Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
26°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
26°C

Július közepén a jazztől és a koccintásoktól lesz hangos a belváros

2022. május 26. 20:41
Változatlan koncepcióval, de felfrissült tartalommal jön idén is a Rozé, Rizling, Jazz Napok július 8-17 között.

Csütörtök délután mutatták be az idei Rozé, Rizling, Jazz Napok programjait, valamint a gasztronómiai felhozatalt, stílusosan a fesztivál egyik helyszínén, a Városháza előtti téren.

A Rozé, Rizling, Jazz Napok 12 éve a VeszprémFest kísérőrendezvényeként jött létre, hogy azokat az embereket is becsalogassák a belvárosba, akik egyébként nem érdeklődtek a nagy fesztivál programjai iránt, de szerettek volna jó hangulatban, minőségi zene és borok mellett kikapcsolódni. Mára azonban ez a nyári esemény önálló fesztivállá nőtte ki magát, ami a maga 25 ezres látogatószámával az Utcazene után a második legnépszerűbb rendezvénye a nyári felhozatalnak Veszprémben.

Az évek alatt számos ponton fejlődött a fesztivál, de az alapvető koncepció változatlan és így lesz ez idén is, mondta el Mészáros Zoltán, a VeszprémFest fesztiváligazgatója a beharangozó sajtótájékoztatón.

Mészáros ZoltánMészáros Zoltán

10 napon keresztül 30 koncerttel készülnek a jazz és a blues stílusát képviselve az Óváros téren, amely fellépők között idén még nagyobb hangsúlyt kaptak a helyi, vagy környékbeli formációk is. Emellett - hűen a szlogenhez - 30 borász is felvonul, sőt, idén ez a szám néhány kuriózummal tovább bővül majd, de erről a sajtótájékoztató későbbi szakaszában volt több szó.

Előtte még Porga Gyula, polgármester rávilágított arra, a Rozé, Rizling, Jazz Napokra sok más városban irigyek, hiszen ekkora közönségcsalogató, ráadásul ingyenes fesztivállal kevesen büszkélkedhetnek.

Porga GyulaPorga Gyula

Idén is részt vesz és támogatja Veszprém-Balaton Európa Kulturális Főváros program ezt a zenei és gasztronómiai eseményt. A VEB 2023 Zrt. részéről Markovits Alíz vezérigazgató emelte ki, hogy ahogy az EKF régióban gondolkodik, úgy a Rozé, Rizling, Jazz Napok is a térség borkultúráját emeli magasabb és ismertebb szintre, mellette viszont abban is szerepet játszik, hogy Veszprém még inkább ápolja és erősítse az UNESCO - a zene városa kitüntetésének szerepét a város kulturális életében.

Markovits AlízMarkovits Alíz

Ami pedig az idei borfelhozatalt illeti, Zsandár Tamás, a RRJ Napok főszervezője elmondta, a hangsúly idén is a balatoni borokon és borászatokon lesz, de megjelennek olyan különlegességek is, mint a biodinamikus és organikus borok is, valamint a korábbi években is népszerű buborékház is kitelepül pezsgőkkel és proseccókkal.

A külföldi szálat idén egy szlovén borászat fogja képviselni, de az ételfelhozatalban is újítanak, egyfajta modernitást képviselő food-truckok fognak felvonulni, valamint a helyben működő Unilever Algida jégkrémgyár is kitelepül édességeivel a rendezvényre.

Zsandár TamásZsandár Tamás

Mészáros Zoltán hozzátette, tanulva az előző évek tapasztalataiból, idén visszahozzák a gyermekfoglalkoztatót, melyre nagy igény mutatkozott.

A Rozé, Rizling, Jazz Napok tehát július 8-án indul, keretbe foglalva a VeszprémFest koncertjeit.

A fesztivál keretében idén is megrendezték "Az én tornyom, az én házam, az én városom" rajzpályázatot. Ennek keretében helyi gyermekektől vártak rajzokat a Városháza és a Tűztorony kiszínezésére. A legjobbakból kiállítás nyílt a Városháza előtt, a fesztivál ideje alatt pedig a szokott módon fényfestéssel ezek fognak megjelenni a két ikonikus épületen. A rajzpályázat eredményhirdetését szintén csütörtök délután tartották a Városháza előtt, ahol a díjakat a sajtótájékoztatón felszólalók mellett a zsűri tagja, Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója adta át. A zsűriben mellette még Györgydeák Máté képzőművész, valamint Molnár Noémi animációs filmrajzoló foglaltak helyet.

Hajas Bálint
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.