2023. június 5.
//
Fatime névnap

Két év kihagyás után ismét kórustalálkozót tartanak Veszprémben

A június 3–5. között harmadik alkalommal jelentkező Magyar Kórusok Találkozóján Veszprém Város Vegyeskarának kóruscsaládja mellett két határon túli és két hazai kórus lép fel.

Kiss Zoltán, a Vegyeskar frissen megválasztott elnöke a rendezvény hétfői sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a fesztiválok mindig is fontos szerepet játszottak a kórus szakmai életében. 2000-től kezdve tíz éven keresztül szervezték meg a Vivace Nemzetközi Kórusfesztivált, emellett '99 óta minden évben részt vesznek a Galántai Kodály Napokon, a felvidéki magyar kórusok minősítő kórustalálkozóján. Egy ilyen fesztiválon, 2017-ben jött az ötlet Bélafi László korábbi elnöktől, hogy hozzanak létre egy különdíjat, a Hangvilla-díjat, amely egyben meghívást is jelent városunkba, és amely elindította a Magyar Kórusok Találkozóját Veszprémben. A találkozót sikerrel tartották meg 2018-ban és 2019-ben, 2020-ban viszont közbeszólt a pandémia.

Idén végül Veszprém városa, a Hangvilla és az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával térhet vissza a rendezvény, melyre ezúttal két határon túli és két hazai városból érkeznek kórusok: a komáromi Concordia Vegyeskar, az Újvidéki Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus, a Várpalotai Bányász Kórus és a Cantemus Gyermekkar. Erdélyi Ágnes, a Vegyeskar karnagya elmondta: a meghívottak nagy részét még 2019-ben választották ki, illetve akkor még levelezést folytattak egy kárpátaljai kórussal is – őket sajnálatos módon a háború kitörése miatt végül idén nem köszönhetjük városunkban.

A meghívott kórusokkal viszont több formában is találkozhatnak a veszprémiek a pünkösdi hétvégén. Június 3-án este Veszprém Város Vegyeskarának kóruscsaládja mutatkozik be, majd szombaton 14:30-tól az érdeklődők nyílt próbán pillanthatnak be a világszerte ismert Cantemus Gyermekkar életébe és oktatási módszereibe. Szabó Dénes Kossuth- és Liszt Ferenc díjas karnagy, zenepedagógus, a kóruscsalád vezetője, kiváló karnagya megismerteti az érdeklődőkkel egy koncert előtti próba hangulatát, alkalmazott módszereit. A karnagyi műhelymunkában beszámolnak tapasztalataikról a vendégkórusok karnagyai is, akik a kórusok működéséről, a működtetés kihívásairól mondják el tapasztalatikat, jó gyakorlataikat.

A program kiemelt eseménye az összetartozás napján, június 4-én este 18 órakor tartott gálaműsor lesz, ahol a négy vendégkórus lép fel. Velük másnap is találkozhat a közönség: 10 órakor a Szent Margit templomban a Concordia Vegyeskar énekel az ünnepi szentmisén, 11 órakor a Regina Mundi templomban a Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus hallható, 17 órakor pedig a Tihanyi Apátságban tart hangversenyt a Cantemus Gyermekkar.

Porga Gyula polgármester, a Vegyeskar díszelnöke szerint a kórustalálkozó fontos szerepet tölt be az EKF-évre való felkészülésben is. Veszprém életét keletkezésétől fogva napjainkig meghatározza a zene, amiben a kórusok különösen élen járnak. A pandémia ugyanakkor megnehezítette azt a közösségépítést, amit ezek az egyesületek is szorgalmaznak. Sok program elmaradt a felkészítő években, holott az EKF sikeréhez az is hozzájárul, mennyire bejáratott már egy-egy rendezvény, mennyire sikerül közösséget verbuválni. A Vegyeskar viszont nem adta fel az építkezést, a hagyományaikat továbbra is ápolják a találkozó folytatásával.

Vikman Pál, a VEB 2023 EKF program komolyzenei projektmenedzsere felidézte, tavaly azzal a céllal indították el a Hangjáték programot, hogy Veszprémben éljen a legtöbb zenével foglalkozó ember. Ez nagyrészt a kórusokon keresztül érhető el, hiszen aki énekel, az leginkább ilyen formában teszi, így fontos, hogy visszanyerjük a kórusok közösségformáló erejét, amire ez a találkozó is jó alkalmat szolgáltat. Ráadásul a mostani rendezvényt felvezetőnek is tekintik a következő évre, ahol a kórustalálkozón belül egy Dalvölgy programot indítanának immár nemcsak határon túli és itteni magyar kórusok meghívásával, hanem a Kárpát-medencére is kiterjesztve a rendezvényt.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Gatyából nem lesz szalonmű?
Gatyából nem lesz szalonmű?
Akár a művészettel (vagy annak valamely “alkalmazott” változatával, például grafikusként vagy fotósként) keresi a kenyerét valaki, akár csak hobbiként, pusztán az élvezet kedvéért ír, rajzol vagy zenél, az alkotás mindenképpen új ablakot nyit a világra, segít másként látni, hallani, érezni, egyszóval megtapasztalni a környezetünket.
Így szólt a Kézfogás Veszprémből az egész Kárpát-medencébe
Így szólt a Kézfogás Veszprémből az egész Kárpát-medencébe
Megmutatjuk, milyen volt, amikor több száz veszprémi óvodás és kisiskolás énekelte a Kézfogás című dalt pénteken a Zöld városban.
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A nagyszabású, négynapos rendezvény szombati napján három órától az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ szabadtéri színpadán megkezdődött a gála, ahol több mint hatvan kórus, közel ezerháromszáz énekes gyűlt össze.
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
Péntek délután hivatalosan is átadták az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program által támogatott, felújított Dózsavárosi Könyvtárat a nagyközönség számára. A régóta várt beruházásnak köszönhetően végre méltó színteret kaptak a városrész civil szervezetei.
Az égig felért a veszprémi gyerekek éneke
Az égig felért a veszprémi gyerekek éneke
Péntek délelőtt a Zöld városban több száz veszprémi óvodás és kisiskolás énekelte Szarka Tamással, a Ghymes együttes énekesével a Kézfogás című dalt, ami a magyarság összetartozásáról szól. Ez volt az országos és határon túli kezdeményezés központi eseménye idén.