Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A veszprémből elhurcolt zsidókra emlékeztek

2022. június 19. 11:06
A 78 évvel ezelőtt zsidó vallásuk miatt elhurcolt és kivégzett veszprémiekre emlékeztek vasárnap délelőtt a holokauszt-emlékműnél, az egykori zsidó iskola kapujánál.

Az önkormányzat és a zsidó hitközség által közösen szervezett megemlékezés szónoka Kovács Áron önkormányzati képviselő volt, aki elsődleges feladatunkként jelölte meg, hogy mondjuk el, adjuk tovább a holokauszt történetét, részint emlékezésképp, részint azért, hogy a történelmi tragédiából okulva ne essünk ismét a múlt hibáiba. Ez ugyanis sajnos még manapság is gyakran megesik, újra és újra felüti fejét a terror, történnek antiszemita attrocitások – mutatott rá a képviselő.

Kovács Áron szerint olyan időket kellene élnünk, amikor a múlt nem ellentéteket szít, hanem megnyitja a kapukat a különböző emberek között. A 21. században nincs helye hátrányos megkülönböztetésnek, nem vonhatjuk meg a vállunkat a távoli kontinensen zajló etnikai, vallási háborúk és népirtások hallatán, mondva: ez nem a mi ügyünk. Vajon tanultunk-e valamit a vészkorszakból? – kérdezte, rámutatva: a holokauszt sem a koncentrációs táborokban kezdődött, hanem a fejekben, a tudatlanságból és félelemből fakadt, a befogott fülek, a becsukott szemek, a néma közöny volt a táptalaja. Kovács Áron hangsúlyozta: ki kell állni a hátrányos megkülönböztetés minden formája ellen, mert arra nincs mentség.

A képviselő beszédét követően a megemlékezők elhelyezték koszorúikat, virágaikat és az emlékezés köveit az egykori iskola kapujánál, majd átvonultak a Mártírok úti zsidó temetőbe, ahol istentiszteletet mutattak be.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.