2022. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

Átadták a Pannon Egyetem ajkai kampuszát

2022. május 8. 4:00
Pannon Egyetem
Ünnepélyes keretek között átadták a Pannon Egyetem új kampuszát pénteken Ajkán. Az egyetem és a város között tavaly év végén kötött stratégiai megállapodás újabb, kézzelfogható eredménye az új kampusz, mely a felek a magyar felsőoktatás, valamint Ajka gazdasági és kulturális vonzerejének növelése iránti elkötelezettségét mutatja.

Egy egyetem nem csak tudásgyár, nem csak a kiváló minőségű kutatások helyszíne, és nem is csak a művelt emberfők sokaságának gyűjtőhelyszíne, hanem térségszervező erő – mondta köszöntőjében dr. Navracsics Tibor országgyűlési képviselő, a Pannon Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke. Hozzátette: az egyetem olyan találkozási pont, ahol a kultúra, a kutatás, a gazdaság, az ott élők hétköznapi élete és a kiváló tehetségű emberek élete találkozhat. Térségszervező abból a szempontból is, hogy egy egyetem felelősséggel tartozik a saját térségéért, hogy az gazdasági, kulturális, és életszínvonal szempontjából egyaránt előrébb lépjen. A Pannon Egyetem is ezt a küldetést teljesíti, ennek a missziónak a legújabb állomása az Ajka kampusz – fogalmazott.

A Pannon Egyetem kiemelkedően fontosnak tartja, hogy a régió egyik kiemelt ipari centrumában, Ajka városában az önkormányzattal, az intézményekkel és a gazdasági szereplőkkel való szakmai kapcsolatát aktív személyes jelenlét biztosításával is erősítse – emelte ki dr. Gelencsér András akadémikus, a Pannon Egyetem rektora.

– Az egyetem szakmai fókuszán belül számos képzési/részképzési forma megvalósítására van lehetőség a városban együttműködő partnereink igényei szerint, ahogy kutatás-fejlesztési és szolgáltatási tevékenységünk is térségi szereplők rendelkezésére áll. A kampusz benépesítése és tartalommal való megtöltése szorosan illeszkedik a Pannon Egyetem eddigi sikeres működési modelljéhez és stratégiai célkitűzéseihez, ami szerint erős kutatás-fejlesztési fókuszú, a térség gazdasági fejlődését támogató felsőoktatási intézmény kívánunk lenni – fogalmazott.

Fotó: Burger ZsoltFotó: Burger Zsolt

Dr. Utasi Anett egyetemi docens, a Pannon Egyetem Duális Képzési Központjának igazgatója, az Ajka Kampusz fejlesztéséért felelős megbízott a tervekkel kapcsolatban kiemelte: az emelt szintű matematika érettségire történő felkészítés már megkezdődött az ajkai kampuszon, de ősztől fenntartható fejlődés posztgraduális képzést indít itt az egyetem óvónőknek, általános- és középiskolai pedagógusoknak. Tervek között szerepel a nyelvvizsgára történő felkészítő kurzusok indítása, jövőre műszaki felsőfokú szakképzés indul levelező tagozaton, de helyet kap itt az Európa Kulturális Fővárosa projekttel közös GEN-Kapocs, azaz a generációk közötti kapocs program is.

Új korszakot jelent Ajka életében, hogy egyetemi város lett – fogalmazott Schwartz Béla polgármester, kiemelve azt is, hogy régi vágy teljesült ezzel. Mint elmondta: Ajka egy ipari központ, mely az elmúlt években az ország GDP-jének egy százalékát állította elő, ehhez a teljesítményhez pedig szakemberekre is szükség van. Jelenleg is mintegy 100 mérnök hiányzik a cégektől.

– Leginkább azt szeretnénk kérni az egyetemtől, hogy juttasson bennünket olyan eszközhöz, hogy a város minél nagyobb mértékben hozzá tudjon járulni az ország GDP-jéhez” – fogalmazott.

A tanulásra való ösztönzéshez egyébként városi ösztöndíjat is alapítottak, havi rendszeres hozzájárulással támogatják a Pannon Egyetemen tanuló ajkai diákokat.

vehir.hu

További cikkek

Helyben hasznosulnak újra a Pannon Egyetem közösségének tárgyai
Helyben hasznosulnak újra a Pannon Egyetem közösségének tárgyai
Október 4-én az egyetem közössége előtt is megnyílik az az Újrahasználati Központ, melynek célja, hogy az intézmény dolgozói és hallgatói által már megunt, ám mások számára még értékes tárgyaknak lehetőséget adjon a további felhasználásra, ezzel segítve a hulladékcsökkentést.
Családbarát egyetem lett a Pannon
Családbarát egyetem lett a Pannon
A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által alapított elismerést péntek délelőtt adták át a Pannon Egyetemnek, egybekötve a Veszprémben most kezdődő Háromkirályfi Napokkal, amely rendezvénysorozat elsősorban a fiatal családosoknak kínál több érdekfeszítő programot is.
Együttműködési keretmegállapodást írt alá a Pannon Egyetem és a Decathlon
Együttműködési keretmegállapodást írt alá a Pannon Egyetem és a Decathlon
A Pannon Egyetem kiemelt célja, hogy oktatását a munkaerőpiac igényei szerint alakítsa. Olyan vállalati együttműködések kialakítására törekszik, melyekben a partnere aktív részese az oktatási és kutatási folyamatoknak, és gyakornoki programjaikkal részt vállalnak a hallgatók karriertudatos fejlesztésében és motiválásában. E cél elérése érdekében együttműködési keretmegállapodást írt alá a Pannon Egyetem a Decathlon SE magyarországi leányvállalatával, a Tízpróba Magyarország Kft-vel.
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
Elvonulás a természetbe és az irodalom világába az ajkai olvasókabinban
Elvonulás a természetbe és az irodalom világába az ajkai olvasókabinban
Egyszerre jelent kikapcsolódást a természet sűrűjében, valamint kínálja az elmerülést a könyvek izgalmas világában az az egyedülálló projekt, amit az ajkai Csingervölgyben valósítottak meg nemrég. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával felépült a Bakony első olvasókabinja.