Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Négy évtized alkotásai

2022. január 16. 4:00
Szombaton nyílt meg és február 19-ig látogatható Matzon Ákos Dekádok című kiállítása a Csikász galériában.

Matzon életművét évtizedről évtizedre haladva ismerheti meg a látogató a Csikász galéria termeit járva, melyekben négy évtized munkáit rendezték kiállítássá Hegyeshalmi László kurátor vezetésével. 

A szombati megnyitón Sinkó István képzőművész köszöntötte az egybegyűlteket, feltéve a kérdést: vajon felfedezhetünk-e változást, fejlődést Matzon művészetében az évtizedek során? Az alkotó a kezdetekben építész múltjához visszanyúlva a szerkezetességet ragadta meg, a szín és forma logikáját vizsgálta. Később egyes témák felerősödtek, a képek egy-egy sorozat részévé váltak. 

Matzon ÁkosMatzon Ákos

A 90-es évektől kezdve én alapvetően az egyes gondolatfüzéreimet sorozatokban valósítottam/valósítom meg. Ezek a sorozatok jó pár éves szünet után számomra újra érdekessé válnak és tulajdonképpen az évtizedeken átívelő témák (sorozatok) egyrészt a kontinuitást is jelentik, másrészt az évek múltával mindig egy újabb megközelítést kínálnak

– olvashatjuk Matzon Ákos gondolatait a tárlatot bemutató leírásban a Művészetek Háza weboldalán.

A kilencvenes évektől a szín szerepe visszaszorult, és alkotásain megjelentek a síkplasztikák, a vonalok rendező elemekké váltak. Legújabban pedig a rombusz alak, az elmozdított négyzet mozgatja a művész fantáziáját.

A tárlat február 19-ig látogatható, a következő hetekben egy hozzá kapcsolódó katalógus megjelentetését is tervezik, amelynek bemutatójára februárban számíthat a közönség.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.