Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Bajtársaikra emlékeztek a földön és levegőben is a magyar ejtőernyős katonák

2022. április 13. 4:00
Hősi halottjaikra emlékeztek a veterán ejtőernyősök szerda délután a jutaspusztai emlékműnél. A 81 évvel ezelőtt történt tragédia, ahol 21 katona vesztette életét a mai napig elevenen él, de elsősorban nem erre a balesetre, hanem a katonák örökségére kell emlékezni, hangzott el az ünnepségen, ahol emlékugrást is végrehajtottak az utódok.

1941. április 12-én egy Savoya Marchetti SM-75 típusú repülőgép emelkedett a magasba Jutaspuszta mellett, fedélzetén 30 katonával, akik ejtőernyős zászlóaljként a Délvidékre tartottak, hogy fellépésükkel segítsék a Jugoszlávia területén élő magyar lakosság védelmét a háborúban. A gép nem sokkal a felszállás után megbillent és lapos szögben a földbe csapódott. A fedélzetén utazó emberek közül 23-man a becsapódás után szörnyethaltak, köztük az a vitéz Bertalan Árpád is, aki korábban megszervezte a magyar ejtőernyős egységet, ezzel örökre beírva magát a honvédségi emlékezetbe.

Veszprémben régi tradíció, hogy az áldozatos tiszteletére felállított emlékműnél Jutaspusztán a tragédia évfordulóján minden évben megemlékezést tartanak.

Az idei ünnepségen jelen volt Porga Gyula, Veszprém polgármestere is, aki magas rangú katonai vezetők, veterán ejtőernyősök és civilek előtt beszédében úgy fogalmazott, a tradíció nem a hamu őrzését jelenti, hanem a láng továbbadását. Utalva ezzel arra, hogy Veszprém tradicionálisan katonaváros, ahol a honvédség szerves részét képezi a megyeszékhely közéletének és kultúrájának is.

A polgármester úgy fogalmazott, szeretné, ha a katonák Veszprémre mindig úgy tekintenének, mint az egyik otthonukra, a város pedig csak akkor lehet sikeres, ha ápolja és fenntartja az ő hagyományaikat.

Vitéz Bertalan Árpád, aki megszervezte az ejtőernyős egységet Magyarországon és aki szintén ebben a tragédiában vesztette az életét 1941-ben úgy szállt fel a géppel, mint parancsnok, de legendaként zuhant le. Ezt már Sándor Zsolt, vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese mondta ünnepi beszédében, aki kiemelte, hogy ezen hősök emlékezete úgy segíti összekötni a katonákat, mint a heveder az ejtőenyősöket.

Beszédében elmondta, elsősorban nem a tragédiára, hanem ezen katonák örökségére kell emlékezni ma. Büszkeségét fejezte ki, mivel a magyar ejtőernyősök véleménye szerint bátrak, akik nem félnek végrehajtani új feladatokat sem.

A honvédségi parancsnokhelyettes kitért arra is, hogy folyamatosak a fejlesztések a területükön, hamarosan új helikopterek is érkeznek az országba, ezzel pedig tovább tudják erősíteni a haza védelmét, ami a katonák első szűmú feladata.

Az ünnepségen a jelenlévők ezt követően megkoszorúzták az emlékművet, valamint felolvasták a tragédiában elhunyt katonák nevét is.

A helyszínre érkező MI-17 típusú katonai helikopterből, miután az tiszteletből áthúzott az emlékmű felett, összesen 10 ejtőernyős végzett emlékugrást, tisztelegve a 81 évvel ezelőtt elhunyt bajtársaik előtt.

Fotók: Egyed Melinda

Hajas Bálint
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.