2023. június 9.
//
Félix névnap

Festett fény költözött a Városháza előcsarnokába

S. Hontai Mária, Varga Judit és Ványa Magdolna festményeiből nyílt kiállítás a Városháza aulájában szerda délután, a Gizella-napok keretében.

S. Hontai Mária gyerekkora óta szeretett rajzolni, a napi feladatok azonban sokáig nem engedtek teret ennek a szenvedélyének. 2013-ban jelentkezett egy festő kurzusra, majd lett a Veszprémért Művészkor tagja. Először a következő évben láthattuk munkáit egy csoportos kiállításon, első önálló tárlatát Veszprémben 2017-ben csodálhattuk meg. 

Varga Judit Kecskeméten született, 2003 óta él Veszprémben családjával, jelenleg a Balaton-felvidéken él. Dolgozott grafikusként, a plan air festészettel két évvel ezelőtt, Bottyán Marianna kurzusain ismerkedett meg. Először 2019-ben vett részt csoportos kiállításon Balatonszepezden, a megyeszékhelyen 2020-ban a VENŐKE csoportos tárlatán találkozhattunk munkáival.

Ványa Magdolna, S. Hontai Mária, Varga JuditVánya Magdolna, S. Hontai Mária, Varga Judit

Ványa Magdolnát is régóta foglalkoztatta a képzőművészet, de sokáig csak műkedvelőként. Néhány évvel ezelőtt kezdett el hobbiként olajfestészettel foglalkozni, azóta rendszeresen látogatja elismert művészek kurzusait, hogy képezze magát. Főként tárgyak és tájak ábrázolásával foglalkozik, amihez jó alapot biztosít lakóhelye, Úrkút környezete.

Mindhárom alkotó a plein air irányzathoz tartozik. A 19. században létrejött irányzat jellegzetessége, hogy az alkotók a műtermükből kimozdulva a szabad levegő alatt dolgoznak, és így a természetes fényeket és az azok keltette színeket és árnyakat ábrázolják. 

A tárlatot V. dr. Fodor Zsuzsa nyugalmazott múzeumigazgató nyitotta meg. Rámutatott: a képzőművészet élvonalából elsősorban a férfi alkotók nevei jutnak eszünkbe, a tehetséges hölgyek csak a 19. század végétől jelenhettek meg, és még ekkor is kevés terük volt a bemutatkozásra. Az elmúlt évtizedekben azonban nagyot fordult a világ, és ma már mindenki tehetsége szerint vehet részt a művészetekben. A kiállított képekkel kapcsolatban megjegyezte: a plein air festők sajátossága, hogy a látvány hiteles megragadására törekszenek, nincsenek idealizált vagy fantasztikus elemek a vásznaikon. A három kiállító hölgy elsajátított a megfigyelés képességét, képesek felmérni és ábrázolni, miként alakítja a napfény és a felhők játéka a tárgyak és a táj látványát. 

A kiállításon házigazdaként Halmay Gábor önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, az Európa Kulturális Fővárosa évhez közeledve fontos, hogy a veszprémi és környékbeli művészek bemutatkozási lehetőséget kapjanak, ráadásul több kiállított alkotás is a balatoni tájat idézi meg, így egyúttal a régió gyönyörű természeti környezetét is bemutatja.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Gatyából nem lesz szalonmű?
Gatyából nem lesz szalonmű?
Akár a művészettel (vagy annak valamely “alkalmazott” változatával, például grafikusként vagy fotósként) keresi a kenyerét valaki, akár csak hobbiként, pusztán az élvezet kedvéért ír, rajzol vagy zenél, az alkotás mindenképpen új ablakot nyit a világra, segít másként látni, hallani, érezni, egyszóval megtapasztalni a környezetünket.
Terápiás képekből nyílt kiállítás
Terápiás képekből nyílt kiállítás
Tizenöt alkalmas művészetterápiát szervezett a Befogadás Házában élő hajléktalanoknak a Finart Design Kft. a VEB 2023 Zrt. támogatásával. A Quirin Ágnes grafikus vezette foglalkozásokon készült képekből szombaton nyílt kiállítás a Dubniczay-palota magtárában.
A művészet és a tudomány találkozása
A művészet és a tudomány találkozása
Csütörtök délután Startvonal címmel nyílt tárlat a Csikász Galériában. A Veszprémből indult fiatal és középgenerációs művészek friss munkáit mutatták be a helyen, ahol a legtöbbjük pályája elkezdődött. A kiállítás kurátora: Áfrány Gábor.
Olajfestménytől a batikolásig: így alkotnak a veszprémi nők
Olajfestménytől a batikolásig: így alkotnak a veszprémi nők
Veszprém környéki nők alkotásaiból nyílt kiállítás a Hangvilla folyosóin kedden a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület (VENŐKE) szervezésében.
Szívhez szóló műalkotások
Szívhez szóló műalkotások
Pálfy Gusztáv Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész kiállításának megnyitójával indult útjára az idén 30 éves Gizella-napok programsorozat. Az emberi élet minden rezdülését bemutató, körülbelül kétszáz kisplasztikákból álló galéria kecskeméti székhelyű, de néhány részletét most a Városháza aulájában is megtekinthetnek az érdeklődők.