Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Bartis Attila volt az Olvasólámpa vendége

2022. január 21. 11:24
Szerda este tartották az idei év első Olvasólámpáját a Dubniczay-palotában, melynek vendége a József Attila-díjas író, Bartis Attila volt.

Kilián László, az est házigazdája elsőként az Olvasólámpa mibenlétéről beszélt, hiszen nem egy hagyományos író-olvasó találkozóról beszélünk, ugyanis a fókusz az irodalmi művek felolvasásán van – ahogy ezt a rendszeres Olvasólámpa-látogatók jól tudják.

Azért természetesen itt sem maradhatott el az író eddigi életművének, pályájának rövid bemutatása, és bár klisé, hogy minden emberi élettörténet megérne egy regényt, Bartis Attila esetében talán nem túlzás az említett közhely. Az 1968-ban Marosvásárhelyen született író tizenhatéves volt, amikor családjával áttelepült Magyarországra, ahogy egy korábbi interjúban fogalmazott, nem a hazája elől, hanem az akkori rendszer elől menekültek.

Bartis nem csak az írás, de a fényképezés művelője is, számos kiállításon szerepeltek már művei. Kilián László kérdező elég hamar az „otthon” fogalma köré irányította a beszélgetést, mint kiderült – és ahogy azt a Bartis Attilát jól ismerők tudták –, az írónak nem csupán Magyarországon, de Indonéziában, Jáván is van egy íróasztala. Hogy adott kontinensen mennyi időt tölt, azt előre nem látja, de körülbelül évente változtat helyén.

Az Olvasólámpa közönségének mesélt az indonéz kultúráról, és arról, miként boldogul, amikor kint van. Szóba kerültek azok az emberek is, akiket ma a barátainak hív, így Kemény István író is. Beszélt színházi munkáiról és arról, milyen az, amikor saját regényét adaptálja színpadra, vagy amikor Udvaros Dorottya játssza el a női főhősét. A felolvasás szövegeit regényeiből választotta, így például legújabban megjelent művéből, Az eltűnt idő nyoma címűből is hallhattunk.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.