Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

A Jutasi úti lakótelepen nyitott új közteret az EKF-program

2022. február 3. 14:52
A Pannon Köztér után ez a második a városban.

A lakótelepi lakosság mikroközösségeinek találkozási pontja és elképzeléseiket megvalósító helyszíne kíván lenni a csütörtök reggel megnyitott Jutasi Köztér. A 2023-as EKF-program által megnyitott helyszín a Március 15. utca 2. alatt található, és bár nem olyan nagy, mint az egyetem E-épületében lévő „nagytestvére”, a Pannon Köztér, a stílus és a koncepció hasonló.

Mint Markovits Aliz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója a megnyitón elmondta, 2022 a főpróba és a felkészülés éve, amelynek szerves részét képezik a közterek. Ezeket a helységeket azért hozzák létre, hogy a környékbeliek csatlakozzanak az EKF programjaihoz és saját kezdeményezéseiket indítsák el.

- Veszprém régóta kitűzött célja, hogy 2030-ra a legélhetőbb európai városok közé kerüljön a saját kategóriájában, és ahhoz, hogy ezt elérjük, a 2023-as év egy lehetőség, amivel kutyakötelességünk élni – mondta Porga Gyula polgármester, majd arról beszélt, hogy fontos ugyan, hogy jövőre megfelelően fogadjuk a vendégeket, és közvetítsük a magyar kultúrát Európa felé, de az még lényegesebb, hogy ezt mi, veszprémiek hogyan éljük meg.

– Ha mi nem formáljuk, nem teszünk hozzá és veszünk részt benne, idegen lesz. Fontos, hogy Veszprém ne csak díszlet legyen 2023-ban, hanem magunkénak is érezzük a programot és a várost.

Ez a mi programunk, ezt nekünk kell összerakni. Elrontani és jól csinálni is csak mi tudjuk. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, közösségépítésre van szükség - amit a közterek is támogatnak-, és ha ezt helyben jól tesszük, az tetszeni fog a veszprémieknek és a magyar közvéleménynek is - hangsúlyozta.

Markovits Aliz és Porga Gyula a Jutasi Köztér megnyitóján 2022. február 3-án.Markovits Aliz és Porga Gyula a Jutasi Köztér megnyitóján 2022. február 3-án.

Ovádi Péter parlamenti képviselő szerint veszprémiként fontos megélni, hogy milyen érzés jó és erős közösségekhez tartozni. Cél, hogy 2023 év végére még jobban érezzük magunkat a városban, és még több összekovácsolódott közösségünk legyen. Kiemelte, a köztér létrehozása is a kormány támogatásának köszönhető, mely rugalmasan áll az EKF-pályázathoz: kitaláljuk, hogy mit szeretnénk, az állam pedig támogatja ezt. Minden eszközünk megvan ahhoz, hogy színvonalas programokat hozzunk létre és elérjük a célokat – fogalmazott.

Ovádi Péter szerint minden eszközünk megvan ahhoz, hogy sikeres legyen a program.Ovádi Péter szerint minden eszközünk megvan ahhoz, hogy sikeres legyen a program.

A köztér konkrétumairól Huszti László, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. közösségi bevonásért és kapacitásfejlesztésért felelős projektmenedzser beszélt: a köztér az EKF által támogatott programoknak ad majd helyszínt, így lesz itt többek közt baba-mama foglalkozás, Lego építés, kézműves foglalkozások és cirkuszklub is, de tartanak beszélgetéseket is, valamint nyelvi foglalkozást. A köztérből is kimozdulnak majd, hisz amíg készülnek a nagyobb volumenű Jutasi piknikre, mini piknikeket is szerveznek majd a lakótelepen. Fontos, hogy a Jutasi Köztér nem fix időpontokban lesz nyitva, ezt az adott csoportok foglalkozásai befolyásolják majd. Ezekről a honlapon és a közösségi oldalakon (Facebook, Instagram) lehet majd informálódni. A programok ingyenesek lesznek és mindenki számára nyitottak.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Nem szégyen a futás, mert hasznos szabadidősport Nem szégyen a futás, mert hasznos A veszprémi futóközösség és a Jutasi úti lakótelep összefogásából újabb fejlesztés valósult meg az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program támogatásával: csütörtök délután közös futással avatták fel a 3278 méter hosszúságú új futókört, mely átszeli a lakótelep szinte minden fontosabb csomópontját. 2023. június 30. 11:45 Idén is segítettek kivirágoztatni a Haszkovót Idén is segítettek kivirágoztatni a Haszkovót Nagy érdeklődés mellett kedden délután Stigelmaier Józsefné, a veszprémi Jutas-lakótelep 3-mas számú körzetének önkormányzati képviselője virágosztást tartott, ahol több százezer forint értékű palántát és termőföldet adtak át a panelekben élőknek, hogy aztán azok elültetésével színesebbé tegyék a lakótelepi környezetet. 2023. június 1. 10:54 Az ország egyik leghosszabb futóköre épül meg a Jutasi lakótelepen Az ország egyik leghosszabb futóköre épül meg a Jutasi lakótelepen Várhatóan jövő nyár elejére elkészül az a 3,2 km-es rekortán futókör, ami a Jutasi lakótelep utcáin és parkjain át vezet majd keresztül. Korábban a lakótelepen végzett konzultáció során is előkelő helyen végzett, mint valós igény egy ilyen futókör megépítése, most pedig a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásából valósul meg. 2022. augusztus 31. 15:10 Civil segítséggel borulnak virágba a lakótelepi erkélyek Civil segítséggel borulnak virágba a lakótelepi erkélyek Több ezer tő egynyári virágpalántát osztott szét a Virágzó Veszprém Egyesület, amelyek hamarosan a veszprémi házak balkonjait díszítik majd. Ez az akció viszont csak az első lépése volt egy versenynek, aminek a végén a legszebb erkélyeket díjazzák Veszprémben. 2022. május 17. 11:31

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.