Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Minden, amit az EKF nyitóünnepségéről tudni kell

2022. október 15. 1:03
Veszprém és a Bakony-Balaton régió a magyar Himnusz megszületésének 200. évfordulójához, valamint a Magyar Kultúra Napjához csatlakozva látványos ünnepséggel indítja 2023. január 21-22-én az Európa Kulturális Fővárosa programévet.

A nyitóesemény minden esetben ékköve az Európa Kulturális Fővárosok programjainak, így az EKF cím több évtizedes hagyományai szerint nagyszabású nyitó ünnepséggel indulnak az adott év címviselői.

Ezt a hagyományt Veszprém sem töri meg. Január 21-én már délelőtt elkezdődnek a megnyitót felvezető, kísérő események a város számos pontján. Veszprém kulturális intézményei egész hétvégén kiállításmegnyitókkal, különleges tárlatvezetéssel készülnek, míg a gasztronómiai-közösségi helyszíneken színes programok, koncertek várják a Veszprémből, a régióból, az országból és Európából érkező vendégeket.

Az eseménysorozat csúcspontja egy grandiózus, a város tereit belakó összművészeti élmény lesz, Ragyogj Veszprém! címmel. A közel egy órás produkció, több egymást követő, egymással összefüggő zenés műsorszámból, táncprodukciókból, zenei eseményekből, illetve a teljes műsort kísérő fényfestésekből, nagyszabású épület-vetítésekből és más hatásos látványelemből áll össze. A Veszprém város múltját és jelenét bemutató elbeszélés mágikus, mesés, hol álomszerű, hol groteszk, humoros, a várost ünneplő, egyfajta „városi fantázia”. A nagyszabású, tízezreket váró műsort egy éjszakába nyúló utcabállal zárják.

A műsor koncepcióját, forgatókönyvét Can Togay János filmrendező, forgatókönyvíró, a VEB2023 EKF művészeti-kreatív főtanácsadója állította össze. Az előadás zenei, táncos, színházi és egyéb audiovizuális elemeinek összeállításában olyan nemzetközileg is elismert, kortárs művészek és alkotók vesznek részt, mint a Kiégő Izzók vizuális művésztársulat; Bozsik Yvett Kossuth-díjas balettművész, a Halhatatlanok társulatának örökös tagja, koreográfus; Pacsay Attila Oscar-díjra jelölt zeneszerző; Iványi Marcell Arany Pálma díjas rendező, producer; ifj. Zsuráfszky Zoltán Prima Primissima Junior díjas, Harangozó Gyula díjas táncművész, koreográfus.

A hivatalos megnyitó megálmodója M. Tóth Géza Oscar-díjra jelölt filmrendező, producer. Az eseményre, melynek a Hangvilla ad otthont, a helyi és országos meghívottjainkon túl az európai országok kulturális életének meghatározó szereplőit várják.

Itt azonban nincs vége az ünnepi eseménysorozatnak, hiszen január 22. a magyar kultúra napja, így Veszprém ezen a napon is széles programkínálattal vár mindenkit: színházi ősbemutatók, ifjúsági előadások, közös Himnusz szavalás és egy kis Himnusz tudomány is.

A bicentenárium alkalmából a Pannon Egyetem aulájába szervezett eseményünkön szeretnénk feltérképezni a Himnusz irodalom- és zenetörténeti vonatkozásait. A műsor gerincét Nyáry Krisztián író és irodalomtörténész – aki könyvet is írt a témában –, valamint Bősze Ádám zenetörténész moderált beszélgetése adja, amelyet a Mendelssohn Kamarazenekar zenei betétjei egészítenek ki. A műsor keretében egyedi, elegáns és letisztult formában kívánjuk bemutatni a Himnusz szövegének és zenéjének izgalmas és érdekes aspektusait, keletkezés- és alakulástörténetét. 

A magyar kultúra napjának további programjai közt található a Kabóca Bábszínház - Az égből pottyant kő c. magyar népmese ősbemutatója, a Pannon Várszínház - Háy János darabjából összeállított felolvasószínházi ősbemutató, a Petőfi Színház - Az Ádámok és Évák Ünnepe c. előadása, valamint a Forte Társulat – A helyiség kalapácsa c. premierje.

A szervezők tudják, hogy január hagyományosan nem a szabadtéri programok hónapja, de ahogy a svéd közmondás tartja, rossz időjárás nem létezik, csak rosszul megválasztott ruházat!

Képek: VEB2023 EKF

vehir.hu
további cikkek
A falakon emberek lógtak miközben lángolt a Lordok háza, az emberek pedig tapsoltak ennek cirkusz A falakon emberek lógtak miközben lángolt a Lordok háza, az emberek pedig tapsoltak ennek Izgalmas, látványos, megmosolyogtató, de leginkább végtelenül szerethető volt az a produkció, amit a Together! cirkuszi előadássorozattal hozott Veszprémbe a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program. A szombati Kossuth utcai fináléhoz hasonlót pedig még nem látott Veszprém. Cikkünkben megpróbáljuk átadni, amit képeken keresztül lehet ebből. tegnap 13:28 Véget ért a kincskeresés a Királynék földjén Királynék Földjén Véget ért a kincskeresés a Királynék földjén A Kirélynék hete programsorozat szombaton bemutatta, hogy mennyi érték rejtőzik egyszerű veszprémi nőkben. tegnap 1:37 Köztéri kiállítás árulja el, miből is ered Veszprém nőiessége Királynék Földjén Köztéri kiállítás árulja el, miből is ered Veszprém nőiessége Rendhagyó kiállítást szerveztek az Egyetemváros Open galériájába. Ezúttal nem valamelyik helyi művész képei láthatók az utcai vitrinekben, hanem egy jelenleg is zajló projekt kulisszatitkait mutatják meg, ami sokkal mélyebb üzenetet hordoz magában, mint azt elsőre bárki is gondolná. 2023. szeptember 23. 12:07 Intenzív időszakot zárt az EKF, de a jövő is tartogat még izgalmakat Intenzív időszakot zárt az EKF, de a jövő is tartogat még izgalmakat Látványosan élénkítette a turizmust a régióban az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat az elmúlt időszakban, és ősszel is több száz programmal készülnek az érdeklődőknek. 2023. szeptember 22. 22:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.