szerveztek játékos vetélkedőket, ahol volt asszonycipelő és csizmahajító verseny, futóverseny a VEDAC szervezésében, valamint a közeli Jezsuita-templomban koncertet adott a Zirci Városi Vegyeskórus is.

A veszprémi Juhannus-nap egyik leglátványosabb eleme mégis az esti fáklyás felvonulás, majd azt követően a máglyaégetés egy tavi csónakban.

Szintén régi veszprémi hagyomány, hogy a máglyát a polgármester gyújtja meg, így volt ez most is, amikor Porga Gyula fáklyájával lángra lobbantotta a száraz faágakat, amelyek aztán a csónakban kiúsztak a tó közepére, különleges látványt tárva az összegyűlt tömeg elé.

További érdekesség a inn Juhannus-napról, hogy ezt az éjszakát yötön yö-nek nevezik, ami szó szerint fordítva éjszakátlan éjszakát jelent, magyarul fehér éjszakáknak szokták nevezni. A sarkkörön túl ilyenkor már nem nyugszik le a nap, de Dél-Finnországban, ha le is megy, akkor is csak szürkület van éjszaka.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.