Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Ismét veszprémi lett a nap asztrofotója

2022. január 9. 14:26 // Forrás: csillagaszat.hu
Ladányi Tamás, veszprémi asztrofotós január első napján örökítette meg a Vénuszt a bazilika tornyai mögött, ami a nap asztrofótja lett a NASA-nál.

Bár felhősnek indult az újév első napja, alkonyatra kiderült az égbolt, így a nemzetközileg is ismert asztrofotós, Ladányi Tamás előtt megnyílt a lehetőség, hogy ismét egy látványos égi jelenséget örökítsen meg Veszprémben.

Ezúttal a Vénusz sarlójának lenyugvását sikerült elkapnia, az előtérben a bazilika tornyaival.

A veszprémi Szent Mihály-székesegyház felett ragyogóan látszott a Vénusz az előre kiszámított helyen, de a vonuló felhők és a 800 mm-es fókusztávolság nyújtotta kis látómező miatt gyorsan kellett cselekedni. A beállításokat úgy akartam eltalálni, hogy egy expozícióval jól látszódjanak a tornyok részletei és a bolygó sarló alakja is. Kis kísérletezés után az 1/100 másodperc bizonyult erre alkalmasnak. És már indulhatott is a sorozatfelvétel, ami után módosításra már nem volt lehetőség - írta a fotós a képről.

A képet január 6-án megválasztották a nap asztrofotójának is a NASA-nál.

Ladányi Tamás díjnyertes fotójaLadányi Tamás díjnyertes fotója

Január 9-étől pedig végleg búcsút vehettünk a Vénusz esti láthatóságától, ugyanis – mivel a Nappal való alsó együttállásán áthaladt – átkerült a hajnali égre.

Kapcsolódó cikk
„Az égbolt is egyfajta térképnek tűnt, ott is hamar megtanultam tájékozódni”
Ha van egy családi fészek, ahol a gyerekek esténként nem feltétlenül mesét, sokkal inkább csillagokat néznek, az csakis Ladányi Tamás otthona lehet. Ladányi Tamás asztrofotográfust már egészen kiskorában foglalkoztatta az égbolt végtelen világa. Első megfigyelése még iskolás éveire datálódik: 1985-ben sikerült a Halley-üstököst észlelnie. Munkái – többek között – a National Geographic magazinjában is megjelennek, fotói mellé pedig – jó írói vénájának köszönhetően – maga írja a szövegeket. Ladányi Tamás az az asztrofotográfus, aki szó szerint hazaviszi a munkát, hiszen nem titok, hogy kertjében saját maga építette meg csillagvizsgálóját…
vehir.hu
további cikkek
Hazatért a kavicsfogó űrteknő űrkutatás Hazatért a kavicsfogó űrteknő A Utah állambeli Nyugati-sivatagban földet ért az az űrkapszula, ami egy földközeli aszteroidáról szállított kőzetmintákat.  2023. szeptember 25. 12:29 Nagy volt a forgalom az égbolton hétvégén Nagy volt a forgalom az égbolton hétvégén A városi fényszennyezés, a repülőgépek és Elon Musk műholdjai a legnagyobb ellenségei az égbolt nyugodt kémlelőinek. Habár utóbbi kettő ellen nem lehet mit tenni, kis keresgélés után azért meg lehet találni azokat az eldugott helyeket még Veszprém belvárosában is, ahonnan közvilágítás ide, vagy oda, de kristálytisztán rálátunk a csillagos égboltra. Fotósunk ezzel kísérletezett hétvégén, hogy mire jutott, azt pedig megmutatjuk cikkünkben, amelynek a végén egy meglepetéssel is készülünk. 2023. augusztus 15. 10:46 Idén is megvilágítják az éjszakát Szent Lőrinc könnyei csillagászat Idén is megvilágítják az éjszakát Szent Lőrinc könnyei Augusztus 13-án, vasárnap hajnalban érkezik a Perseidák meteorraj, a csillaghulláshoz kapcsolódóan pedig megyénkben is több helyen vehetünk részt csillagászati bemutatókon. 2023. augusztus 2. 14:31 Bemutatták Magyarország hivatásos űrhajós állományát Bemutatták Magyarország hivatásos űrhajós állományát A HUNOR - Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kedden 2023. március 7. 12:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.