Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
16°C
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
16°C

Bajtársaikra emlékeztek a földön és levegőben is a magyar ejtőernyős katonák

2022. április 13. 4:00
Hősi halottjaikra emlékeztek a veterán ejtőernyősök szerda délután a jutaspusztai emlékműnél. A 81 évvel ezelőtt történt tragédia, ahol 21 katona vesztette életét a mai napig elevenen él, de elsősorban nem erre a balesetre, hanem a katonák örökségére kell emlékezni, hangzott el az ünnepségen, ahol emlékugrást is végrehajtottak az utódok.

1941. április 12-én egy Savoya Marchetti SM-75 típusú repülőgép emelkedett a magasba Jutaspuszta mellett, fedélzetén 30 katonával, akik ejtőernyős zászlóaljként a Délvidékre tartottak, hogy fellépésükkel segítsék a Jugoszlávia területén élő magyar lakosság védelmét a háborúban. A gép nem sokkal a felszállás után megbillent és lapos szögben a földbe csapódott. A fedélzetén utazó emberek közül 23-man a becsapódás után szörnyethaltak, köztük az a vitéz Bertalan Árpád is, aki korábban megszervezte a magyar ejtőernyős egységet, ezzel örökre beírva magát a honvédségi emlékezetbe.

Veszprémben régi tradíció, hogy az áldozatos tiszteletére felállított emlékműnél Jutaspusztán a tragédia évfordulóján minden évben megemlékezést tartanak.

Az idei ünnepségen jelen volt Porga Gyula, Veszprém polgármestere is, aki magas rangú katonai vezetők, veterán ejtőernyősök és civilek előtt beszédében úgy fogalmazott, a tradíció nem a hamu őrzését jelenti, hanem a láng továbbadását. Utalva ezzel arra, hogy Veszprém tradicionálisan katonaváros, ahol a honvédség szerves részét képezi a megyeszékhely közéletének és kultúrájának is.

A polgármester úgy fogalmazott, szeretné, ha a katonák Veszprémre mindig úgy tekintenének, mint az egyik otthonukra, a város pedig csak akkor lehet sikeres, ha ápolja és fenntartja az ő hagyományaikat.

Vitéz Bertalan Árpád, aki megszervezte az ejtőernyős egységet Magyarországon és aki szintén ebben a tragédiában vesztette az életét 1941-ben úgy szállt fel a géppel, mint parancsnok, de legendaként zuhant le. Ezt már Sándor Zsolt, vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese mondta ünnepi beszédében, aki kiemelte, hogy ezen hősök emlékezete úgy segíti összekötni a katonákat, mint a heveder az ejtőenyősöket.

Beszédében elmondta, elsősorban nem a tragédiára, hanem ezen katonák örökségére kell emlékezni ma. Büszkeségét fejezte ki, mivel a magyar ejtőernyősök véleménye szerint bátrak, akik nem félnek végrehajtani új feladatokat sem.

A honvédségi parancsnokhelyettes kitért arra is, hogy folyamatosak a fejlesztések a területükön, hamarosan új helikopterek is érkeznek az országba, ezzel pedig tovább tudják erősíteni a haza védelmét, ami a katonák első szűmú feladata.

Az ünnepségen a jelenlévők ezt követően megkoszorúzták az emlékművet, valamint felolvasták a tragédiában elhunyt katonák nevét is.

A helyszínre érkező MI-17 típusú katonai helikopterből, miután az tiszteletből áthúzott az emlékmű felett, összesen 10 ejtőernyős végzett emlékugrást, tisztelegve a 81 évvel ezelőtt elhunyt bajtársaik előtt.

Fotók: Egyed Melinda

Hajas Bálint
további cikkek
„Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. tegnap 21:45 Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. 2024. június 14. 20:49 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! Péntek délelőtt tartották meg a már hagyományosnak számító, sorban az ötödik véradók világnapi faültetést, melyet a Magyar Vöröskereszt 2020-ban indított. Budapest, Esztergom, Székesfehérvár és Szolnok után Veszprém belvárosában, a Szent Kálvária-domb melletti zöld területen ültették el a szimbolikus jelentésű vérszilvafát, melynek mélyvörös színe egész évben emlékeztet minket a véradás fontosságára. tegnap 14:40 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. 2024. június 14. 14:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.