Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C

A veszprémből elhurcolt zsidókra emlékeztek

2022. június 19. 11:06
A 78 évvel ezelőtt zsidó vallásuk miatt elhurcolt és kivégzett veszprémiekre emlékeztek vasárnap délelőtt a holokauszt-emlékműnél, az egykori zsidó iskola kapujánál.

Az önkormányzat és a zsidó hitközség által közösen szervezett megemlékezés szónoka Kovács Áron önkormányzati képviselő volt, aki elsődleges feladatunkként jelölte meg, hogy mondjuk el, adjuk tovább a holokauszt történetét, részint emlékezésképp, részint azért, hogy a történelmi tragédiából okulva ne essünk ismét a múlt hibáiba. Ez ugyanis sajnos még manapság is gyakran megesik, újra és újra felüti fejét a terror, történnek antiszemita attrocitások – mutatott rá a képviselő.

Kovács Áron szerint olyan időket kellene élnünk, amikor a múlt nem ellentéteket szít, hanem megnyitja a kapukat a különböző emberek között. A 21. században nincs helye hátrányos megkülönböztetésnek, nem vonhatjuk meg a vállunkat a távoli kontinensen zajló etnikai, vallási háborúk és népirtások hallatán, mondva: ez nem a mi ügyünk. Vajon tanultunk-e valamit a vészkorszakból? – kérdezte, rámutatva: a holokauszt sem a koncentrációs táborokban kezdődött, hanem a fejekben, a tudatlanságból és félelemből fakadt, a befogott fülek, a becsukott szemek, a néma közöny volt a táptalaja. Kovács Áron hangsúlyozta: ki kell állni a hátrányos megkülönböztetés minden formája ellen, mert arra nincs mentség.

A képviselő beszédét követően a megemlékezők elhelyezték koszorúikat, virágaikat és az emlékezés köveit az egykori iskola kapujánál, majd átvonultak a Mártírok úti zsidó temetőbe, ahol istentiszteletet mutattak be.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Ismeretlen vállalkozó, önkormányzati képviselő és helyi lakosok is tettek a Füredidomb zöldítéséért Ismeretlen vállalkozó, önkormányzati képviselő és helyi lakosok is tettek a Füredidomb zöldítéséért Tizenkilenc facsemetét ültetettek el hétvégén a Füredidomb három helyszínén. Az zöldítő programban Kovács Áron, a városrész önkormányzati képviselője mellett helyi civilek és egy neve elhallgatását kérő vállalkozó is részt vett. 2023. november 27. 11:13 1956 hősöket adott egy olyan korban, ami antihősökkel volt tele október 23 1956 hősöket adott egy olyan korban, ami antihősökkel volt tele A Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet is megtartotta október 23-ai megemlékezését Veszprémben a rendőrkapitányság épületében. Az ünnepségen elhangzott, hogy Magyarországnak ma is küzdeni kell a szuveneritásáért és az európai egyesült államok víziója ellen. 2023. október 23. 11:55 Botlatóköveket helyeztek el a Veszprémből elhurcolt zsidó családok emlékére Botlatóköveket helyeztek el a Veszprémből elhurcolt zsidó családok emlékére Úgynevezett botlatóköveket helyeztek el Veszprémben négy, a holokauszt áldozatául esett zsidó család emlékére vasárnap. 2023. július 9. 13:08 Emberek voltak az embertelenségben Emberek voltak az embertelenségben A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek vasárnap délelőtt a belvárosban Veszprémben. A megemlékezésen Porga Gyula polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad felejteni, mert az újabb bűnökhöz vezethet, az ördög pedig sohasem alszik a világban. 2023. június 18. 17:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.