Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Cholnokyn már elbúcsúztatták a telet

2022. február 27. 14:28
A falusi néphagyományokat idézték meg a Cholnoky-városrészben, amikor szombat délelőtt vidám jelmezes felvonulást tartottak, hogy elbúcsúztassák a telet.

A legendák szerint először Erdélyben vált szokássá, majd innen az egész Kárpát-medencére kiterjedt az a farsangi szokás, hogy a tél utolsó napjaiban jelmezbe öltözve búcsúztatják, más megközelítés szerint üldözik el a hideg időt, hogy végleg beköszöntsön a tavasz. Ez főleg falvakban volt jelen, viszont szombat délelőtt immár városi környezetben, a Cholnoky-lakótelepen is megtartották ezt a közösségi programot.

Veszprémből és a megyéből is érkeztek jelmezbe öltözött vendégek, valamint szép számmal kijöttek a környéken élők is megnézni a zenés, táncos eseményt, ahogy különböző népviseletben, vagy akár busójelmezbe öltözött emberek felvonulnak az utcákon.

A felvonulást Vastag Richárd, néptáncpedagógus vezette, mellette közreműködtek a Veszprémi Fúvós Zenekar tagjai és Schneider Gyula és barátai zenekar is.

A menet végén a Cholnoky klubkönyvtár épülete előtti téren forró teával és farsangi fánkkal várták a kicsiket és nagyokat a Cholnoky nyugdíjas klub tagjai.

Vastag Richárdtól megtudtuk, szeretnének hagyományt teremteni ezzel a rendezvénnyel és évről évre megszervezni, hogy a magyar hagyományos szokásokat ezzel is életben tartsák és bemutassák minél szélesebb körben a városi környezetben is.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.