Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Két év kihagyás után ismét kórustalálkozót tartanak Veszprémben

2022. május 31. 10:32
A június 3–5. között harmadik alkalommal jelentkező Magyar Kórusok Találkozóján Veszprém Város Vegyeskarának kóruscsaládja mellett két határon túli és két hazai kórus lép fel.

Kiss Zoltán, a Vegyeskar frissen megválasztott elnöke a rendezvény hétfői sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a fesztiválok mindig is fontos szerepet játszottak a kórus szakmai életében. 2000-től kezdve tíz éven keresztül szervezték meg a Vivace Nemzetközi Kórusfesztivált, emellett '99 óta minden évben részt vesznek a Galántai Kodály Napokon, a felvidéki magyar kórusok minősítő kórustalálkozóján. Egy ilyen fesztiválon, 2017-ben jött az ötlet Bélafi László korábbi elnöktől, hogy hozzanak létre egy különdíjat, a Hangvilla-díjat, amely egyben meghívást is jelent városunkba, és amely elindította a Magyar Kórusok Találkozóját Veszprémben. A találkozót sikerrel tartották meg 2018-ban és 2019-ben, 2020-ban viszont közbeszólt a pandémia.

Idén végül Veszprém városa, a Hangvilla és az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával térhet vissza a rendezvény, melyre ezúttal két határon túli és két hazai városból érkeznek kórusok: a komáromi Concordia Vegyeskar, az Újvidéki Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus, a Várpalotai Bányász Kórus és a Cantemus Gyermekkar. Erdélyi Ágnes, a Vegyeskar karnagya elmondta: a meghívottak nagy részét még 2019-ben választották ki, illetve akkor még levelezést folytattak egy kárpátaljai kórussal is – őket sajnálatos módon a háború kitörése miatt végül idén nem köszönhetjük városunkban.

A meghívott kórusokkal viszont több formában is találkozhatnak a veszprémiek a pünkösdi hétvégén. Június 3-án este Veszprém Város Vegyeskarának kóruscsaládja mutatkozik be, majd szombaton 14:30-tól az érdeklődők nyílt próbán pillanthatnak be a világszerte ismert Cantemus Gyermekkar életébe és oktatási módszereibe. Szabó Dénes Kossuth- és Liszt Ferenc díjas karnagy, zenepedagógus, a kóruscsalád vezetője, kiváló karnagya megismerteti az érdeklődőkkel egy koncert előtti próba hangulatát, alkalmazott módszereit. A karnagyi műhelymunkában beszámolnak tapasztalataikról a vendégkórusok karnagyai is, akik a kórusok működéséről, a működtetés kihívásairól mondják el tapasztalatikat, jó gyakorlataikat.

A program kiemelt eseménye az összetartozás napján, június 4-én este 18 órakor tartott gálaműsor lesz, ahol a négy vendégkórus lép fel. Velük másnap is találkozhat a közönség: 10 órakor a Szent Margit templomban a Concordia Vegyeskar énekel az ünnepi szentmisén, 11 órakor a Regina Mundi templomban a Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus hallható, 17 órakor pedig a Tihanyi Apátságban tart hangversenyt a Cantemus Gyermekkar.

Porga Gyula polgármester, a Vegyeskar díszelnöke szerint a kórustalálkozó fontos szerepet tölt be az EKF-évre való felkészülésben is. Veszprém életét keletkezésétől fogva napjainkig meghatározza a zene, amiben a kórusok különösen élen járnak. A pandémia ugyanakkor megnehezítette azt a közösségépítést, amit ezek az egyesületek is szorgalmaznak. Sok program elmaradt a felkészítő években, holott az EKF sikeréhez az is hozzájárul, mennyire bejáratott már egy-egy rendezvény, mennyire sikerül közösséget verbuválni. A Vegyeskar viszont nem adta fel az építkezést, a hagyományaikat továbbra is ápolják a találkozó folytatásával.

Vikman Pál, a VEB 2023 EKF program komolyzenei projektmenedzsere felidézte, tavaly azzal a céllal indították el a Hangjáték programot, hogy Veszprémben éljen a legtöbb zenével foglalkozó ember. Ez nagyrészt a kórusokon keresztül érhető el, hiszen aki énekel, az leginkább ilyen formában teszi, így fontos, hogy visszanyerjük a kórusok közösségformáló erejét, amire ez a találkozó is jó alkalmat szolgáltat. Ráadásul a mostani rendezvényt felvezetőnek is tekintik a következő évre, ahol a kórustalálkozón belül egy Dalvölgy programot indítanának immár nemcsak határon túli és itteni magyar kórusok meghívásával, hanem a Kárpát-medencére is kiterjesztve a rendezvényt.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. tegnap 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. tegnap 13:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.