2023. január 28.
//
Károly, névnap

Szabad egy latin táncra?

Egy nappal a tánc világnapja előtt, azt megünnepelve gyűltek össze a latin-amerikai táncok szerelmesei a Kossuth utcán csütörtökön egy vidám flashmob erejéig.

Bár a flashmobok lényege, hogy meglepetésszerűen történnek, a veszprémi táncéletben jártasak azért számíthattak rá, hogy a tánc világnapjához, április 29-hez közeledve ismét felbukkanhatnak táncosok az utcákon. 

A Salsa Sabrosa Tánciskola 2015 óta rendszeresen szervez flashmobot ezen a napon. Kezdetben a nemzetközi Rueda de Casino flashmob-sorozathoz kapcsolódva perdültek táncra a város egy-egy pontján.

Az eseménysorozat lényege, hogy azonos napon, azonos időpontban táncoljanak kubai salsát a flashmobok résztvevői, függetlenül attól, hogy épp Berlinben, Lisszabonban vagy Ottawában, netán Veszprémben vannak.

La policia! Kezeket fel! Avagy a kubai salsa figurák rengeteg játékosságot rejtenek magukban.La policia! Kezeket fel! Avagy a kubai salsa figurák rengeteg játékosságot rejtenek magukban.

Idén a nemzetközi rendezvénytől függetlenül szervezte meg flashmobját az iskola: csütörtökön egy kb. negyed órás performansszal készültek a Kossuth utcán, kis ízelítőt is adva a kubai salsából és társműfajaiból.

Kezdésként és zárásként egy ruedát láthattak az arra járók: a kubai salsa ezen változatában a résztvevő párok egy körben mozognak és a leader utasítására táncolnak, illetve folyamatosan cserélődnek a párok.

Szabad egy táncra?Szabad egy táncra?

A tánc, ez esetben a bachata remek bizalomjáték is.A tánc, ez esetben a bachata remek bizalomjáték is.

Emellett a bachata és a reggaeton világával is megismerkedhetett a közönség. Előbbi a Dominikai Köztársaságból származik és egy kifejezetten érzéki tánc, míg utóbbi egy lazább, modernebb műfaj, amely zenei stílusként is egyre népszerűbb a kortárs zenei kultúrában.

Csak lazán!Csak lazán!

Táncolni végül is bárhol lehet.Táncolni végül is bárhol lehet.

Fotók: Egyed Melinda

Bertalan Melinda

További cikkek

Történetek a redők mélyéről – szerelmes levél Kaunashoz
Történetek a redők mélyéről – szerelmes levél Kaunashoz
Európa tavalyi kulturális fővárosa, a litván Kaunas EKF-projektjében elkészült Klostės című filmet vetítették kedden a Pannon Egyetem E épületében.
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
A négynapos fesztiválon hat dokumentumfilmet nézhetnek meg, akik a Cinema Citybe látogatnak. A csütörtöki nyitónap után még pénteken, szombaton és vasárnap is várják az érdeklődőket.
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Február 23-26 között második alkalommal rendezik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa elsőszámú irodalmi eseményét. Ezúttal négy napon keresztül, tizenhárom helyszínen, százegy programmal várják az érdeklődőket.
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Lebegő Michelin-bábu a város felett, negatív közhangulat, állami pénzek, hiányos EKF-kommunikáció, és egy ezeket felölelő Európa Kulturális Fővárosa nyitóprogram. A mit, miért kérdésekről olyan valakit kérdeztünk, aki belülről átlátja a történéseket, de lokálpatriótaként, és helyi vállalkozóként civil szemszögből is figyeli az EKF munkáját. Mészáros Zoltán főtanácsadó minősítésben dolgozik a Veszprém-Balaton 2023 Zrt-nek, de a nevéhez fűződik az Oliva Hotel és Étterem, a Rozé, Rizling és Jazz Napok, valamint az idén 20 éves VeszprémFest is. Az ő narratívájában egy sokkal tisztább képet kaphatunk az EKF szellemiségéről és az előttünk álló évről.
Visszatér Erzsébet királyné és új szobrok is költöznek a ligetbe
Visszatér Erzsébet királyné és új szobrok is költöznek a ligetbe
A közgyűlés csütörtökön döntött az Erzsébet-ligetben elhelyezendő szobrokról. A műalkotásokat a jelenleg zajló felújítást követően helyezik majd el a közparkban.