Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A demokratikus jogok visszautasítására biztattak Dobrevék Veszprémben

2022. március 31. 11:05
A kampány hajrájában Donáth Anna, momentumos EP-képviselő és Gyurcsány Ferenc felesége, szintén EP-képviselő Dobrev Klára is Veszprémbe látogatott, hogy lakossági fórumon álljanak ki Csonka Balázs képviselő-jelölt mellett. A politikusok szerda délután a Kossuth utcán beszéltek a programjukról is, valamint a gyermekvédelmi népszavazásról, pontosabban annak sajátos bojkottálásáról.

Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter után újabb két elsővonalas ellenzéki politikus látogatott Veszprémbe, hogy lakossági fórumon biztassák az itt élőket Csonka Balázs, az összellenzéki csoportosulás képviselő-jelöltjének támogatására.

Szerda délután a Kossuth utcán Donáth Anna, a Momentum színeiben az Európai Parlamentben politizáló képviselő, valamint Dobrev Klára, Gyurcsány felesége és a DK EP-képviselője Csonka Balázzsal közösen tartottak előadást az ellenzék programjáról, egybekötve a Fidesz-KDNP kormányzásának bírálatával.

Dobrev főleg azt nehezményezte, hogy a Fidesznek nincs konkrét választási programja, holott az ellenzék összeállított egy többoldalas anyagot arról, hogy mire készülnek kormányra kerülésük esetén. Ebben helyet kap többek közt a nyugdíjszámítási rendszer átalakítása, a panelrekonstrukció, a mezőgazdaság támogatása, az orvosok béremelése, valamint elhangzott az is, hogy megtartanák a 13. havi nyugdíjat.

Habár Dobrev ezeket mind hiányosságként sorolta fel, a programpontok több esetben mégis egybevágtak azzal, amit a jelenlegi kormány már elkezdett, ideértve a vidéktámogatást, az orvosok béremelését, a 13. havi nyugdíjat pedig azután vezették vissza, hogy 2009-ben éppen a baloldali kormány szüntette meg.

Utóbbi egyébként nem csak a mostani fórumon merült fel témaként, Márki-Zay Péter korábban szintén kitért a 13. havi nyugdíjra és ő is hasonló ellentmondásba keveredett azáltal, hogy az akkori fórumon az is elhangzott, egyenesen az ellenzéknek köszönhető, hogy most a Fidesz visszavezette ezt a juttatást.

Visszatérve Dobrev Klára gondolataira, az EP-képviselő nehezményezte, hogy a Fidesz nem rakott le az asztalra egy olyan programot, mint ők, ez szerinte a választók lenézését jelenti. Az nem került szóba viszont, hogy 2006-ban a férje által vezetett baloldal akkoriban hazugságokon alapuló és meghamisított adatokkal nyerte meg a választást, ami aztán az öszödi beszédben nyert napvilágot.

Donáth Anna felszólalásában az ellenzék jelmondatát hangoztatta, miszerint „Legyen Magyarország mindenkié”. Ezzel kapcsolatban méltatta a sokszínűséget, valamint a szabad gondolkodás értékére és egymás meghallgatására hívta fel a figyelmet. Az olykor már-már motivációs tréner szerepét is magára öltő Donáth Anna a szólásszabadság hangoztatása során viszont nem tért ki és nem ítélte el a napokban több online sajtótermék ellen indított hackertámadást, amellyel sikerült hosszú órákra lekapcsolni számos jobboldali médiumot.

Ellenben szóba került a szintén április 3-án esedékes gyermekvédelmi népszavazás kérdésköre, ezzel kapcsolatban Dobrev Klára nem csupán a szavazás bojkottálását, így a demokratikus jogok megtagadását kérte a híveitől, hanem arra buzdította őket, hogy érvénytelen szavazat leadása mellett rajzoljanak, vagy írjanak rá valamit a szavazólapokra, ezzel is üzenve a kormánynak. (Ez az akció némileg érthetetlen annak tükrében, hogy a szavazólapokkal április 3-án este kizárólag a szavazatszámláló bizottság tagjai fognak találkozni, nem pedig a kormányzat.)

A fórumon természetesen Csonka Balázs is felszólalt, aki mérsékeltebb stílusban elismételte a Dobrev által kiemelt ellenzéki kormányprogramot, valamint dícsérte a saját kampányát, amelyben állítása szerint számos helyi és környékbeli emberrel tudott találkozni és beszélgetni.

Habár Csonka Veszprémre és a környékre vonatkozó tervekről egyáltalán nem beszélt, a politikai moralitásra és tisztességre többször felhívta a figyelmet, mint olyan tényezőkre, amiket szerinte a Fidesz az elmúlt 12 évben lerombolt, holott alapvető értékeknek kellene lenniük.

A Gyurcsány-párt színeiben (DK) induló jelölt úgy fogalmazott, vannak játékszabályok a politikában, amit mindenkinek be kell tartania, ebbe pedig nem tartozik bele a felsőbbrendűség és az arrogancia.

Hajas Bálint
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.