Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Petőfivel és a Himnusz jubileumával készülnek a veszprémi színházak a magyar kultúra napjára

2023. január 16. 15:00
Petőfi műveit dolgozzák fel a Pannon Várszínházban, közösségi Himnusz-szavalást rendeznek a Petőfi színházban vasárnap.

Himnusz a Petőfiben

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, a hagyomány szerint ugyanis ekkor készült el a Himnusz kéziratával Kölcsey Ferenc 1823-ban. Az idei évnek éppen ezért külön hangsúlyt ad az, hogy a költemény kétszáz éves lett – a Petőfi színház előtt közösségi szavazással ünnepelnek majd vasárnap 18 órától, amikor a tervek szerint több százan mondják el együtt a magyar nép zivataros századait megéneklő verset.  

Oberfrank Pál igazgató, Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgató-helyettes és Mike Friderika (VEB2023) – Fotó: Domján Attila / vehirOberfrank Pál igazgató, Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgató-helyettes és Mike Friderika (VEB2023) – Fotó: Domján Attila / vehir

2023 persze nemcsak a Himnusz születésnapja miatt különleges: ezen a hétvégén kezdődik Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosa programsorozata, amelyhez a városi színház is kapcsolódik. Szombaton három helyszínen, a Kossuth utcán, a plázában és a StopShop területén adnak elő operettrészleteket, majd 16 órától a teátrum közösségi oldalán a polgármester szavalja el Petőfi Sándor egy számára kedves versét. 19 órától a nagyszínpadon cirkuszszínházi előadásban elevenedik meg a teremtéstörténet. 

Vasárnap a már említett Himnusz-szavalás előtt veszprémi fiatalok – az óvodásoktól a középiskolásokig terjedő korcsoportok – mutatják be közös, a Himnusz köré épülő előadásukat. 

Petőfi a Várszínházban

A Pannon Várszínházban Petőfi szellemiségét idézik meg a költő születésének kétszázadik évfordulója alkalmából vasárnap. Este fél héttől Háy János szerepjátékát mutatják be a Hangvilla kamaratermében; a szerző elsősorban a költő személyiségét igyekezett megragadni, és bemutatja, hogy a tankönyvekből ismert fontosember valójában nem sokban különbözött a mai fiataloktól. 

A helyiség kalapácsa. Fotó: VEB2023A helyiség kalapácsa. Fotó: VEB2023

Este nyolctól a Mendelssohn Kamarazenekar és a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves fizikai színházi szakos hallgatóival kiegészült Forte Társulat mutatja be Horváth Csaba rendezésében A helyiség kalapácsát. 

Premier a Kabócában

A legkisebbeket a Kabóca Bábszínház várja premierrel a magyar kultúra napján: vasárnap tizenegytől láthatja először a Csalimesét a veszprémi közönség – ezzel a produkcióval a hét során még részletesebben is foglalkozunk majd.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. tegnap 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. tegnap 13:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.