Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egykori rektora előtt tiszteleg az egyetem

2022. február 26. 16:07
A környezetmérnöki képzésben elérhetetlen érdemeket szerzett volt intézményvezetője, dr. Rédey Ákos előtt tisztelegve avattak emléktáblát és termet a Pannon Egyetemen pénteken.

Korán ment el, pedig dinamikájára, gyors gondolkodására, ötleteire ma is szükség lenne. Prof. Dr. habil. Rédey Ákos, a Pannon Egyetem korábbi rektora 2021 márciusában hunyt el, a róla elnevezett terem, illetve emléktáblája azonban örökre emlékeztetni fog bennünket, milyen sokat köszönhet neki az egyetem.

Dr. Gelencsér András, az intézmény jelenlegi rektora ünnepi beszédében idézte fel Rédey Ákos pályája legfontosabb állomásait és kiemelkedő eredményeit. A legnagyobb reformok idején, a 70-es években indult a pályafutása, s hamar beírta magát az egyetem történelemkönyvébe: nevéhez fűződik az országban akkor még egyedülállónak számító környezetvédelmi szakmérnök képzés elindítása, majd 1993-ban a nemzetközileg elismert környezetmérnöki szak és a Környezetmérnöki Intézet megalapítása. Egy olyan időszakban fordult a figyelme a környezet felé, amikor ez még egyáltalán nem volt annyira előtérben, mint ma, s ez aztán egész életében motivációt adott neki – fogalmazott a rektor.

Élete során több mint 550 publikációt adott közre, a tudományterületnek nemcsak idehaza, de Európában is úttörőjévé vált. Ma a környezetmérnöki képzés a Pannon Egyetem egyik fő erőssége, akkoriban azonban egyáltalán nem léteztek könyvek, tananyagok, ami alapján a hallgatókat oktatni lehetett volna, úgy, hogy az közérthető is legyen a területtel még csak ismerkedő fiatalnak is. Ez hatalmas vállalás, amit nagyon kevés tudós vállal. Állhatatosságának köszönhetően a környezetmérnöki szak indulása után pár évvel már az egyetem legnépszerűbb képzésévé vált, s bár ma már ez nem így van, Rédey Ákosnak a közelmúlt és a jelen eredményeiben, tudományos kutatásaiban is elvitathatatlan szerepe volt: élete utolsó percéig szaktudásával segítette kollégáit és doktorandusz hallgatóit.

Közben előbb intézetvezetőként, majd rektorhelyettesként, végül rektorként szervezte az egyetemi életet, ami miatt még inkább büszkék lehetünk rá. Ráadásul egy olyan időszakban vállalta az akadémiai pálya végigvitelét, s szerezte meg az MTA doktora címet, amikor az alkalmazott tudományok, a mérnökök körében ez nem volt olyan megszokott.

Dr. Kristóf János professor emeritus szerint Rédey Ákos nemcsak tudósként, de magánemberként is kitűnőre vizsgázott. Ő még 1968-ban, a Kiskörösi Tüzérezredben ismerte meg, s bár nem gondolta, életre szóló barátság fűződött közöttük. Gyakran párhuzamosan futott az életük, mindketten úgy döntöttek, hogy a veszprémi egyetemen maradnak annak elvégzése után is, s így szemtől szemben tapasztalhatta hihetetlen munkabírását, elköteleződését, amelynek köszönhetően az egyetem legvirágzóbb időszakát élte. Bár ma már nincs köztünk, kutatási témáit a fiatalok viszik tovább, s amíg az emléke él, ő is velünk van – zárta gondolatait.

Az ünnepi beszédek után Porga Gyula polgármester, Gelencsér András és Rédeyné Zsuzsanna avatták fel az emléktáblát.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tanulmányából aggasztó kép rajzolódik ki: a magyar serdülők a világ élvonalában vannak az alkohol kipróbálásában. ma 8:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.