Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk

2022. január 22. 13:52 // Forrás: MTI
Mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk, "válság ide vagy oda" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Zene Háza átadási ünnepségén, szombaton Budapesten.

A kormányfő kiemelte: nehéz időket él át Európa, járványok, népvándorlási hullámok követik egymást. "Az európai energiaválság itt van a nyakunkon, a brüsszeli ideológiai nyomásgyakorlás is nő, miközben kontinensünk" politikai, katonai, gazdasági és kulturális súlya is folyamatosan zsugorodik a világ többi részéhez mérve - fogalmazott.

Úgy vélte, máshol az ilyen intézmények a járvány miatt inkább bezárni, leépülni és visszahúzódni szoktak, miközben "nálunk itt áll teljes fényében" ez a lenyűgöző új intézmény. Ráadásul a Magyar Zene Háza nem magában árválkodik, hanem része egy hatalmas kulturális beruházásnak - tette hozzá A magyar kultúra napján tartott ünnepségen.

Orbán Viktor közölte: az elérhető legfrissebb adatok szerint a magyar kulturális kiadások arányaiban - igaz, holtversenyben - az első helyen állnak az Európai Unióban. 2010-ben ugyan a középmezőnyben voltunk, "de jött a nemzeti alkotmányos fordulat", és sikerült visszakapaszkodni az élre - mondta.

Hozzáfűzte:

a magyarok önképének fontos része, hogy "mi kultúrnemzet vagyunk".

Kifejtette: minden új épület kockázat, csak a kész épületre vetett első pillantás hoz megnyugvást, de közmegegyezésnek tűnik, hogy Fudzsimoto Szú kiváló munkát végzett.

Úgy látja, a japán tervező alkotta térben "mi, magyarok otthon érezzük magunkat", talán mert a két nép, a japán és a magyar géniusz közötti távolság mégsem olyan nagy, mint a földrajz alapján tűnik. De az is lehetséges magyarázat - vélekedett -, hogy ez az épület "nem akarja megerőszakolni a környezetét", inkább organikusan illeszkedik, idomul, harmonizál, "és ez a magyar szemnek szép", ez a megközelítés nemcsak a japán, hanem a legkiválóbb magyar építészeti hagyományoknak is sajátja.

A miniszterelnök elmondta: nem szabad elfelejteni, hogy "miként viselkedtek politikai ellenfeleink a Városliget megújításának ügyében", és nem véletlen, hogy "a főpolgármester úrnak éppen máshol akadt ma dolga". Látva ezt a gyönyörű épületet, a tömött sorokat, a számos nemzetközi elismerést, "a Napnál is világosabb, nekünk volt igazunk" - hangsúlyozta.

Közölte:

a baloldal védte, ami lepusztult, lelakott és méltatlan volt és ellenezte, ami szép, világszínvonalú és lélekemelő.

"Nagy a kísértés, de talán mégsem illik, hogy a magyar kultúra napján politikai revánssal foglalkozzunk", de "ne feledkezzünk el róla, csak halasszuk ezt el", és inkább "áprilisban húzzuk el a nótájukat" - mondta.

A kormányfő felidézte: 2010-ben azt akarták, hogy a Liget váljon újra a magyar kultúra fellegvárává, és így született meg a Liget Projekt, amely Európa legnagyobb kulturális beruházása. Köszönetet kell mondani Tarlós Istvánnak, akinek főpolgármestersége alatt a beruházások elindulhattak, az ő idejében a főváros és a kormány olyan olajozott együttműködést hozott létre, "amelynek gyümölcseit még hosszú évtizedek múltán is élvezni fogják a budapestiek, és büszke lesz rá az egész magyar nemzet" - vélekedett.

Orbán Viktor megjegyezte: az országépítők nevét a magyar nemzet soha nem felejti el, és bár kerékkötők, károgók, hátráltatók, országrombolók mindig voltak, az ő nevükre senki sem emlékszik, mert a magyar nemzet "kiejti őket az emlékezetéből".

Budapest, 2022. január 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Liget Budapest projektben elkészült Magyar Zene Háza megnyitóján 2022. január 22-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien CherBudapest, 2022. január 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Liget Budapest projektben elkészült Magyar Zene Háza megnyitóján 2022. január 22-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kiemelte: jelenlegi formájában a Liget Projekt egy félkész vállalás, egy befejezetlen mű, torzó. Éppen ezért nagyon várják már, hogy "a magyar választók áprilisban végre pontot tegyenek az ügy végére, és lezárhassuk ezt a vitát" - mondta.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a mai európai politikai viták új fénytörésbe helyezik az európai magaskultúrát és annak küldetését. "Globalizáció versus keresztény alapok, brüsszeli bürokrácia a nemzeti büszkeséggel szemben, bevándorlás versus családtámogatás, gender politika vagy gyermekvédelem" - sorolta.

Úgy vélte, ez nem egy Nyugat-Kelet, hanem egy új Nyugat-Nyugat konfliktus, és ennek következtében a kulturális elidegenedés fenyeget. "

Mi viszont Európát szeretnénk egyben tartani", tennünk kell tehát a kulturális elidegenedés ellen is"

- jelentette ki.

 Orbán Viktor szerint ezért most a magaskultúra klasszikus értékeihez kell fordulni; a magaskultúra közvetíthet, tiszteletet parancsol és odafigyelést követel "ebben a bábeli zűrzavarban". Ha van olyan magasabb rendű cél, amelynek az elérésére a zene - ideértve a magyar zenét is - alkalmas, akkor ez éppen az - mondta a kormányfő.

vehir.hu
további cikkek
Petőfivel és a Himnusz jubileumával készülnek a veszprémi színházak a magyar kultúra napjára Petőfivel és a Himnusz jubileumával készülnek a veszprémi színházak a magyar kultúra napjára Petőfi műveit dolgozzák fel a Pannon Várszínházban, közösségi Himnusz-szavalást rendeznek a Petőfi színházban vasárnap. 2023. január 16. 15:00 Minden, amit az EKF nyitóünnepségéről tudni kell Európa Kulturális Fővárosa Minden, amit az EKF nyitóünnepségéről tudni kell Veszprém és a Bakony-Balaton régió a magyar Himnusz megszületésének 200. évfordulójához, valamint a Magyar Kultúra Napjához csatlakozva látványos ünnepséggel indítja 2023. január 21-22-én az Európa Kulturális Fővárosa programévet. 2022. október 15. 1:03 Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán magyar kultúra napja Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán A magyar kultúra napja alkalmából összeállított programcsokrot adott elő a Petőfi Színház szombat délelőtt a belvárosban. 2022. január 23. 4:30 Összművészeti produkciókkal ünnepli a magyar kultúrát a Pannon Várszínház Összművészeti produkciókkal ünnepli a magyar kultúrát a Pannon Várszínház Színház, irodalom, zene és tánc találkozására épít a teátrum magyar kultúra napi műsora január 22-23-án, ahol Bartók és Ady, valamint Géczi János műveinek újszerű előadásával találkozhatunk. 2022. január 7. 4:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.