2023. április 1.
//
Hugó névnap

A kistelepüléseken is támogatja a kultúrát az EKF program

A Bakony-Balaton térség 14 kisebb települése összesen közel 76 millió forint támogatásban részesül 2022-ben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program által életre hívott Pajta Program keretében. A támogatás legfontosabb célja, hogy a kistelepüléseken élők közösségeit a számukra valóban fontos kulturális eseményekkel erősítse, ráadásul úgy, hogy a kulturális rendezvényekért még utazni se kelljen.

Az EKF európai történetében is kuriózumnak számított, amikor Veszprém nem egyedül, hanem a térség többi településével összefogva adta be a pályázatát a cím elnyerésére. Ezt a zsűri is értékelte, így Veszprém a teljes Bakony-Balaton régióval közösen nyerte el a címet.

Ez a térségi összefogás az, ami megjelenik az EKF által életre hívott Pajta Programban is, amelynek keretében az EKF régióban lévő települések tudnak pályázni saját kulturális és nem utolsó sorban közösségfejlesztő programjaik megvalósítására.

A 2022-es kiírásra összesen 14 település pályázott sikeresen, ők összesen közel 76 millió forintból valósíthatják meg elképzeléseiket. Név szerint Bakonyoszlop, Balatoncsicsó, Balatongyörök, Felsőörs, Kapolcs, Litér, Lókút, Lovas, Márkó, Nagyesztergár, Taliándörögd, Vászoly, Vöröstó és Zalaszántó.

Az idei programot bemutató sajtótájékoztatón csütörtök délután a KUNSZT-ban Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott: „A modern pajták egyszerre a hagyomány és az innováció otthonai. A győztes pályázatok legnagyobb örömünkre mindkettőre mutatnak példát. Nagy szükség van a kistérségben meglévő kulturális kínálat folytonosságának megőrzésére és fejlesztésére, de kiemelten fontos volt számunkra, hogy olyan pályázatokat is támogassunk, akik az innovációra helyezték a hangsúlyt.”

A Pajta Program tehát elsősorban a kisebb települések kulturális pezsgésének fellendítését, illetve fenntartását szolgálja. Ezek egyébként is szép számmal jelen vannak már most is a térségben, amire Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is felhívta a figyelmet a sajtótájékoztatón. Mint mondta, az EKF látványos és nagyszabású beruházásait mindenki jól ismeri, viszont ezekre a kisebb programokra kevesebb figyelem hárul, holott saját tapasztalatából kiindulva, rendkívül gazdag és változatos a felhozatal Veszprémen kívül is ezekből.

A képviselő Lókút és Márkó példáját hozta, utóbbinál például a sváb kultúra ápolása példaértékű és a mostani Pajta Programban is a sváb kisebbségi önkormányzattal közösen nyerték el a támogatást.

A sajtótájékoztatón Nagy Krisztián, a program kulturális projektmenedzsere azt emelte ki, a „közösségépítés” hívószavat könnyű kimondani, de nehéz megvalósítani a gyakorlatban. A kultúra viszont ebben segít, ezen keresztül lehet hatékonyan elindulni, hiszen egységet teremt az emberek között.

Kiemelte, hogy számos kreatív pályázat közül elsősorban azokat támogatták, akik valamilyen innovatív megoldással rukkoltak elő, legyen szó zenéről, színházról, vagy akár az olvasásról.

A sajtótájékoztatón jelen volt a 14 nyertes település polgármestere is, közülük Lókút és Kapolcs képviselői meséltek arról, miben segít az ő közösségeiknek az EKF.

Sümeginé Hegyi Ilona Lókútról elmondta, ők elsősorban a régi hagyományok felelevenítését célozták meg. Ebbe pedig sikeresen vonták be a település tősgyökeres lakosai mellett a fiatal családokat, de még az ide betelepült német ajkú lókútiakat is.

Márvány Péter,Kapolcs polgármestere más megközelítésből vágott bele a Pajta Program pályázatába. Náluk a Művészetek Völgye amúgy is sok látogatót vonz a térségükbem viszont Kapolcs állandó lakosságának is szerettek volna programokkal készülni, így jött létre a Művészvölgy Kúria, ami a helyi identitást és a helyi közösségeket erősíti.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a Pajta Program nem ért véget 2022-ben, hanem már az idei évben kiírják azokat a pályázatokat, amelyeket 2023-ban, az EKF ünnepi évében lehet majd megvalósítani.

A Pajta Program idei részletes eseményeiről ide kattintva lehet még több infót megtalálni.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Kultúra: helyben! – Folytatódik a Pajta program
Kultúra: helyben! – Folytatódik a Pajta program
A két éve sikeresen futó Pajta program harmadszor is lehetőséget kapott, idén kétszer annyi településen nyílnak EKF-pajták, mint tavaly. A program keretei között a Bakony-Balaton régió 29 települése fordíthat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa forrásából 170 millió forint támogatást olyan közösségépítő rendezvényekre, amelyek célja a helyi kulturális élet fellendítése.
Zenés kerékpáros felvonulás lesz szombat este, lassabb haladásra kell felkészülni
Zenés kerékpáros felvonulás lesz szombat este, lassabb haladásra kell felkészülni
Egy kerékpáros rendezvény miatt kell a forgalom lassulására számítani április 1-jén, szombaton 19 órától Veszprém belvárosában.
Digitalizálódik a V-Busz
Digitalizálódik a V-Busz
Tizenöt készpénzmentes jegykiadó automata és nyolc darab digitális utastájékoztató tábla tűnt fel Veszprém utcáin, mindegyik a közösségi közlekedést teszi egyszerűbbé a mindennapokban.
Bemutatták a Művészetek Háza következő negyedéves programjait
Bemutatták a Művészetek Háza következő negyedéves programjait
Japán képzőművészet, bolhapiaci vásárfia és elsőkötetes szerző könyvbemutatója – címszavakban néhány ínyencség az előttünk álló hetek kínálatából.
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának infrastrukturális fejlesztési feladatainak ellátása az Európa Kulturális program megvalósításához kapcsolódóan – Laczkó Dezső Múzeum, Hősi Kapu kulturális célú fejlesztése, Kádár utcai parkoló létesítése”
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának infrastrukturális fejlesztési feladatainak ellátása az Európa Kulturális program megvalósításához kapcsolódóan – Laczkó Dezső Múzeum, Hősi Kapu kulturális célú fejlesztése, Kádár utcai parkoló létesítése”
– A Laczkó Dezső Múzeum fejlesztésének vonatkozásában. A projekt azonosítószáma: ET-INF-2021/3-4046