2022. augusztus 9.
//
Emőd névnap

Juhannus napját ünnepelték Veszprémben

2022. június 26. 15:36
A finn hagyományoknak megfelelően szombaton tartották meg Veszprémben is Juhannus-napját. A Veszprémi Magyar-Finn Egyesület tagjai a Kolostorok és Kertekbe szervezett interaktív programjainak zárásaként látványosan meggyújtottak egy máglyát, ami aztán a csónakázó tavon egy ladikon égett el a szürkületi időben.

Juhannus napjához többféle hiedelem fűződik, Szent Iván-éje, Juhannus, nyárközép napja, Keresztelő Szent János születésnapja mind-mind ehhez a tradícióhoz kapcsolódik. Finnországban ennek akkora hagyománya van, hogy karácsony után a második legnagyobb ünnepként tartják számon a nyári napforduló utáni első hétvégét. Ráadásul az ezt megelőző péntek az északi országban munkaszüneti nap.

Habár Magyarországon a nyári napforduló után ugyanúgy le kell dolgozni a munkahetet, Veszprémben így is tradicionálisan megünnepelték a Juhannus napját, köszönhetően a Veszprémi Magyar-Finn Egyesületnek (VEMAFI) szervezésének köszönhetően.

Szombaton kora este a Veszprémvölgyben szerveztek játékos vetélkedőket, ahol volt asszonycipelő és csizmahajító verseny, futóverseny a VEDAC szervezésében, valamint a közeli Jezsuita-templomban koncertet adott a Zirci Városi Vegyeskórus is.

A veszprémi Juhannus-nap egyik leglátványosabb eleme mégis az esti fáklyás felvonulás, majd azt követően a máglyaégetés egy tavi csónakban.

Szintén régi veszprémi hagyomány, hogy a máglyát a polgármester gyújtja meg, így volt ez most is, amikor Porga Gyula fáklyájával lángra lobbantotta a száraz faágakat, amelyek aztán a csónakban kiúsztak a tó közepére, különleges látványt tárva az összegyűlt tömeg elé.

További érdekesség a inn Juhannus-napról, hogy ezt az éjszakát yötön yö-nek nevezik, ami szó szerint fordítva éjszakátlan éjszakát jelent, magyarul fehér éjszakáknak szokták nevezni. A sarkkörön túl ilyenkor már nem nyugszik le a nap, de Dél-Finnországban, ha le is megy, akkor is csak szürkület van éjszaka.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.
A kis csodákban tudok hinni
A kis csodákban tudok hinni
Akik az utóbbi években mélyebben is belefolytak Veszprém kulturális életébe, azoknak nem lehet ismeretlen Somogyi Csaba neve, hiszen a slam poetry egyik kiemelkedő alakja. Miközben Várpalotán egy általános iskola felső tagozatában magyart tanít, az intézmény könyvtárosa is, hetente két könyvet olvas el, s volt idő, hogy még a Rubik-kocka szakkör vezetése is belefért az idejébe, mindeközben pedig saját versein is dolgozik.
Idén is megrendezik a Garten Balatont
Idén is megrendezik a Garten Balatont
Negyedik alkalommal kerül rendezik meg a Balaton északi partjának négy településén a Garten Balaton kortárs művészeti fesztivált.