2022. május 24.
//
Eszter névnap

Bartis Attila volt az Olvasólámpa vendége

Szerda este tartották az idei év első Olvasólámpáját a Dubniczay-palotában, melynek vendége a József Attila-díjas író, Bartis Attila volt.

Kilián László, az est házigazdája elsőként az Olvasólámpa mibenlétéről beszélt, hiszen nem egy hagyományos író-olvasó találkozóról beszélünk, ugyanis a fókusz az irodalmi művek felolvasásán van – ahogy ezt a rendszeres Olvasólámpa-látogatók jól tudják.

Azért természetesen itt sem maradhatott el az író eddigi életművének, pályájának rövid bemutatása, és bár klisé, hogy minden emberi élettörténet megérne egy regényt, Bartis Attila esetében talán nem túlzás az említett közhely. Az 1968-ban Marosvásárhelyen született író tizenhatéves volt, amikor családjával áttelepült Magyarországra, ahogy egy korábbi interjúban fogalmazott, nem a hazája elől, hanem az akkori rendszer elől menekültek.

Bartis nem csak az írás, de a fényképezés művelője is, számos kiállításon szerepeltek már művei. Kilián László kérdező elég hamar az „otthon” fogalma köré irányította a beszélgetést, mint kiderült – és ahogy azt a Bartis Attilát jól ismerők tudták –, az írónak nem csupán Magyarországon, de Indonéziában, Jáván is van egy íróasztala. Hogy adott kontinensen mennyi időt tölt, azt előre nem látja, de körülbelül évente változtat helyén.

Az Olvasólámpa közönségének mesélt az indonéz kultúráról, és arról, miként boldogul, amikor kint van. Szóba kerültek azok az emberek is, akiket ma a barátainak hív, így Kemény István író is. Beszélt színházi munkáiról és arról, milyen az, amikor saját regényét adaptálja színpadra, vagy amikor Udvaros Dorottya játssza el a női főhősét. A felolvasás szövegeit regényeiből választotta, így például legújabban megjelent művéből, Az eltűnt idő nyoma címűből is hallhattunk.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Ha szerelmes férfiak őriznék a várost, sosem veszne el
Ha szerelmes férfiak őriznék a várost, sosem veszne el
A szeretet és a szerelem filozófiája köré épült a Pannon Kultúrklub legutóbbi beszélgető-estje a Papírkutyában.
Kajla kutya ezúttal veszprémi kalandokba keveredik
Kajla kutya ezúttal veszprémi kalandokba keveredik
Két veszprémi foglalkoztató füzet jelentetett meg a népszerű Kajla mozgalom. A füzetek feladatait követve a kisiskolás gyerekes családok játékos úton ismerkedhetnek meg a megyeszékhely nevezetességeivel.
Hétfőn kezdődik A tánc fesztiválja
Hétfőn kezdődik A tánc fesztiválja
A május 23–29. között jelentkező fesztiválon a táncművészeti előadások mellett koncerttel, kiállítással, filmvetítéssel és konferenciával is várják az érdeklődőket.
Újra Con Spirito Egyházzenei Fesztivál Veszprémben is
Újra Con Spirito Egyházzenei Fesztivál Veszprémben is
Régészek tárják fel a bakonybéli bencés monostor középkori emlékeit
Régészek tárják fel a bakonybéli bencés monostor középkori emlékeit
A geofizikai felmérést követően régészeti kutatás kezdődött a Szent István alapította bakonybéli bencés monostor középkori előzményeinek feltárására. Az első fázis során a régészek a monostor kertjében nyitottak szelvényeket, ahol a középkori szerzetesek tárgyi hagyatékaként többek között különböző edénytöredékeket és egy gótikus minusculával díszített, 15-16. századi könyvcsatot is találtak.