2023. május 29.
//
Magdolna névnap

Egy(-két) kiállítás, ami megmutatja, miért kultúrfőváros Veszprém

Megnyílt a Tavaszi Tárlat, a Művészetek Háza kétévente megrendezett képzőművészeti seregszemléje a Dubniczay-palotában.

A csoportos kiállítás résztvevőit szakmai zsűri válogatta össze (Izinger Katalin, a Fejér Megyei Tárlatot szervező székesfehérvári Szent István Király Múzeum művészettörténésze és Shah Gabriella, a Salgótarjáni Tavaszi Tárlatot és a Salgótarjáni Országos Rajzbiennálét bemutató Dornyay Béla Múzeum művészettörténésze és igazgatója). A 162 pályázó által 456 beadott műből végül 109 kiállító művész 152 alkotását válogatták ki és állították ki a Dubniczay-palota bemutatótereiben.  

A tárlatot kedd délután megnyitó Porga Gyula polgármester nyitotta meg, aki rámutatott: Veszprém azért nyerhette el az Európa Kulturális Fővárosa címet, mert pezsgő kulturális élettel rendelkezik. Ehhez pedig nem elég a kiváló intézmények megléte és a lelkes kurátorok munkája, ha nem lenne mit bemutatni. Szerencsére Veszprémben és környékén élő, alkotó közösséget találunk. 

A legfontosabb kérdés azonban az – jegyezte meg a polgármester –, hogy 2024-ben és az azt követő években jobb város lesz-e Veszprém, mint ma? Ki tudjuk-e használni azt a lehetőséget, amit a 2023-as év jelent számunkra? Ez csak akkor sikerülhet, ha a programra sajátunkként tekintünk, magunk is alakítjuk ahelyett, hogy mellékszereplőnek vagy díszletnek éreznénk magunkat. A polgármester részvételre bíztatta a jelenlévőket, megjegyezve, hogy

az Európa Kulturális Fővárosa program sokszínű lehetőségeket kínál, éppen úgy, ahogy a Tavaszi Tárlat is. Hiszen a most kiállítók között is találunk veszprémieket és környékbelieket, időseket és fiatalokat is.

A tárlathoz kapcsolódóan egy másik kiállítás is látogatható: a Csikász Galériában Korényi Dalma és Somogyi Győző alkotásait tekintheti meg a közönség. A kiállítást dr. Navracsics Tibor kormánybiztos nyitotta meg, aki méltatta a házaspárt, mert bár hosszú ideje együtt élnek és alkotnak, művészetük mégis megmaradt egyedinek. Nem hasonul egymáshoz, hanem megtámasztja egymást a két univerzum. 

Navracsics megjegyezte: Somogyi Győző szemében akkor is ott csillog valami huncut mosoly, amikor komolyan néz, és ez a képein is visszaköszön, vidámmá teszi alkotásait. Képei arról tanítanak, hogy milyen a Balaton, de nem didaktikusan, üzeneteket átadva, hanem megmutatva, hogy milyen szép az élet, miért érdemes élni.

Kedd délután átadták a Tavaszi Tárlat díjait is. A nagydíjat Várszegi Kata vehette át. Különdíjakban részesült Hamerli Judit, Bartus Ferenc, Karácsony Éva; a Várgalériában önálló kiállítást nyert Dienes Attila, a 2024-es Tavaszi Tárlat kísérő kiállításának lehetőségét pedig Lugossy Editnek és Lugossy Lászlónak ítélték oda. A legjobb alternatív művészeti technika díját varrógéprajzáért Kis Gabriella kapta, a fiatal alkotók közül pedig Volenszki Annát emelték ki. 

A Tavaszi Tárlat kiállításai a Dubniczay-palotában és a Csikász Galériában április 16-ig tekinthetőek meg.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Vasárnap délután a Vörösmarty téri I. világháborús emlékműnél tartották Veszprém Hősök napi ünnepségét. A megemlékezés előtt a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület szervezésében korabeli huszárok, tüzérek, de még haditengerészek is felvonultak a belvárosban.
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
A vasárnap induló Musicolours zenei fesztivál előfutáraként szombat délelőtt egy különleges vonat indult el Zircről Veszprém felé. Habár a MÁV menetrend szerinti szerelvényéről volt szó, mégis egy svájci fiatal kvartettnek köszönhetően a vonat zakatolása helyett a vonósok dallamai adták az utazás ütemét.
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Pünkösd napját ünneplik vasárnap a keresztény egyházak. A húsvéti időszakot lezáró ünnepen a keresztények a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek. Dr. Udvardy György, veszprémi érsek a Szent Mihály székesegyházban tart misét, de videóüzenetében minden embernek üzent.
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
A két művész sokáig nem is tudott egymásról, és arról sem, hogy pont ugyanazt a dolgot csinálják egymással szemben. Csupán a Balaton választotta el őket. Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően viszont most összekapcsolódott Szalontai Ábel és Szabó Dezső fotóművészek munkássága. A Művészetek Házában péntek este két különböző, mégis egy kiállítás nyílt meg.
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
A Rozé, Rizling, Jazz Napok Veszprém olyan zenei és gasztronómiai fesztiválja, ami 13. éve úgy része a nyári programdömpingnek, hogy még a világjárvány miatt sem maradt el alkalom. Idén az Európa Kulturális Főváros évében ugyanúgy a jól bevált recept szerint készültek a szervezők, de néhány újítás így is bekerült a programok közé. Erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtök este a Városháza előtti téren.