Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
17°C
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
17°C

Átvette megbízólevelét Ovádi Péter

2022. április 19. 20:11
Átvette megbízólevelét Ovádi Péter, a térség megválasztott országgyűlési képviselője. Kedd délután a Városházán ünnepi keretek közt tartott átadón az újrázó képviselő úgy fogalmazott, bár a megbízólevélen az ő neve szerepel, valójában közös munka eredménye, hogy ismét ő képviselheti Veszprémet és a térséget a parlamentben.

Az ünnepség a képviselő és a helyi választási bizottság tagjai mellett jelen volt Veszprém és a választkókörzet több neves közéleti szereplője is, egyházi vezetők, polgármesterek, kulturális személyiségek. Közülük az ünnepség kezdetén Oberfrank Pál, Jászai-díjas színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója szavalta el a Szózatot, valamint komolyzenei kultúrbetétként Bóna Katinka és Molnár Veronika játszottak csellón.

Ezt követően dr. Földesi Csaba, a helyi választási bizottság elnöke néhány szóban összegezte az április 3-i országgyűlési választás menetét, mint mondta, a választás lebonyolításában résztvevő szervek hatékonyan tudtak együttműködni, külön kiemelve azoknak a munkáját, akik előkészítették, a választás napján pedig 25-26 órán keresztül is professzionális munkával részt vettek a 93 szavazókör munkájában.

Elmondta, összesen 52 265-en járultak az urnák elé, mint fogalmazott a „demokrácia ünnepén”, közülük csupán 526-an szavaztak érvénytelenül.

A végleges és jogerőre emelkedett eredmény ezek után:

  • Ovádi Péter (Fidesz-KDNP) 26 119 szavazat
  • Csonka Balázs (DK-MSZP-P-Jobbik-LMP-Momentum) 20 301 szavazat
  • Kovacsics Zsolt (Mi Haznánk Mozgalom) 3231 szavazat
  • Vértesi Benjámin (Magyar Kétfarkú Kutya Párt) 1484 szavazat
  • Simor István (Megoldás Mozgalom) 604 szavazat

amit a választáson kaptak.

A bizottsági elnök tájékoztatója után Ovádi Péter családja jelenlétében átvette a megbízólevelet, ezután rövid beszédében ismét megköszönte a segítőinek, munkatársainak, a polgármestereknek, valamint a választóknak a támogatást. Úgy fogalmazott, bár az ő neve szerepel a megbízólevélen, valójában ez az eredmény közös sikerként könyvelhető el, azé az együttműködésé, ami kialakult Veszprém megye 1. sz. választókörzetében a településvezetők és az emberek között, erre pedig országosan is büszkék lehetnek.

Elmondta, hogy a jövőben is ebben a csapatmunkában hisz és a következő 4 évben is hasonló szellemben fogja képviselni az országgyűlésben a térséget.

Nem csak jelen van, hanem figyelemmel van jelen

Az ünnepség utáni állófogadáson Porga Gyula, Veszprém polgármestere mondott pohárköszöntőt. A megyeszékhely vezetője Veszprém mellett a 24 környező település nevében is szólt a megjelentekhez, Ovádi Péter kapcsán pedig kiemelte, nem csak mindig jelenlévő képviselő volt a mögöttünk hagyott ciklusban, hanem figyelemmel volt jelen, számára nem volt veszett ügy, amit ne karolt volna fel. Ez az áldozatos munka pedig Porga Gyula szerint meg is látszik az eredményeken, a jövőről pedig bizakodva, optimistán beszélt.

Május 2-án alakul meg az Országgyűlés

Május 2-ára hívta össze az Országgyűlés alakuló ülését Áder János köztársasági elnök - olvasható az államfő határozatában, amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján tettek közzé kedden.

Az alaptörvény értelmében a köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülését az országgyűlési képviselők választását követő harminc napon belüli időpontra hívja össze. Az új Országgyűlés május 2-án, 11 órakor kezdi meg munkáját - olvasható a határozatban. A parlament megbízatása az alakuló üléssel kezdődik, és a következő Országgyűlés megalakulásáig tart. A köztársasági elnök az alakuló ülésen tesz javaslatot a miniszterelnök személyére, akinek megválasztásához a képviselők több mint felének a szavazata szükséges.

Szintén az alakuló ülésen választják meg - az országgyűlési törvény szerint a frakcióvezetők indítványára, a korelnök javaslata alapján - titkos szavazással a házelnököt, valamint nyílt szavazással az alelnököket és a jegyzőket. Közös indítvány híján a legnagyobb létszámú képviselőcsoport vezetője jogosult a házelnök személyére indítványt tenni. Ez esetben az alelnököket és a jegyzőket már az ő javaslatára választják meg, a frakcióvélemények meghallgatása után. A háznagyot a házelnök javaslatára választják meg. A megválasztott képviselők megbízólevelüket az Országgyűlés alakuló ülését megelőzően a köztársasági elnöknek nyújtják be.

Az alakuló ülést az államfő nyitja meg, majd tájékoztatást ad a megbízólevelek átvételéről. A korelnök és a korjegyzők hivatalba lépése után a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és a Nemzeti Választási Iroda elnöke számol be a választásról az Országgyűlésnek. A képviselők a mandátumvizsgálat eredményéről szóló határozat elfogadása után esküt tesznek, majd vita nélkül határoznak a választással kapcsolatos beszámolók elfogadásáról. Szintén az alakuló ülésen, a választási beszámolók elfogadása után jelentik be a frakciók megalakulását.

Az április 3-ai parlamenti választáson a Fidesz-KDNP 135 mandátumot szerzett, a DK-ból, a Jobbikból, az LMP-ből, az MSZP-ből, a Momentumból és a Párbeszédből álló tömörülés 57 mandátumot, míg a Mi Hazánk 6 mandátumot. Egy mandátumhoz jutott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Can you make it? – A Pannon Egyetem három volt diákja telefon és pénz nélkül vágott át Európán Can you make it? – A Pannon Egyetem három volt diákja telefon és pénz nélkül vágott át Európán Mi kell ahhoz, hogy készpénz, hitelkártya és mobiltelefon nélkül, egy tálca Red Bullt valutaként használva vágjunk át fél Európán? Ezt a kérdést válaszolta meg három volt diákja a Pannon Egyetemnek, Horváth Ádám, Csrepka Máté és Hutvágner Dániel, amikor részt vettek a Red Bull „Can You Make It?” kihívásban. A verseny során 1257 nevű csapatukkal Milánóból Berlinbe utaztak, összegyűjtve a legtöbb pontot a magyar csapatok közül. ma 14:51 A NATO-főtitkárral tárgyalt Orbán Viktor A NATO-főtitkárral tárgyalt Orbán Viktor Minden NATO-területen kívüli katonai akció csak önkéntes jellegű lehet, ezt a mai tárgyaláson Jens Stoltenberg megerősítette, így Magyarország megkapta azokat a garanciákat, amelyekre szükségünk van - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón. tegnap 11:55 Műfüves pályát és útfelújítást adtak át Nemesvámoson Műfüves pályát és útfelújítást adtak át Nemesvámoson Elkészült egy műfüves pálya a sportcsarnok mellett, leaszfaltozták a Baláca és a Perkáta utcákat: két projektet is átadtak szerdán Nemesvámoson. tegnap 20:19 'Mert tanulni bárkitől, bármikor, bárhol lehet' 'Mert tanulni bárkitől, bármikor, bárhol lehet' 2024. június 15-én, szombat délután a balatonalmádi mólónál ötödik alkalommal rendezi meg a Street Training Balaton tanulási fesztivált a BENT Balatoni Női Vállalkozói Egyesület a Flow Alapítvánnyal együttműködésben. A másfél órás, ingyenes minitréningeken két idősávban, 14 és 16 órától több, mint 20 trénerrel járhatnak körbe egy-egy témát az érdeklődők kellemes, balatoni panorámás környezetben. tegnap 11:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.