Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-1°C
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-1°C

Visszanyeri régi renoméját a szakképzés

2022. június 3. 4:00
Megtartotta hagyományos tanévzáróját a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a rendezvényen díjakat adtak át a szakmai tanulmányi versenyeket sikeresen szereplő Veszprém megyei diákoknak.

Az ünnepségen dr. Somogyi Istvánné, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára beszámolt a kamara pályaorientációs rendezvényeiről, melyek révén összesen közel négyezer tanulót és szülőt értek el. A programok során a gyerekek meglátogathatták az iskolákat, tanműhelyeket, üzemeket. Az iparkamara versenyeivel – például az Iparos parkhoz kapcsolódó technikaversennyel – nemcsak a szakképzésben tanulókat, hanem az általános iskolásokat is megszólítják.

Dr. Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke a szakképzés helyzetéről tartott előadást. Mint mondta, a szakképzés fejlesztését három pillérre alapozták: fontos a vonzó környezet, a szülők ugyanis szívesebben engedik olyan iskolába tanulni a gyerekeiket, ahol rendezett épületben és korszerű eszközökkel tanulhat. Hasonlóan fontos a karrierlehetőség is, hogy a bekerülő diákok el tudjanak helyezkedni a szakmájukban, továbbtanulhassanak a területükön, ha szeretnének, és tudjanak váltani, ha mégis más irányt szabnának az életüknek.  Az elnök szerint mindezeket régóta tudta a szakképzés, de nem voltak világosan megfogalmazhatók ezek a lehetőségek, könnyen átláthatóvá kellett tenni a rendszert. Hasonlóan fontos az oktatói gárda: legyenek nyitottak a tanulásra, az újra, érdeklődjenek az általuk oktatott területek újdonságai iránt. Szó esett még azokról a lehetőségekről is, amelyek révén a diákok anyagi támogatáshoz is juthatnak: a hátrányos helyzetű fiatalokat segíti az Apáczai ösztöndíjprogram, szélesebb kört támogat a szakképzési ösztöndíj, ami tanulmányi eredmény alapján sávosan emelkedik es egyszeri pályakezdési juttatáshoz is hozzáférhetnek a fiatalok a záróvizsga eredménye alapján. 

A fejlődéssel kapcsolatban dr. Markovszky György, a megyei kamara elnöke is megjegyezte: sikerült a szakképzést a lepusztult állapotából kimozdítani, a technikusi képzésekkel, a szakmák renoméjának helyreállításával újra visszanyeri presztízsét.

A tanévzárón díjakat és jutalmakat adtak át a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen sikeresen szereplő diákoknak, a Szakipar4U technikaverseny felkészítő pedagógusainak.

vehir.hu
további cikkek
Tizenkilenc szakember emelte mesterszintre a tudását oktatás Tizenkilenc szakember emelte mesterszintre a tudását A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara mesteravató rendezvényén ünnepélyes keretek között vehette át tizenegy fő mesterlevelét gázfogyasztó-berendezés- és csőhálózat-szerelő szakmában, illetve nyolcan kozmetikus szakmában november 10-én.   2023. november 21. 11:58 A VEMÉV-SZER Kft. kapta az ”Év Vállalkozása Díjat” közélet A VEMÉV-SZER Kft. kapta az ”Év Vállalkozása Díjat” A 2023-as TOP 100+200 kiadványnak a díjátadóval egybekötött bemutató rendezvényét november 14-én tartották meg, immár tizenhatodik alkalommal. A megye gazdasági életének kiemelt eseményét a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezi, melyen a térség vezető vállalkozásainak képviselői, meghatározó gazdasági és innovációs szereplői vesznek részt.   2023. november 14. 21:29 A szakképzésben nincs zsákutca szakképzés A szakképzésben nincs zsákutca Az egyik legnagyobb problémája a fiataloknak, amikor kilépnek a munkaerőpiacra, hogy bár elmondhatják magukról, hogy sok mindent tanultak, de valójában igazán semmihez sem értenek. Ezt a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke fogalmazta meg kedden, amikor éppen erre a problémára reflektálva szervezték meg a pályaválasztási és szakmabemutató napot Veszprémben. 2023. október 11. 1:24 Veszprémi projektekkel ismerkedhettek a jövő építészei Veszprémi projektekkel ismerkedhettek a jövő építészei Szakmai napot rendeztek a Táncsics Mihály Technikumban kedden az építészet világnapja alkalmából. 2023. október 4. 10:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.