Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Stephen Hawking élete elevenedik meg a Petőfi Színház színpadán

2022. február 11. 11:43
Péntek este a Veszprémi Petőfi Színházban mutatják be a Lőkös Ildikó és Kálloy Molnár Péter által írt, Stephen William Hawking életéről szóló A mindenség elmélete című darabot. Ennek kapcsán beszélgettünk a rendezővel, Kálloy Molnár Péterrel.

A világhírű elméleti fizikus idén lenne nyolcvanéves. Az életét feldolgozó előadás megmutatja, hogy a legnagyobb bajból is van kiút, hiszen erős akarattal és kitartással nincs olyan akadály, amely megállíthatná az embert. Ahogy a rendező, Kálloy Molnár Péter ígéri:

„Bár a történet a tudós betegségét követi nyomon, a darab elejére beleírtam néhány szórakoztató jelenetet is, valamint megalkottam az Idő figuráját, akit Szilágyi Tibor, Kossuth-díjas színész alakít.

A lényege, hogy a betegség előrehaladtával az idővel küzd, és attól tart, kevés lesz neki, hogy befejezhesse azokat az elméleteket, amelyek még kifejezésre várnak.

Nagyon foglalkoztatott a történet, és a konfliktus, hogy itt van egy világszerte ismert és elismert tudós, aki közben ALS-ben, vagyis amiotrófiás laterálszklerózisban szenved, de nem arra törekedtem, hogy a közönség két és fél órán át azt nézze, miként kínlódik, tehát a humoros oldala is megvan, hiszen bár Hawking egész életében küzdött, hogy betegségét hátráltassa, humorát mindvégig megőrizte.

Fontosnak tartom, hogy olyan dolgokról, mint például az elfogadás, szóljunk az embereknek. Nyilván sokan viszolyognak a másságtól, pedig szinte mindig épp a másság a világ csodája – jelen esetben is.

A kifejezés nemes értelmében ez a darab nagybetűs mese.

A munkafolyamat remek volt, hiszen kiváló színészekkel dolgozhattam – bár elmondhatom, nem volt egyszerű időszak, egyfolytában kiesett valaki a covid miatt. Szerencsére a Petőfi színház nagyon komolyan veszi az ezzel kapcsolatos intézkedéseket, így rögtön kiderült, ha valaki pozitív lett, nem fertőzve ezzel másokat, a társulatot, így megmenekült a darab. Tegnap végül az utolsó karanténosunk is visszatérhetett, a premieren már mindenki a maga szerepében állhat színpadra. Szerintem remek előadás született.”

A darabról, és a szereposztásról bővebben itt olvashatnak.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás kultúra Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás A Pannon Várszínház legújabb előadása a Pablo és Picasso, avagy az állatok karneválja című családi musical. Ehhez kapcsolódóan a teátrum gyermekrajz pályázatot hirdetett. A beérkezett pályaművekből pénteken nyílt kiállítás a színházban, Formákban a világ címmel. 2024. június 22. 16:08 Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta A Komáromi Sándor vezette Pannon Színitanoda számos elismerést zsebelt be az elmúlt időszakban. Vezetője megkeresésünkre részletesen elmondta, pontosan milyen fesztiválokon jártak, de megtudtuk azt is, hogy Komáromi Sándor csapatához még most sem késő csatlakozni. 2024. június 20. 12:11 Kárpáti Barbara lett a legjobb színész a Pannon Várszínházban Kárpáti Barbara lett a legjobb színész a Pannon Várszínházban Lezárult a közönségszavazás a Pannon Várszínházban: a közönség Kárpáti Barbarát szavazta meg az évad legjobbjának, míg az előadások közül A lepkegyűjtő bizonyult a legjobbnak.   2024. június 12. 11:04 Felavatták a Bakody-Benczédi Barátságpadot Felavatták a Bakody-Benczédi Barátságpadot A Veszprémi Petőfi Színház épülete előtt adták át a Mindent meg lehet beszélni Bakody-Benczédi Barátságpadot, tisztelegve ezzel is Bakody József és Benczédi Sándor előtt. 2024. június 6. 11:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.