Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Többször használható, visszaváltható poharakat vezettek be az állatkertben

2022. május 18. 13:45
Nem használnak többé eldobható műanyagpoharakat a Veszprémi Állatkertben, helyettük betétdíjas, visszaváltható “repoharakban” kaphatók az italok.

A poharakat - amelyeket az állatkert egy-egy lakójának képe díszít - 400 forintos betétdíjért adják ki az állatkerti vendéglátó-egységek, ezt az összeget a pohár leadásakor teljes egészében visszakapják a látogatók. Arra is lehetőség van azonban, hogy hazavigyék őket, és mivel a jövőben további állatok képei is felkerülnek majd a poharakra, így a visszatérő vendégek egész gyűjteményt alakíthatnak ki belőlük.

A visszaváltott poharakat 150-200 alkalommal lehet mosni és újra hasznosítani, ezután bedarálják és újrahasznosítják őket.

Török László, az állatkert igazgatója emlékeztetett: az állatkert feladata sokrétű, a fajvédelem, az oktatás és környezeti nevelés mellett a környezetvédelem is nagy hangsúlyt kap. Az elmúlt több mint tíz évben épült új épületeknél kiemelt figyelmet fordítottak a hőszigetelésre, az alacsony energiafelhasználásra, ezen épületek tetején napelemek, napkollektorok gyűjtik és tárolják az energiát, valamint esővízgyűjtő rendszerek terelik a csapadékot föld alatti tartályokba, hogy aztán felmosáshoz, az orrszarvúk dagonyájához vagy éppen a mosdókban hasznosítsák a vizet.

 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
A Veszprémi Állatkert is segített a bajba jutott elefánt bikán A Veszprémi Állatkert is segített a bajba jutott elefánt bikán Magyarország vezető állatkertjei – köztük az élvonalban a Veszprémi Állatkerttel – látványos fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évtizedben: a szűk kifutók helyett tágas állattartó és bemutató helyek épültek, valódi természetes közeget nyújtva az állatoknak. Azonban nem csak infrastrukturálisan volt szemmel látható a fejlődés, de a hazai állatkertészeti szakma is jelentős változásokon ment keresztül. Jól képzett, nemzetközi tapasztalattal rendelkező munkatársak, állatkerti szakállatorvosok gondoskodnak állatkerti lakóink mindennapjairól, ezzel felzárkóztatva a szakmát az európai élmezőnyhöz. 2023. augusztus 2. 10:42 Földön, vízen, levegőben is járt az elefánt, mielőtt Veszprémbe érkezett Földön, vízen, levegőben is járt az elefánt, mielőtt Veszprémbe érkezett Pár hét múlva már személyesen is lehet találkozni Bully-val, a Veszprémi Állatkert legújabb lakójával. A hatéves ázsiai elefánt Koppenhágából érkezett Magyarországra, nem mindennapi utazás keretében. 2023. július 17. 14:43 A vidéki élet szépségeivel ismerkedhetünk a Veszprémi Állatkertben A vidéki élet szépségeivel ismerkedhetünk a Veszprémi Állatkertben Csütörtök délelőtt hivatalosan is átadták a Veszprémi Állatkert egyik legnagyobb és legújabb fejlesztését, a háziállat-bemutatót. A látogatók így közvetlen közelről ismerkedhetnek meg a legkülönfélébb magyar háztáji és haszonállatokkal, mint például a magyar tarka szarvasmarha, a szőke mangalica vagy a kendermagos magyar tyúk. Amellett, hogy számos érdekességet megtudhatnak legjellegzetesebb hazai állatainkról, igazi "állatovi" is várja az ide látogatókat, ugyanis számos kisállat: bocik, csacsik és malacok futkároznak az új kifutókban. 2023. június 22. 17:13 A jégkorszak sztárja is beköltözött a Veszprémi Állatkertbe Veszprémi Állatkert A jégkorszak sztárja is beköltözött a Veszprémi Állatkertbe A Veszprémi Állatkert az országban egyedülálló újdonsággal lepte meg látogatóit, kedd reggel egy 4 méter magas, és 6,5 méter hosszú gyapjas mamut szobrot állítottak fel a Dino-parkban. 2023. április 19. 21:16

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.