Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Értsük meg: a Balaton sokkal sérülékenyebb annál, hogy önzően használjuk

2022. május 18. 4:00
A szakemberek és a tó körül élők, azért felelősséget vállalók körében évek óta folynak beszélgetések a Balaton törékeny ökoszisztémájáról, amelyet ideje lenne figyelembe venni, amikor számolatlanul épülnek a nyaralók a parton, irtják a nádast vagy mesterségesen igyekeznek megnövelni a vízszintet. Az ökológiai kihívásokról szóló párbeszédhez most a VEB2023 EKF is csatlakozott a BALATORIUM nevű összművészeti és edukációs eseménysorozattal.

Nem kétséges, hogy az utóbbi öt-tíz évben – az egyre könnyebb nemzetközi utazás mellett is – rendkívül felértékelődött a Balaton, mint turisztikai desztináció, különösképpen a remek panorámát nyújtó lankás északi part. Az egyre szaporodó minőségi éttermek, bisztrók és a növekvő kulturális kínálat mellett egyre gyakoribb, hogy az ide érkezők már nemcsak a strandokat fedezik fel, hanem az autót letéve biciklivel, gyalog fedezik fel a környéket.

Ez egyik oldalról nyilvánvalóan örömteli, a másikról viszont a terhelés a természeten erősen meglátszódik, hiszen a tömeg akaratlanul is károkat okoz, a nyaraló építések, a nádasok irtása és a magasan tartott vízszint pedig még inkább tetőzi azokat. És akkor az éghajlatváltozásról és a szélsőséges időjárási körülményekről még nem beszéltünk. Előbbi különösen a Balaton vízháztartására van hatással, amelynek egyik hozománya volt a 2019-es rekord méretű alga virágzás és ezzel együtt a vízminőség romlása.

A terület túlhasználata és a klímaváltozás erősödése pedig várhatóan további változásokat fog magával hozni, többek között az idegen honos (invazív) fajok egyre nagyobb számú elterjedését, amelyek képesek egy élőhely évmilliók alatt kialakult élőlényeinek közösségét akár tíz-húsz év alatt is átalakítani, amely ismét a vízminőség romlásához, egyes fajok eltűnéséhez vezethet. A szakemberek pedig figyelmeztetnek: nem ismerjük száz százalékban azokat az összefüggéseket, amelyek egy-egy élőhely fennmaradásához szükségesek, így aztán lehet, hogy egy számunkra kevésbé fontosnak tartott faj eltűnése valójában a teljes balatoni ökoszisztéma összeomlásához vezethet.

A most induló BALATORIUM célkitűzése éppen ez, hogy ezekre a kihívásokra felhívja a figyelmet kísérletező közösségi események sorozatán keresztül, a kreatív szakemberek és a tudósok összefogásával, az ökológiai művészet eszközeivel.

Can TogayCan Togay

Can Togay, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. művészeti tanácsadója szerint ez azért is fontos, mert a Balaton identitásképző erővel is bír: a tó és környéke nemzeti örömünkként jelenik meg. Meg kell azonban érteni, mennyire összetett és mennyire sérülékeny ez a rendszer, és ha továbbra is élvezni akarjuk és becsben tartani, szükség van egy társadalmi-ökológiai laboratóriumra, ahol felhívják erre a figyelmet.

A BALATORIUM kedden egy kerekasztal-beszélgetéssel meg is kezdődött egy a Tihanyi kikötőből indult hajón, ahol dr. Zlinszky András, a szabadonbalaton ökológusa, dr. Takáts Péter, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, Vers József, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője és Honti Márk, az MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja osztotta meg nézeteit a Balatont érintő legfontosabb problémákról. A szakemberek szerint a jövő lépései között mindenképpen szerepelnie kell a közvélemény és a döntéshozók meggyőzésének arról, hogy a változó vízszint normális és ehhez igyekezzünk meg alkalmazkodni mihamarabb (ma sokszor a magas vízszint a nyerő a turizmus szempontjából), hogy ne csak a tóra gondoljunk, hanem az azt 2/3 részben tápláló vízgyűjtőkre is és hogy próbáljunk meg minél több zöld területet, azaz élőhelyet meghagyni körülötte, valamint folyamatosan kutassuk a balatoni ökoszisztéma összefüggéseit.

Vers József, Honti Márk, Zlinszky András, Takáts PéterVers József, Honti Márk, Zlinszky András, Takáts Péter

Az edukációban hangsúlyos szerepet kapnak majd a következő másfél évben a VEB2023 Zrt partnereivel, köztük a PAD Alapítvánnyal és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közös programok is. Előbbi a szabadonbalaton projekt keretében már 2019 óta szólítja meg a különböző tó- és tájhasználati csoportokat; legutóbbi akciójuk között szerepelt a Giro d'Italia kerékpárosversenyen egy zászlósor felhúzása, amellyel a vizes élőhelyek láthatatlanságára hívták fel a figyelmet. A szervezetek tervei között szerepelnek ezen túl kiállítások, hangjátékok, művészeti rezidencia programok, performatív tájbejárás és interaktív köztéri akció. Emellett a MOME elindított egy oktatási és kutatási projektet, melynek célja a 14-18 éves korosztály érzékenyítése a Balaton ökológiai problémáira a klímaszorongás növelése nélkül. Az eddig megvalósult négy kurzus és diplomamunka eredményeként már készül egy társasjáték prototípusa, valamint egy oktatói példatár, de a továbbiakban is folytatódnak a kurzusok, amelyek eredményeit a BALATORIUM Ökológiai Héten és az őszi Budapest Design Héten mutatják be.

Markovits AlízMarkovits Alíz

Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója szerint a projektnek nem célja igazságot tenni a szakmai vitákban, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy láthatóvá váljanak a tájhasználat kihívásai, a tó jövője érdekében fontos témák és párbeszéd induljon ezek mentén.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.