2022. május 17.
//
Paszkál névnap

Stratégiai partnerként működik együtt az érsekség és az EKF-program

Az alig egy év múlva kezdődő kulturális év sikere érdekében kötött megállapodást csütörtök délután írták alá.

Mostantól stratégiai partnerként működik együtt a Veszprémi Főegyházmegye és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. a jövő évi Európa Kulturális Fővárosa program minél sikeresebb megvalósítása érdekében. A megállapodást Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és Navracsics Tibor, az EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos írta alá csütörtök délután a Szaléziánumban.

A sajtóeseményen elhangzott, az EKF-program és az egyházmegye közös meggyőződése, hogy közösen hatékonyabban tudnak hozzájárulni az EKF programok sikerességéhez. Kiemelték, az együttműködés a régió kulturális hagyományainak megőrzése és megújítása érdekében támaszkodik arra az ezeréves hagyományra, amelyet az ország egyik legrégibb egyházmegyéje képvisel.

A megállapodást követően Markovits Aliz elmondta, fontos lépésnek tartja, hogy az EKF-program mostantól partnerként tudhatja maga mögött a térség egyik legmeghatározóbb intézményét. A vezérigazgató beszélt arról is, hogy szeretnék közös útra terelni a vallási, történelmi hagyományokra és a kulturális fejlesztésre irányuló célkitűzéseket.

Markovits Alíz, Udvardy György és Navracsics Tibor írta alá Veszprémi Főegyházmegye és az EKF-program közti stratégiai megállapodást csütörtök délután a Szaléziánumban.Markovits Alíz, Udvardy György és Navracsics Tibor írta alá Veszprémi Főegyházmegye és az EKF-program közti stratégiai megállapodást csütörtök délután a Szaléziánumban.

Navracsics Tibor az érsekség és a város történelmi együttműködésének fontosságára utalt beszédében. Hangsúlyozta, Veszprém a magyar történelemben a honfoglalás óta fontos szerepet játszik, az első központi funkciói is 1000 éves múltra tekintenek vissza. „ A város hírnevét a püspöki központ alapozta meg, és azóta is meghatározza a város egyházi szerepkörét. A Veszprém-Balaton 2023 EKF program kulturális törekvéseihez nem csak a színházi, zenei, irodalmi és képzőművészeti területek fejlesztése tartozik hozzá szorosan, hanem a régió történelmi, vallási hagyományainak felelevenítése, láthatóvá tétele és azok következő generációnak való továbbadása is”-fogalmazott.

Udvardy György szerint az együttműködéssel közösen járulnak hozzá a 2023-as projekt céljaihoz, a térség értékeinek széleskörű bemutatásához és azok megújulásához. Mint mondta, szeretnék megnyitni és megmutatni megújult liturgikus tereiket, a Főegyházmegye országosan is jelentősnek minősülő gyűjteményét és turisztikai helyszíneiket, továbbá örömmel támogatják a város és az EKF kulturális programjait.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Most bárki beleshet a városban zajló építkezések kulisszatitkaiba
Most bárki beleshet a városban zajló építkezések kulisszatitkaiba
Egy új kezdeményezés indult az önkormányzat, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program és a Veszprém 2030 Kft. kezdeményezésére, melynek keretében a lakosság vezetett bejáráson vehet részt a legújabb EKF-ben érintett építkezéseken. Elsőként a Ruttner-házba lehet ellátogatni.
A Ruttner-ház sómentesítése
A Ruttner-ház sómentesítése
2021. novemberében az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódva a VEB 2023 Zrt. támogatásával és a Veszprém2030 Kft. irányításával megkezdődött a Jókai utcában található országosan védett műemlék épület felújítása.
Számos szökés és elfogás tanúja volt a veszprémi Várbörtön őrbódéja
Számos szökés és elfogás tanúja volt a veszprémi Várbörtön őrbódéja
A Jókai utca egyik oldalát magas kőfal szegélyezi és sokáig csak egy falra erősített apró bódé hirdette, a fal mögött bizony egy másik, sokkal sötétebb világ létezett egykor. Ez a bódé volt a veszprémi várbörtön ikonikus megfigyelő állomása, amelynek már megépítése is kuriózum volt, az évek alatt pedig több szökési kísérletnek volt a tanúja. Ezekről a történetekről Szijártó József, nyugalmazott alezredes mesélt, aki majdnem 40 éven át dolgozott a Veszprémi Büntetés Végrehajtási Intézet régi és új falai között is.
Tisztázták az Európa Kulturális Főváros programmal kapcsolatos kérdéseket
Tisztázták az Európa Kulturális Főváros programmal kapcsolatos kérdéseket
Ismét ülésezett a városházán az a munkacsoport, amit azért hívtak életre, hogy hatékonyabb legyen az információáramlás az Európa Kulturális Főváros program szervezői, a városi döntéshozók és a képviselők között. A találkozó konstruktív szellemben zajlott, ahol több tévhitet is tisztáztak, valamint egyértelművé tették a következő hónapok prioritásait.
Zenei virtuális közösség épül Veszprémben
Zenei virtuális közösség épül Veszprémben
Zenél a város címmel az Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával indítja útjára legújabb projektjét a Szabad Sajtó Egyesület. A rendhagyó program bemutatkozási lehetőséget nyújt mindenkinek, aki kapcsolódik a zenéhez Veszprémben és vonzáskörzetében. Pethő Imrével, a projekt vezetőjével beszélgettünk.