Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vollein Ferenc festményeiből nyílt tárlat a megyei könyvtárban

2022. február 9. 12:00
A 22 éves festőnek ez az 52. önálló kiállítása, munkásságát az Európa Kulturális Főváros program is támogatja.

Péntek délután nyílt meg Vollein Ferenc 52. önálló tárlata az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban. A Színek az égből című kiállítás már korábban is járt Veszprémben, ez a negyedik alkalom, hogy a fiatal festő a megyeszékhelyen mutatkozik be. Legutóbb 2020-ban mutatta be munkásságát a Petőfi Színházban. A mostani alkalom azért is különleges, mert a megnyitó egyben Vollein Ferenc negyedik, munkásságát összegző kiadvány bemutatója is volt egyben. A szerzemény előszavát az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós írta.

A veszprémi születésű Vollein Ferenc Badacsönyörsön él és alkot. Több mint 10 éve foglalkozik elmélyülten a festészettel, amelynek során kiemelkedő hazai és nemzetközi sikereket ért el. Mára már a kortárs naiv képzőművészeti iskola egyik legismertebb hazai és nemzetközi képviselőjeként tartják számon. Iskoláját Várpalotán, a Képesség és Tehetségfejlesztő Magániskola Gimnázium képzőművészet szakán végezte.

Navracsics Tibor, Vollein Ferenc és Szemes Péter esztéta. A megnyitón utóbbi mutatta be a művész munkásságát.Navracsics Tibor, Vollein Ferenc és Szemes Péter esztéta. A megnyitón utóbbi mutatta be a művész munkásságát.

Alkotásait leginkább az Ó-és Újszövetség, a magyar történelem, a balatoni és a toszkán táj ihleti. Eddig 44 önálló tárlatot rendezhetett kiemelt képzőművészeti jelentőségű hazai és nemzetközi kiállítóhelyeken, továbbá számos csoportos kiállításon is részt vett. Alkotópályázatok nyertese, rangos művészeti ösztöndíjakkal rendelkezik.

Stílusa nehezen meghatározható, de a szakemberek véleménye alapján különleges egyedi szín- és formavilággal rendelkezik. Többen állítják, az avantgarde egyik legjelentősebb, de Magyarországon kevésbé preferált irányzatához, a naiv-neoreneszánsz iskolájához áll a legközelebb, s annak egyik kiemelkedő, hazai és nemzetközi képviselőjeként határozzák meg.

Alkotásai máris fellelhetők rangos és hazai nemzetközi köz-és magángyűjteményekben: többek közt Budapesten a Völgyi-Skonda Kortárs Gyűjteményben, Dr. Nagy Krisztián Magángyűjteményben, Balatonfüreden a Vaszary Villa és Galéria gyűjteményében, Japánban, a Toyamai Gyermekművészeti Múzeum Képtárában és Genfben, a Bayer-Unep Székházban, valamint Rómában, a Vatikáni Múzeum és Képtári pápai magángyűjteményében.

Utóbbi városhoz kapcsolódik egyik legnagyobb szintű elismerése: 2016-ban Ferenc pápa általános pápai audencia keretében több ezer ember előtt, Rómában, a Szent Péter téren fogadta őt, ekkor nyújthatta át neki a Szent Márton megkereszteli édesanyját című olaj-vászon alkotását. Vollein Ferenc műve Picasso, Chagall és Dalí alkotásai mellett látható a világhírű Vatikáni Múzeum-és Képtár gyűjteményében -elsőként az élő, kortárs magyar festőművészek közül. Itthon legnagyobb egyházi körökből ajánlották a fiút és festményét a Vatikánnak. Az említetteken túl több mint 90 festménye került különféle köz-és magángyűjteményekbe.

A pénteki megnyitó díszvendége Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kormánybiztosa volt, aki úgy fogalmazott, Vollein Ferenc személyisége és munkássága nem csak a térség, hanem az egész nemzet, és Európa számára is jelentőséggel bír. A térség emblematikus képviselője ő, aki az Európa Kulturális Főváros projekt szellemiségét jelenít meg-mondta. Az EKF-projekt egy ábrahámhegyi kiállítás megvalósításában támogatja Vollein Ferenc munkásságát.

„Vollein Ferenc azt a csodát teszi meg, amit a művészet legmagasabb szintjei képesek: a valóságot, a képzeletet, a mesét és a hétköznapi realitást hozza közel egymáshoz és teszi széppé számunkra. Ha a képeit megnézi valaki, akkor nem csak a kifejezésmód, a színvilág és megközelítésmód, ami fantasztikus és eredeti, de önmagában a választott témák, a figurák, a megközelítés is”-hangsúlyozta.

A tárlat a könyvtár nyitvatartási ideje alatt látogatható 2022. február 26-ig.

Ge. Á.
Szalai Csaba
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.