Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Figyelsz egyáltalán?!

2022. április 18. 13:15
Már jó ideje haladok, amikor úgy érzem, meg kell állnom a meredek domboldalon kacskaringózó erdei ösvényen. Nem fizikailag fáradtam el, de észrevettem magamon, hogy a cél lebeg a szemem előtt, megyek előre, és közben csak a szemem sarkában, fakó foltként érzékelem a mellettem elsuhanó világot.

Valósággal kifacsartuk az érzékszerveinket, olyan sokat látunk és hallunk manapság, hogy közben teljesen vakká váltunk a nagyvilágra. Az evolúció nem tud lépést tartani a technológia fejlődésével. Olyan sok az inger! 

A villódzó reklámok, az ide-oda száguldó autók, az internet tiri-tarka színözöne mind feljebb és feljebb tolja az ingerküszöbünket, és ma már egy mozit sem tudunk élvezni, ha nincsenek benne hirtelen vágások, vad kameramozgások, egymásra licitáló számítógépes effektek. A szüleim korosztálya még boldogan váltott jegyet a Házibulira, hogy láthassa Sophie Marceau első csókját – egy lassan csordogáló románcot, aminek a tétje nem a világ, sőt az univerzum sorsa, csak egy francia kamaszlány első szerelme. Többségünk ma már a főcím alatt előkaparná a zsebéből a telefonját, hogy beizzítsa a Tiktokot: amíg lassan hömpölyög a film, addig is történjen valami!

De ugyanilyen szőnyegbombázásnak vetjük alá a hallásunkat is. Sokan már képtelenek elviselni a csendet, folyamatosan kell a háttérzaj: menjen a tévé, szóljon a Spotify – nagyon sokan félnek a csendtől, mert akkor egyedül maradnak a gondolataikkal, és a legkellemetlenebb ismerősük társaságát is szívesebben viselik el, mint a sajátjukét. 

A biológia azonban le van maradva, az agyunk nem tud ennyi ingert feldolgozni, ezért alternatív megoldáshoz nyúl: megtanultunk szűrni, és csak az igazán fontos és igazán izgalmas információkat tudatosítjuk, a többi elkenődik a tudatalattinkban, mint a szúnyogok a szélvédőnkön, miközben hazafelé száguldunk az autópályán a Balatonról egy hosszú hétvége után. 

Illusztráció: Beth MacDonald / UnsplashIllusztráció: Beth MacDonald / Unsplash

Szóval megállok itt, az erdő kellős közepén, egy meredek domboldalon keresztülvezető ösvényen, lelassítom a légzésem, és végre figyelni kezdek arra, ami körülvesz. Az erdőben nincsenek túltelítő ingerek, de a szűrés itt is működik. Az agy még most is kattog, csévéli a belső monológ végetérhetetlen magnószalagját, és félredob mindent, ami kívülről érkezik. 

Tudatosan kell figyelnem, hogy ne mulasszam el a természet sokszínűségét. Ameddig a szem ellát, medvehagyma borítja a talajt, a hosszúkás levelek már óriásira nőttek, szinte térdig érnek – ez persze csak illúzió, a kirándulók elkoptatták az utat, és így jó tíz centivel alacsonyabban állok, mint ahol a körülöttem elterülő fokhagymaillatú növényrengeteg gyökere a földbe kapaszkodik. A téli álmából ébredő erdőt valószínűtlenül élénkzöldre festik a frissen hajtott levelek – ez az árnyalat nem hasonlítható ahhoz a lomha sötétzöldhöz, amit nyár derekán kínál a szemnek a táj. 

Hallom a madárcsicsergést, ahogy a fatörzsek nyikorogva állnak ellen a szél erős lökéseinek, ahogy az ágak össze-összeütköznek a magasban, és úgy csattognak, mintha kisgyerekek vívnának az apjuk faragta fakardokkal. Ezek a zajok az elmúlt fél órában is itt kergetőztek a levegőben, de amíg nem figyeltem rájuk, nem hallottam őket. 

Egyetlen érzékünk van, amit az elmúlt száz évben nem terheltünk végletesen túl – sőt, éppen megvontuk tőle az ingereket: a tapintásunk. Leveleink és jegyzeteink virtuálisan léteznek, ki emlékszik már a papír érdes felületére?! Koptatjuk a billentyűzetet, tologatjuk a porszívót, bedobáljuk a ruháinkat a mosógépbe – nem töri fel tenyerünket a kapanyél, nem magunk készítjük a szerszámainkat, nem ismerjük az anyagot, nem emlékszünk rá, hogyan akad meg a véső egy csomóban a fában, hogyan csusszan ki kezeink közül a mosószappan. Mikor öleltél meg valakit utoljára? Milyen gyakran teszed meg? 

Szokásom megérinteni a köveket, fákat, érezni a kérgük rücskösségét, használni azt az érzékemet, amit még nem koptattam el teljesen. Ilyenkor minden valóságosabbnak érződik. 

Egyszer csak csilingelést hallok. Az útkígyón barna labrador kanyarog felém, nyakában csengettyű, mintha ő maga lenne a húsvéti bárányka. Három ember követi. A kutya odaszalad hozzám, én megsimogatom, ő hátrapillant gazdáira és visszaszalad eléjük. A turistáknak köszönök, azok barátságosan visszaköszönnek. Csak amikor elhaladok mellettük, akkor veszem észre egyikük kezében a fehér botot. Nem használja, csak cipeli magával, másik kezét könnyedén társa vállán pihenteti, magabiztos tempóban közlekednek. A szűk erdei ösvény hol jobbra, hol balra dől, miközben átszeli a meredek domboldalt. A poros talaj parkettája gyökerek és lehullott gallyak. Nyaktörő, bokaficamító akadálypálya, ha az ember nem látja, hova lép – ők mégis úgy suhannak, ha nincs ott az a céltalan fehér bot a kézben, soha nem merült volna fel bennem a gondolat, hogy természetjáró társam látássérült. 

Igazából persze nincs min meglepődni. Épp erről beszéltem: az sem lát az orránál tovább, akinek a teste ezt engedné. Mindannyian többé-kevésbé vakok vagyunk a világra, a különbség talán csak az, hogy néhányan tudatában vannak ennek. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.