Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C

Stoppolás: amikor nem a cél, hanem az út a lényeg

2022. január 26. 12:00 // Forrás: Ecoport
„Foltos farmerek az út mentén […] Sokan vándorolnak úgy, mint én…” A hetvenes években a Neoton Família még dalt írt a stoppolás romantikájáról, aztán ahogy a hippi láz, úgy a vagány, hüvelykujjas utazás is kikopott az életünkből. Állítólag a világ lett veszélyesebb – talán csak a kényelmünket nem akarjuk már feladni. De ahogy a trendek jönnek-mennek, úgy a stopposok is újra feltűnnek az utak szélén.

„Gyerekkoromban két dolgot hallottam a stoppolásról: az egyik az volt, hogy régen mindenki stoppolt. A másik meg az, hogy eszembe ne jusson, mert meghalok” – olvasható a Grundaktív blog egyik posztjában, ez a két mondat pedig mindent elárul arról, mennyire ambivalensek az érzéseink a stoppolással kapcsolatban. Párás szemmel gondolunk vissza a régi szép időkre, a bensőnket feszítő izgalomra, ahogy álltunk az út szélén a haverokkal, hüvelykujjunkat feltartottuk és vártuk, hogy egy arra járó autós lefékezzen és elvigyen a célunkhoz. Néha versenyt rendeztünk, kinek állnak meg előbb. Diadalmasan vigyorogtunk, ha egy nyugati autó lassított le mellettünk, és nem bántuk, ha csupa por lett a nadrágunk szára, amíg a földön ücsörögve várakoztunk. Fiatalok és bohók voltunk, és az életet kalandnak fogtuk fel.

A hatvanas-hetvenes évek volt a virágkor. Még nem volt mindenkinek autója, de a vágy ott motoszkált bennünk, hogy menjünk. A Balatonra, fesztiválra, a városi diszkóba, barátokhoz, szerelmeshez a katonai eltáv alatt, hátizsákkal a táborba vagy egy szál fürdőruhában és papucsban a strandra, netán egyszerűen haza, ha elment az utolsó busz, a vonat. Mentünk még a nyolcvanas-kilencvenes években is, a bátrabbak az országhatáron túlra is. Aztán betört a kapitalizmus, a stoppolás izgalmát felváltotta a repülés izgalma, a világ kinyílt, mi viszont bezárkóztunk és korán megtanítottuk a gyereknek, hogy idegen autójába beszállni tilos. A világ túl veszélyes lett – vagy csak mi kényelmesedtünk el. Talán mindkettő.

A klasszikus stoppolás mindenesetre nagyrészt kikopott a hétköznapjainkból. Ám a szabadságra éhes fiatal nemzedékeknek van egy különös tulajdonsága: rajonganak a múltért. Bakelitlemezt hallgatnak, a nyolcvanas évek divatja szerint öltözködnek és Jack Kerouac nyomában rendhagyó utakra indulnak. Túl akarnak látni a kényelmes, mainstream világon, vérpezsdítő történetekre vágynak – történetekre, amiket hallanak, történetekre, amiket maguk élnek át.

Mert a stoppolás erről szól. Elsősorban nem az ingyen utazásról, hanem a megismerés vágyáról: hogy sosem tudhatod, kivel hoz össze a sors. De éppen ez a szép benne. Lehet, hogy a kicsit ijesztő tetkós fazon egy lágyszívű medve, aki mentett vadállatokat gondoz. Az egyszerű kamionosról kiderülhet, hogy egykor híres bokszoló volt, a konszolidált anyukáról meg, hogy minden évben Afrikában önkénteskedik. Az is megtörténhet, hogy nincs előzetes sztori, csupán egy ott alakuló, azáltal, hogy a sofőröd nem csak elvisz a célállomásig, de vacsorára invitál és felajánlja éjszakára a lakását szállás gyanánt. És ez bőven elég. Sőt.

A stoppolás a találkozásokról szól. A bizalomról. Arról, hogy néhány órára vagy napra beengedsz az életedbe egy idegent, adsz magadból egy darabot, és ettől rájössz, hogy a világ nem annyira sötét, mint gondoljuk. Persze, vannak veszélyei a stoppolásnak. Mind hallunk elborzasztó történeteket, és valóban, ahogy a marcona alakról kiderülhet, hogy végtelenül kedves, úgy a jól szituált illető is lehet egy pszichopata. De az esetek többségében nem ez a helyzet. Rengetegen járják a világot autóstoppal, egészen veszélyesnek gondolt vidékeken is. Az ismert magyar utazó, Vándorboy 13 évig stoppolt körbe a világban, többek közt Afrikában és Ázsiában. Sajó Tamás és Orodán Tamás, a Thomas the Traveller oldal szerzői Kirgizisztánon és Tádziskisztánon át stoppoltak, Szabó Virág, a Viri's travel bloggere pedig Indiába is eljutott. Bors Adriánt, a HungaroHitch verseny kiötlőjét egyszer 15 éves fiúk vették fel hókotróval egy hóviharban, a Follow the Whales párosa pedig videón dokumentálta Budapesttől Isztambulig tartó útját.

Egyikük sem titkolja, akadtak rázós helyzetek, de nem ez maradt meg bennük. Hanem mindaz, amire a stoppolás tanította őket: nyitottságra, türelemre, alázatra, önzetlenségre és arra, hogy segítséget kérni nem szégyen és nem kihasználás. Néha kiszolgáltatni magad másnak a lehető legjobb módja annak, hogy minél messzebb juss – bármi legyen is a cél.

Hasznos tippek kezdő stopposoknak

1. Válassz olyan helyet, ahol jól láthatnak a sofőrök és balesetmentesen félre tudnak húzódni, pl. benzinkút, buszmegálló, a város széle, autópálya kijárat.
2. Az egyes régiók és városok legjobb stoppos helyeinek megtalálásához használd a Hitchwiki oldalt.
3. Légy tisztában az útvonallal, ismerd ki magad a térképen.
4. Pakolj kompakt módon, de legyen nálad felszerelés minden időjárási eshetőségre, illetve elegendő étel, ital.
5. Maradj optimista, mosolyogj, sugározz magabiztosságot.
6. Hallgass a megérzéseidre: ha valaki nagyon nem szimpatikus, ne ülj be az autójába. Érdemes a rendszámot is feljegyezni.
7. Tanuld meg a csevegés művészetét – ez a kulcsa mindennek.

 A cikk eredetileg az Ecoport magazinban jelent meg. 

Bertalan Melinda
további cikkek
Szeretem meglátni a lehetőséget a dolgokban újságírás Szeretem meglátni a lehetőséget a dolgokban Kipróbálta magát a veszprémi média szinte minden szegmensében, és előfordult, hogy csak egy hétvégéje volt egy teljesen új terület elsajátítására, de megugrotta a lécet. Ha új kihívással néz szembe, nem megijed, inkább kíváncsisággal és optimizmussal fordul felé. Cseh Zoltán ezzel az attitűddel valószínűleg a jég hátán is megélne, de ő szívesebben van Veszprémben – bár éppenséggel utazni is szeret, meg az ezzel kapcsolatos tudását megosztani másokkal. 2024-ben ő kapta meg a város Szabad Sajtó-díját, ennek kapcsán ültünk le vele beszélgetni szerteágazó tevékenységéről. 2024. április 6. 18:18 Úgy érezhetjük magunkat Japánban, hogy még repülőjegyet sem kell venni hozzá Úgy érezhetjük magunkat Japánban, hogy még repülőjegyet sem kell venni hozzá Japán egyszerre modern és tradíciókkal teli világának egyik legszebb pillanata talán a március végi, április eleji sakura ünnep. A cseresznyefa virágzása az élet átmeneti jellegét szimbolizálja: benne van az elmúlás, de valami újnak a kezdete is. Igazán lélekhez szóló élmény ezt a távol-keleti országban megtapasztalni, ugyanakkor nem kell kontinenseket átszelni ehhez: hazánkban is számos helyen csodálhatjuk meg a virágba borult cseresznyefákat. 2024. április 6. 11:17 Velencében április 25-től bevezetik a fizetős belépést Velencében április 25-től bevezetik a fizetős belépést Velencében április 25-től bevezetik egyelőre kísérleti jelleggel és 29 különböző napon a napi 5 eurós belépőjegyet. Ennek részleteiről Luigi Brugnaro polgármester számolt be csütörtöki római sajtótájékoztatóján. 2024. április 4. 14:43 A lótenyésztő nemzet, amely ingyen kapta a gázt, a vizet és a villanyt A lótenyésztő nemzet, amely ingyen kapta a gázt, a vizet és a villanyt Türkmenisztán még ma is a világ egyik legzártabb országa, amely azután se nagyon akarja felfedni a titkait, hogy beléptünk oda. Sziránszki Józsefnek, a Laczkó Dezső Múzeum munkatársának sikerült eljutnia az államba, amely neki sem fedte fel minden titkát, de azért néhányat megosztott a veszprémiekkel is. 2024. március 24. 10:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.