Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Minden dal egy külön karakter

2022. február 23. 12:51
Lemezbemutató turnéra indul Boggie, azaz Csemer Boglárka. Negyedik lemezének dalai még tesztelés alatt állnak, a veszprémi lesz a második közönség, amely hallhatja a dalokat, ilyen módon formálódik a készülő lemez. A részletekről a Hangvilla-díjas énekesnőt kérdeztük.

Mielőtt a lemezről beszélnénk, nem kerülhetem meg a kérdést: hogyan telt az elmúlt időszak? Mennyire viselt meg lelkileg a sok elmaradt koncert, a bezárkózás?

Őszinte leszek, elég hullámzó vagyok. Már eltelt két év a járvány kirobbanása óta, és nem arra mutatnak a statisztikák, hogy a zeneipar rendbe jött volna. A most induló turném egyfajta misszió. Egyrészt azért, mert bár nem a széles rétegeket megmozgató zenei stílust képviselem, mégis is azt éreztem, hogy lennie kell itthon ilyen jellegű zenének is. Másrészt velem együtt több zenész azzal küzd, hogy a közönség visszatérjen a koncerttermekbe – de sokakban erősen dolgozik még a covid-félelem.

Tavaly tavasszal beszélgettünk utoljára, akkor úgy fogalmaztál az akkor még csak tervben lévő albumról: „valószínűleg nemcsak a zenekaros lemezkészítésben fogok gondolkodni, hanem szeretnék együtt dolgozni producerekkel”. Így történt?

Igen, nagy szerencsémre egymásra találtunk Toldi Miki producerrel, aki remek érzékkel nyúl a dalaimhoz, miközben megmaradnak a hangszerelési finomságok is.

Az akusztikus hangzástól most kicsit szeretnék eltérni, és egy kísérletezőbb irányba fordulni.

Nagyon élvezem a Mikivel való közös munkát, és öröm minden új hang, amit belehall a zenémbe. Mindemellett a zenekarral továbbra is megmarad a műhelymunka, amit szintén nagyon élvezek.

Akkor, ha jól értem, készül a negyedik lemez, de még nem végleges?

Már megvannak a dalok, Veszprémben lesz másodszorra hallható, tehát a Hangvilla közönsége egyfajta tesztközönség. Ha úgy érzem, hogy egy adott dalra nem rezonálnak, akkor megtartom a kalapban, de nem teszem fel a lemezre. Eddig két dal jelent meg hivatalosan, a Füst, valamint a Grecsó Krisztiánnal készített Messziről jött ember című. Ezek olyan szerzemények lettek, melyeknél rögtön tudtam, működni fognak. Az előző,­ harmadik lemezemnél egyébként volt bennem valami gyermeki öröm, ahogyan teljesen egyedül, szerzőtársak nélkül elkészült az album, ugyanakkor érzem, egy-egy dalon dolgozhattam volna még. Most viszont mindegyikre nagyon nagy figyelmet szentelek.

A lemez dalait valamiféle tematika alapján válogattad össze, vagy teljesen különálló szerzemények?

Nagyon tetszenek a tematikus albumok, de ez nem az lesz. Néhány éve kétgyerekes anya lettem, a férjemmel tizennyolcéve vagyunk együtt.

Tehát egy-két párkapcsolati témájú dal felbukkan majd, és szó esik függőségről, kísértésekről, valamint gyökereinkről is.

Olyan dolgokról énekelek, amelyek izgatnak. Tehát nem úgy zajlott a dalszerzés, hogy elragadott valami melódia, és arra írtunk szöveget, hanem amikor leültem a zongorához, már tudtam, miről akarom, hogy szóljon. Az összes dalnak karaktere van.

Mennyire volt megterhelő lelki értelemben ilyen témákkal foglalkozni?

Egyfajta feladatként tekintettem rá, minden témának a mélyére akartam hatolni. Például a függőségről dalt írni kihívás. Végig kell fejteni, mivel jár egy ilyen létforma, milyen stációi vannak. Jegyzeteket, kérdéseket vetek fel magamnak és úgy derül ki egyre több részlet a mondanivalóról.

Március negyedikén koncertezel nálunk. Jól érzem, hogy Veszprém számodra nem csupán egy város a sok közül, hanem több annál?

Veszprémről a hit szó jut az eszembe. Az önmagamba vetett hit és mások belém vetett hite. Amikor 2018-ban turnéra indultam, és már túl voltam nagy sikereken, Fonogram-díjon, a Dal verseny győzelmén, az Euróvízión, az Amerika turnén, akkor azt gondoltam, hogy könnyű lesz egy ilyen turné. Rá kellett jönnöm, hogy nem az. Iszonyatosan küzdöttünk a nézőszámokkal...

Emlékszem a Hangvilla kamaratermében játszottunk, és egy pillanatra benézett az intézmény igazgatója, Bélafi László, aki elmondása szerint ott ragadt a koncertemen.

Utána félrehívott és azt mondta, nagyon tetszik neki, amit csinálunk, ezért alapítana nekünk egy díjat, ezzel is kifejezve, hogy bár kevés ember jött el a koncertre, értékes dolgot csinálunk. Így lettem Hangvilla-díjas. Az egész rendkívül abszurd volt, de László és maga a város visszaadta a hitemet. Várom, hogy a királynék városában énekelhessek.

Szabó Eszter
további cikkek
Örömtánccal töltődtek az idősek Örömtánccal töltődtek az idősek A szenior örömtánc az idős emberek szellemi, fizikai és mentális aktivitásainak legelterjedtebb formája. A Táncolj még Országos Szenior Örömtánc Találkozó nemcsak az időseket töltötte fel vasárnap délelőtt a Március 15. u. sportcsarnokban. ma 15:05 Több mint hatszáz gyermek énekelt a békéért Több mint hatszáz gyermek énekelt a békéért A Pueri Cantores jegyében a Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozót rendeztek, több mint hatszáz gyermek közreműködésével. tegnap 12:43 Sétafesztivállal és faültetéssel emlékezik a MAZSIKE Sétafesztivállal és faültetéssel emlékezik a MAZSIKE A MAZSIKE Sétafesztivállal ünnepli Veszprém és térségének Európa Kulturális Fővárosa címét. A fesztivál hagyományosan három napig tartó városismereti sétái elsősorban a helyi zsidó történeti és kulturális értékeket igyekszik bemutatni Veszprémben, Balatonfüreden és Inotán. 2023. szeptember 30. 21:51 Kik ezek a színes egyéniségek Veszprém utcáin? Kik ezek a színes egyéniségek Veszprém utcáin? Pár napja több életnagyságú emberi szobor jelent meg Veszprém belvárosának különböző helyszínein. Mindegyikük egy kultikus veszprémi polgárt ábrázol, de van egy érdekes csavar a történetben. Cikkünkben eláruljuk, hogy kik is ők valójában, miért kerültek ki az utcára, miért pont ilyen színben, és miért pont ezekre a helyekre. 2023. szeptember 29. 22:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.