2022. május 20.
//
Bernát, Felícia névnap

Gerstmár: fontos lenne az állami szerepvállalás a társasházak energetikai felújításában

300 milliárd forintból összesen 100 ezer magyarországi háztartást lehetne épületenergetikai szempontból korszerűsíteni, mondta Gerstmár Ferenc, az LMP önkormányzati képviselője, aki hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatót a zöld párt országos terveiről.

Az LMP Zöld Garancia Programja, amelynek keretében kormányra kerülésük esetén felújíatanák a társasházak egy részét Gerstmár szerint nem csak sok ezer munkahelyet hozna létre, hanem gazdasági, klímavédelmi és egészségmegőrzési célokat is szolgálna. Elmondta, egy ilyen energetikai program a lakóházaknál hosszú távon biztosíthatná a magyar családok rezsicsökkentését, miközben jelentősen mérsékelné a környezet- és légszennyezést is.

Kiemelte, a Jutasi út - Aradi vértanúk útja - Aulich Lajos utca - Haszkovó utca és Munkácsy Mihály utca által határolt terület klímavédelmi jövőképében markánsan megjelenik a lakóépületek hőszigetelése. A közgyűlés által novemberben elfogadott stratégiában a szükséges intézkedéseknél - többek közt - a következő elemeket nevesítették: határoló szerkezetek hőszigetelése; épületenergetikai rendszerek; berendezések korszerűsítése; zöldhomlokzat; zöldtető létesítése.

Gerstmár Ferenc szerint az LMP országos programjának elindítása azért is mozdítaná elő Veszprémben az ügyet, mert a jelenlegi városvezetés tartósan arra az álláspontra helyezkedett, hogy akkor nyújt támogatást a lakótelepek hőszigeteléséhez, ha majd működik erre vonatkozó állami pályázati rendszer is. Hozzátette, az LMP a következő években Magyarország költségvetésének fontos, innovatív elemeként tekint a fenntarthatóságot és a helyi gazdaság élénkítését szolgáló megoldásokra.

A képviselő abban látja a siker kulcsát, ha az önkormányzat és az állam is szerepet vállal a társasházak felújításában, harmadik pillérként pedig a társasházak önrésszel is beszállnak a felújítások költségébe.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

A zöldügy és a szociális téma is napirendi pont - LMP
A zöldügy és a szociális téma is napirendi pont - LMP
Gerstmár Ferenc, az LMP veszprémi önkormányzati képviselője, valamint Ungár Péter, az LMP országgyűlési frakcióvezetője tartott sajtótájékoztatót a Bakonyalján, a Pöltenberg Ernő utcában.
Csererdei cégek konfliktusa, ivókutak, jogsértő cégek napirend előtt
Csererdei cégek konfliktusa, ivókutak, jogsértő cégek napirend előtt
Interpelláció, kérdések és felszólalás is elhangzott napirend előtt az önkormányzat közgyűlésének áprilisi ülésén.
Nagyobb betekintést szeretne az ellenzék az EKF folyamataiba
Nagyobb betekintést szeretne az ellenzék az EKF folyamataiba
Az ellenzéki képviselők nehezményezik, hogy a 2020-ban megalakított munkacsoport – amit azért hoztak létre, hogy hatékonyabb legyen az EKF felől érkező információáramlás a képviselők felé is – nem a célok szerint működik és több esetben ők maguk is csak a sajtóból értesültek a program fejleményeiről.
Nemzetközi kapcsolatok a közgyűlés napirendjén
Nemzetközi kapcsolatok a közgyűlés napirendjén
Tarnów segítséget kért, Mosttal most fűznénk szorosabbra a viszonyt. Összefoglalónk a képviselő-testület márciusi üléséről.
Elfogadták a 2022-es költségvetést
Elfogadták a 2022-es költségvetést
Veszprém MJV Önkormányzatának Közgyűlése elfogadta a 2022-es költségvetésről szóló rendeletet csütörtökön.