Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
20°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
20°C

Visszanyeri régi renoméját a szakképzés

2022. június 3. 4:00
Megtartotta hagyományos tanévzáróját a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a rendezvényen díjakat adtak át a szakmai tanulmányi versenyeket sikeresen szereplő Veszprém megyei diákoknak.

Az ünnepségen dr. Somogyi Istvánné, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára beszámolt a kamara pályaorientációs rendezvényeiről, melyek révén összesen közel négyezer tanulót és szülőt értek el. A programok során a gyerekek meglátogathatták az iskolákat, tanműhelyeket, üzemeket. Az iparkamara versenyeivel – például az Iparos parkhoz kapcsolódó technikaversennyel – nemcsak a szakképzésben tanulókat, hanem az általános iskolásokat is megszólítják.

Dr. Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke a szakképzés helyzetéről tartott előadást. Mint mondta, a szakképzés fejlesztését három pillérre alapozták: fontos a vonzó környezet, a szülők ugyanis szívesebben engedik olyan iskolába tanulni a gyerekeiket, ahol rendezett épületben és korszerű eszközökkel tanulhat. Hasonlóan fontos a karrierlehetőség is, hogy a bekerülő diákok el tudjanak helyezkedni a szakmájukban, továbbtanulhassanak a területükön, ha szeretnének, és tudjanak váltani, ha mégis más irányt szabnának az életüknek.  Az elnök szerint mindezeket régóta tudta a szakképzés, de nem voltak világosan megfogalmazhatók ezek a lehetőségek, könnyen átláthatóvá kellett tenni a rendszert. Hasonlóan fontos az oktatói gárda: legyenek nyitottak a tanulásra, az újra, érdeklődjenek az általuk oktatott területek újdonságai iránt. Szó esett még azokról a lehetőségekről is, amelyek révén a diákok anyagi támogatáshoz is juthatnak: a hátrányos helyzetű fiatalokat segíti az Apáczai ösztöndíjprogram, szélesebb kört támogat a szakképzési ösztöndíj, ami tanulmányi eredmény alapján sávosan emelkedik es egyszeri pályakezdési juttatáshoz is hozzáférhetnek a fiatalok a záróvizsga eredménye alapján. 

A fejlődéssel kapcsolatban dr. Markovszky György, a megyei kamara elnöke is megjegyezte: sikerült a szakképzést a lepusztult állapotából kimozdítani, a technikusi képzésekkel, a szakmák renoméjának helyreállításával újra visszanyeri presztízsét.

A tanévzárón díjakat és jutalmakat adtak át a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen sikeresen szereplő diákoknak, a Szakipar4U technikaverseny felkészítő pedagógusainak.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.