Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 29. Taksony
Veszprém
1°C
2023. november 29. Taksony
Veszprém
1°C

Stephen Hawking élete elevenedik meg a Petőfi Színház színpadán

2022. február 11. 11:43
Péntek este a Veszprémi Petőfi Színházban mutatják be a Lőkös Ildikó és Kálloy Molnár Péter által írt, Stephen William Hawking életéről szóló A mindenség elmélete című darabot. Ennek kapcsán beszélgettünk a rendezővel, Kálloy Molnár Péterrel.

A világhírű elméleti fizikus idén lenne nyolcvanéves. Az életét feldolgozó előadás megmutatja, hogy a legnagyobb bajból is van kiút, hiszen erős akarattal és kitartással nincs olyan akadály, amely megállíthatná az embert. Ahogy a rendező, Kálloy Molnár Péter ígéri:

„Bár a történet a tudós betegségét követi nyomon, a darab elejére beleírtam néhány szórakoztató jelenetet is, valamint megalkottam az Idő figuráját, akit Szilágyi Tibor, Kossuth-díjas színész alakít.

A lényege, hogy a betegség előrehaladtával az idővel küzd, és attól tart, kevés lesz neki, hogy befejezhesse azokat az elméleteket, amelyek még kifejezésre várnak.

Nagyon foglalkoztatott a történet, és a konfliktus, hogy itt van egy világszerte ismert és elismert tudós, aki közben ALS-ben, vagyis amiotrófiás laterálszklerózisban szenved, de nem arra törekedtem, hogy a közönség két és fél órán át azt nézze, miként kínlódik, tehát a humoros oldala is megvan, hiszen bár Hawking egész életében küzdött, hogy betegségét hátráltassa, humorát mindvégig megőrizte.

Fontosnak tartom, hogy olyan dolgokról, mint például az elfogadás, szóljunk az embereknek. Nyilván sokan viszolyognak a másságtól, pedig szinte mindig épp a másság a világ csodája – jelen esetben is.

A kifejezés nemes értelmében ez a darab nagybetűs mese.

A munkafolyamat remek volt, hiszen kiváló színészekkel dolgozhattam – bár elmondhatom, nem volt egyszerű időszak, egyfolytában kiesett valaki a covid miatt. Szerencsére a Petőfi színház nagyon komolyan veszi az ezzel kapcsolatos intézkedéseket, így rögtön kiderült, ha valaki pozitív lett, nem fertőzve ezzel másokat, a társulatot, így megmenekült a darab. Tegnap végül az utolsó karanténosunk is visszatérhetett, a premieren már mindenki a maga szerepében állhat színpadra. Szerintem remek előadás született.”

A darabról, és a szereposztásról bővebben itt olvashatnak.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Hipp-hopp, színházba megy Vuk Hipp-hopp, színházba megy Vuk Fürge róka lábak, surranó kis árnyak tűnnek fel november 26-tól a Veszprémi Petőfi Színházban: Fekete István közkedvelt meséjét viszik színpadra a teátrumban, ami nemcsak a gyerekeknek lehet izgalmas, de a felnőtteknek is tanulságos mondanivalóval bír a felelősségről és a (pót)szülői létről. 2023. november 24. 22:57 Nevetésbe burkolt szabadságkeresés a Petőfi színház új darabjában Nevetésbe burkolt szabadságkeresés a Petőfi színház új darabjában A magyar virtusról, szabadságról és az utolsó pillanatos döntésekről is mesél a Veszprémi Petőfi Színház második nagyszínházi bemutatója, A három sárkány. 2023. november 2. 22:07 A Magyar Hősök – Szabadulószínház című előadás a XX. századba repít vissza A Magyar Hősök – Szabadulószínház című előadás a XX. századba repít vissza Október huszonnegyedikén a Veszprémi Petőfi Színház ad otthont a Magyar Hősök – Szabadulószínház című előadásnak, amely egy speciális utazásra invitálja a közönséget.  2023. október 19. 22:20 Markó Róbert: A világ legjobb bábszínházát akarom megcsinálni Veszprémben Markó Róbert: A világ legjobb bábszínházát akarom megcsinálni Veszprémben Szőke Kavinszki András lemondása után a győri Vaskakas Bábszínház korábbi művészeti vezetője vette át a Kabóca Bábszínház vezetését október 15-től. 2023. október 17. 12:40

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.