2022. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

Egy(-két) kiállítás, ami megmutatja, miért kultúrfőváros Veszprém

Megnyílt a Tavaszi Tárlat, a Művészetek Háza kétévente megrendezett képzőművészeti seregszemléje a Dubniczay-palotában.

A csoportos kiállítás résztvevőit szakmai zsűri válogatta össze (Izinger Katalin, a Fejér Megyei Tárlatot szervező székesfehérvári Szent István Király Múzeum művészettörténésze és Shah Gabriella, a Salgótarjáni Tavaszi Tárlatot és a Salgótarjáni Országos Rajzbiennálét bemutató Dornyay Béla Múzeum művészettörténésze és igazgatója). A 162 pályázó által 456 beadott műből végül 109 kiállító művész 152 alkotását válogatták ki és állították ki a Dubniczay-palota bemutatótereiben.  

A tárlatot kedd délután megnyitó Porga Gyula polgármester nyitotta meg, aki rámutatott: Veszprém azért nyerhette el az Európa Kulturális Fővárosa címet, mert pezsgő kulturális élettel rendelkezik. Ehhez pedig nem elég a kiváló intézmények megléte és a lelkes kurátorok munkája, ha nem lenne mit bemutatni. Szerencsére Veszprémben és környékén élő, alkotó közösséget találunk. 

A legfontosabb kérdés azonban az – jegyezte meg a polgármester –, hogy 2024-ben és az azt követő években jobb város lesz-e Veszprém, mint ma? Ki tudjuk-e használni azt a lehetőséget, amit a 2023-as év jelent számunkra? Ez csak akkor sikerülhet, ha a programra sajátunkként tekintünk, magunk is alakítjuk ahelyett, hogy mellékszereplőnek vagy díszletnek éreznénk magunkat. A polgármester részvételre bíztatta a jelenlévőket, megjegyezve, hogy

az Európa Kulturális Fővárosa program sokszínű lehetőségeket kínál, éppen úgy, ahogy a Tavaszi Tárlat is. Hiszen a most kiállítók között is találunk veszprémieket és környékbelieket, időseket és fiatalokat is.

A tárlathoz kapcsolódóan egy másik kiállítás is látogatható: a Csikász Galériában Korényi Dalma és Somogyi Győző alkotásait tekintheti meg a közönség. A kiállítást dr. Navracsics Tibor kormánybiztos nyitotta meg, aki méltatta a házaspárt, mert bár hosszú ideje együtt élnek és alkotnak, művészetük mégis megmaradt egyedinek. Nem hasonul egymáshoz, hanem megtámasztja egymást a két univerzum. 

Navracsics megjegyezte: Somogyi Győző szemében akkor is ott csillog valami huncut mosoly, amikor komolyan néz, és ez a képein is visszaköszön, vidámmá teszi alkotásait. Képei arról tanítanak, hogy milyen a Balaton, de nem didaktikusan, üzeneteket átadva, hanem megmutatva, hogy milyen szép az élet, miért érdemes élni.

Kedd délután átadták a Tavaszi Tárlat díjait is. A nagydíjat Várszegi Kata vehette át. Különdíjakban részesült Hamerli Judit, Bartus Ferenc, Karácsony Éva; a Várgalériában önálló kiállítást nyert Dienes Attila, a 2024-es Tavaszi Tárlat kísérő kiállításának lehetőségét pedig Lugossy Editnek és Lugossy Lászlónak ítélték oda. A legjobb alternatív művészeti technika díját varrógéprajzáért Kis Gabriella kapta, a fiatal alkotók közül pedig Volenszki Annát emelték ki. 

A Tavaszi Tárlat kiállításai a Dubniczay-palotában és a Csikász Galériában április 16-ig tekinthetőek meg.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Mi volt az a furcsa hibrid szekér, ami megjelent Veszprémben?
Mi volt az a furcsa hibrid szekér, ami megjelent Veszprémben?
Egy nemzetközi kulturális zarándoklat során tíz ember kézi erejével húzott és tolt szekér - de inkább egy különös traktor-autó-hajó hibrid, amely a Landschip (szárazföldi hajó) nevet kapta - indult el a flamand Antwerpenből és érkezett meg csütörtökön délután Veszprémbe.
Navracsics Tibor a KDNP frakciójában folytatja
Navracsics Tibor a KDNP frakciójában folytatja
Navracsics Tibor a KDNP parlamenti képviselőcsoportjában folytatja képviselői munkáját.
Kultúra, művészet, kreatív foglalkozások az utcai csatangolás helyett
Kultúra, művészet, kreatív foglalkozások az utcai csatangolás helyett
Egyszerűen csak kinyitották az ajtót, a gyerekek az utcáról pedig bejöttek. Így indult Haszkovó-lakótelep szívében a Napsugár Klub működése, ahol azóta is a hét öt napján gondoskodnak arról, hogy a lakótelepi fiataloknak hasznos, kreatív alternatívát kínáljanak az utcán való téblábolás helyett. Idén a Veszprém-Balaton 2023 EKF program támogatásának köszönhetően pedig még inkább kibővült kulturális vonalon is ez a fiatalos kínálat.
Jutasi Őrmester túrán vehettek részt a diákok
Jutasi Őrmester túrán vehettek részt a diákok
Szerda reggel az Óváros térről felváltva indultak az iskolai osztályok, hogy felfedezzék Veszprém egyedülálló természeti, kulturális és katonai értékeit.
Malomsorsok a Séd mentén
Malomsorsok a Séd mentén
Vasárnap a gomolygó idő ellenére számos lelkes érdeklődő csatlakozott a Túrajó tematikus sétájához. A jelentkezők nevében is bátran mondhatom: sok élménnyel és érdekes ismeretanyaggal lettünk gazdagabbak.