Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C

Több mint 2 milliárd forint támogatás érkezett eddig a térségbeli településekhez a Magyar Falu Programon keresztül

2022. január 6. 12:38
Indulása óta eddig 150 nyertes pályázaton több mint 2 milliárd forintból fejlődtek a választókörzet települései – mondta Ovádi Péter parlamenti képviselő csütörtök reggel Városlődön.

Az ötezer lakosnál alacsonyabb lélekszámú települések január 3-tól pályázhatnak a Magyar Falu Programban meghirdetett támogatásokra. A 2022-es kiírás több újdonságot is hozott, köztük olyanokat is, melyek a veszprémi választókörzetben merültek fel ötletként, és kerültek be az országos programba. Ilyen például a kommunális eszközök tárolására alkalmas helységek kialakításának megfinanszírozása vagy a szabadtéri színpadok megépítésének támogatása.

Az egyik legfőbb változás azonban az, hogy az eddigi 120 napról 90 napra csökkentették a pályázatok elbírálási idejét, így egy hónappal korábban foghatnak hozzá az önkormányzatok és a helyi egyházközségek a fejlesztésekhez. Az idén ismét 70 milliárd forint áll rendelkezésre a kistelepülési beruházások megvalósításához; ezt kiegészítik a falusi útalap, a falusi csok és a falusi kisboltok működtetését szolgáló támogatás forrásai.

-A kormányzati program 2019-es indulása óta országosan eddig mintegy 200 milliárd forintnyi támogatást vehettek igénybe a falvak a helyi életminőség javítására. A csaknem 2900 ötezer lakosnál alacsonyabb lélekszámú település 23 000 sikeres pályázatot adott be az elmúlt években- mondta el még hétfőn Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Ovádi Péter, a térség parlamenti képviselője csütörtök délelőtt Városlődön tekintette meg az elmúlt időszak fejlesztéseit, ahol arról beszélt, a 25 települést magában foglaló választókörzetben eddig mintegy 150 nyertes pályázat született több mint 2 milliárd forint értékben.

A városlődi orvosi rendelő felújítását és udvarának térkövezését is a Magyar Falu Program finanszírozta.A városlődi orvosi rendelő felújítását és udvarának térkövezését is a Magyar Falu Program finanszírozta.

Városlődön a Magyar Falu Programnak köszönhetően nemrégiben készült el a temető új urnafala, valamint az orvosi rendelő térkövezése. Ezen kívül megvásároltak egy leromlott állapotú ingatlant is, amit közösségi térré fejlesztenek a jövőben. A három projektre összesen 15 millió forintot nyert a település- számolt be a fejlesztésekről Schell Tamás polgármester. Mint mondta, a jövőben kommunális eszközbeszerzésre, járdafelújításra, és színpadelemek építésére szeretnének pályázni.

Ge. Á.
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.