Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
12°C
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
12°C

Egy(-két) kiállítás, ami megmutatja, miért kultúrfőváros Veszprém

2022. március 2. 4:00
Megnyílt a Tavaszi Tárlat, a Művészetek Háza kétévente megrendezett képzőművészeti seregszemléje a Dubniczay-palotában.

A csoportos kiállítás résztvevőit szakmai zsűri válogatta össze (Izinger Katalin, a Fejér Megyei Tárlatot szervező székesfehérvári Szent István Király Múzeum művészettörténésze és Shah Gabriella, a Salgótarjáni Tavaszi Tárlatot és a Salgótarjáni Országos Rajzbiennálét bemutató Dornyay Béla Múzeum művészettörténésze és igazgatója). A 162 pályázó által 456 beadott műből végül 109 kiállító művész 152 alkotását válogatták ki és állították ki a Dubniczay-palota bemutatótereiben.  

A tárlatot kedd délután megnyitó Porga Gyula polgármester nyitotta meg, aki rámutatott: Veszprém azért nyerhette el az Európa Kulturális Fővárosa címet, mert pezsgő kulturális élettel rendelkezik. Ehhez pedig nem elég a kiváló intézmények megléte és a lelkes kurátorok munkája, ha nem lenne mit bemutatni. Szerencsére Veszprémben és környékén élő, alkotó közösséget találunk. 

A legfontosabb kérdés azonban az – jegyezte meg a polgármester –, hogy 2024-ben és az azt követő években jobb város lesz-e Veszprém, mint ma? Ki tudjuk-e használni azt a lehetőséget, amit a 2023-as év jelent számunkra? Ez csak akkor sikerülhet, ha a programra sajátunkként tekintünk, magunk is alakítjuk ahelyett, hogy mellékszereplőnek vagy díszletnek éreznénk magunkat. A polgármester részvételre bíztatta a jelenlévőket, megjegyezve, hogy

az Európa Kulturális Fővárosa program sokszínű lehetőségeket kínál, éppen úgy, ahogy a Tavaszi Tárlat is. Hiszen a most kiállítók között is találunk veszprémieket és környékbelieket, időseket és fiatalokat is.

A tárlathoz kapcsolódóan egy másik kiállítás is látogatható: a Csikász Galériában Korényi Dalma és Somogyi Győző alkotásait tekintheti meg a közönség. A kiállítást dr. Navracsics Tibor kormánybiztos nyitotta meg, aki méltatta a házaspárt, mert bár hosszú ideje együtt élnek és alkotnak, művészetük mégis megmaradt egyedinek. Nem hasonul egymáshoz, hanem megtámasztja egymást a két univerzum. 

Navracsics megjegyezte: Somogyi Győző szemében akkor is ott csillog valami huncut mosoly, amikor komolyan néz, és ez a képein is visszaköszön, vidámmá teszi alkotásait. Képei arról tanítanak, hogy milyen a Balaton, de nem didaktikusan, üzeneteket átadva, hanem megmutatva, hogy milyen szép az élet, miért érdemes élni.

Kedd délután átadták a Tavaszi Tárlat díjait is. A nagydíjat Várszegi Kata vehette át. Különdíjakban részesült Hamerli Judit, Bartus Ferenc, Karácsony Éva; a Várgalériában önálló kiállítást nyert Dienes Attila, a 2024-es Tavaszi Tárlat kísérő kiállításának lehetőségét pedig Lugossy Editnek és Lugossy Lászlónak ítélték oda. A legjobb alternatív művészeti technika díját varrógéprajzáért Kis Gabriella kapta, a fiatal alkotók közül pedig Volenszki Annát emelték ki. 

A Tavaszi Tárlat kiállításai a Dubniczay-palotában és a Csikász Galériában április 16-ig tekinthetőek meg.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Ezen a nyáron sem marad borfesztivál nélkül Veszprém, július 12. és 21. között érkezik a VeszprémFest immáron állandó kísérőrendezvénye a Rozé Rizling Jazz Napok az Óváros térre, ahol a zenei felhozatalban visszatér néhány klasszikus elem, gasztronómiailag pedig még inkább az uralkodó trendekhez igazították a kínálatot. tegnap 14:47 Kárpáti Barbara lett a legjobb színész a Pannon Várszínházban Kárpáti Barbara lett a legjobb színész a Pannon Várszínházban Lezárult a közönségszavazás a Pannon Várszínházban: a közönség Kárpáti Barbarát szavazta meg az évad legjobbjának, míg az előadások közül A lepkegyűjtő bizonyult a legjobbnak.   tegnap 11:04 Sárvári Zita: A kortárs képzőművészet nagyon szexi Sárvári Zita: A kortárs képzőművészet nagyon szexi Mindszentkállán, a Jókai 7-ben múlt szombaton nyílt meg a CHERRY-PICKING című kiállítás, melyet Sárvári Zita, a Heart & Cherry Limited Editions projekt vezetője szervezett. A legnépszerűbb kortárs magyar képzőművészek munkáiból álló kiállítás lehetőséget biztosít a műtárgypiacra belépni kívánó új generációs gyűjtők számára is. tegnap 11:04 Szerdán kezdődik a MOZ.GO filmfesztivál Szerdán kezdődik a MOZ.GO filmfesztivál 2024. június 12-én a veszprémi História Kertben a Ma este gyilkolunk című krimi-vígjáték premier előtti gálavetítésével kezdődik és négy napon át tart a hazai filmek legnagyobb ünnepe, új nevén a MOZ.GO, a Magyar Mozgókép Fesztivál. 2024. június 11. 11:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.