Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

A Mozgóképen mutatják be a Veszprémben is forgott Ida regényét

2022. június 8. 4:00
A veszprémi Vár utcában zajlott Goda Krisztina tévéfilmjének utolsó két forgatási napja, melynek bemutatója Veszprémben lesz, június 10-én és 11-én közönségtalálkozóval.

Goda Krisztina többek között a Kaméleon, a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem rendezője; tavaly Gárdonyi Géza művéből, az Ida regényéből készített tévéfilmet.

Az apácáknál nevelkedett, 18 éves Ida hazatérésének nem örül az apja, ezért minél hamarabb férjhez akarja adni őt. A komoly hozományt ígérő apróhirdetésre egy fiatal festő jelentkezik. A házasság után Ida és Balogh Csaba kölcsönös ellenszenvét idővel egymás elfogadása váltja fel, a kényszerűnek induló együttélés talán még a szerelmet is elhozhatja. Gárdonyi Géza népszerű romantikus regényének ez a harmadik filmes feldolgozása, az 1920-as évekbe helyezett történet naivitása, tisztasága és bája fogta meg Goda Krisztina rendezőt, aki ismét bevált írótársával, Divinyi Rékával dolgozott együtt.

A rendező korábban így nyilatkozott a veszprémi forgatásról: „Rengeteg segítséget kaptunk az Érsekségtől és a városvezetéstől. Gyönyörű helyen, az óvárosban forgattunk, veszprémi statisztákkal. Az időjáráson kívül ideális körülmények között dolgozhattunk, mert egy hatalmas korabeli díszletünk volt, ahol a húszemeletes ház irányát leszámítva, bármerre fordulhattunk a kamerával.”

Godának több szempontból is missziója a szóban forgó történet és Gárdonyi világának megismertetése: "Gárdonyi remek író, megérdemelné, hogy felkerüljön a tinik listájára, de nehéz ezt a korosztályt befolyásolni. Ha megszeretik a filmet és elolvassák a regényt, hálás leszek, erőltetni úgysem lehet.”

A rendezővel a forgatás idején készült interjúnkat itt olvashatják el.

A Magyar Mozgókép Fesztivál programjait itt tekinthetik meg. 

Galéria
Egy csöpp huszadik század – avagy filmforgatás a Vár utcában
Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. 2024. június 16. 15:05 „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. 2024. június 15. 21:45 Több mint száz filmvetítés négy nap alatt Több mint száz filmvetítés négy nap alatt Szerda este a História-kertben nyitotta meg kapuit a MOZ.GO filmfesztivál. Az első este Fazakas Péter Ma este gyilkolunk című játékfilmjét mutatták Kern András és Hermányi Mariann főszereplésével, a vetítés közönségtalálkozóval zárult. 2024. június 13. 13:36 Szerdán kezdődik a MOZ.GO filmfesztivál Szerdán kezdődik a MOZ.GO filmfesztivál 2024. június 12-én a veszprémi História Kertben a Ma este gyilkolunk című krimi-vígjáték premier előtti gálavetítésével kezdődik és négy napon át tart a hazai filmek legnagyobb ünnepe, új nevén a MOZ.GO, a Magyar Mozgókép Fesztivál. 2024. június 11. 11:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.