Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
17°C
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
17°C

Kamaraoperettel zárja az idei bemutatók sorát a Petőfi Színház

2021. december 16. 21:50
Huszka Jenő Lili bárónő című operettjét mutatja be a teátrum december 17-én, felhőtlen szórakozást és eszképizmust kínálva a közönségnek.

Cigaretta-keringő, Gyere csókolj meg szaporán tubicám, Szellő szárnyán. Megannyi ismert operett sláger csendül majd fel a Petőfi Színház új előadásában, Huszka Jenő Lili bárónőjében, melyet Forgács Péter Jászai Mari-díjas, Érdemes művész állít a színpadra.

A darabnak talán ez is a legfőbb erőssége: a sodró lendületű dalok, melyek interpretálásában a színészek ezúttal szinte kizárólag a saját tudásukra támaszkodhatnak. “Ez egy bensőséges kamaraoperett: nincsen benne nagy tánckar, kórus, nagy zenekar. Van viszont tíz nagyon tehetséges színész és egy helyes díszlet” – fogalmazott a darab kapcsán a rendező.

A történet már-már szokványos: a nemesi származású, elszegényedett gróf, Illésházy László kénytelen eladni családi birtokát az újgazdag Malomszegi bárónak, ám amikor távozni készül, az új tulajdonosok komornyiknak nézik, ő pedig belemegy a játékba, mivel rögvest elbűvöli a báró lánya, Lili. A párnak persze számos kalandot kell átvészelniük, de a szerelem végül győzedelmeskedik.

„Ebben a darabban nem a mondanivaló dominál, hanem az érzelmek, a szerelem, a játékosság. Az volt a koncepcióm, hogy egy picit poroljuk le a történetet, itt-ott a szövegbe is belenyúltunk, hogy egy nagyon kedves, fogyasztható, kevésbé mázos szövegű, a játékban is minél emberibb, de azért vidám és érzelmes darabot kapjunk” – mondta el a rendező. Forgács Péter szerint tény és való. hogy elfogytak a jó operettek, egyre inkább a musicalek felé fordul a világ, ugyanakkor ha magas színvonalon vannak előadva ezek a klasszikus operettek, ma is tudnak nívósan szórakoztatni és adni, amire szüksége is van jelenleg az embereknek. Másrészt egy operett óriási tanulmány is egy fiatalnak: aki itt jól tud poént hozni, játszani, énekelni, táncolni, az alkalmas színésznek.

Erre a Lili bárónő számos lehetőséget ad, hiszen a szerepek nagy részét fiatal. pályakezdő színészek alakítják. A címszerepet Horváth Csengével váltva Szederjesi Teodóra játssza, akivel korábban már találkozhatott a veszprémi közönség az Ahogy tetszik-ben. A fiatal színésznő szerint a mostani szerepe azonban közelebb áll hozzá: ő maga is nagyon szeret viccelődni, mielőtt a színészi pályát választotta, az operaénekesi karrierben is gondolkodott, de nagyon szeret operett betétdalokat is énekelni. Mindemellett Lili szerepe azt is lehetővé teszi számára, hogy egy komoly fejlődéstörténetet mutasson meg. „Lili a darab elején korából kiindulva egy okos, de nagyon naiv lány, akinek minden álma, hogy színésznő legyen, majd látjuk, ahogy lelkileg és fizikailag is megerősödik és egy ígéretes tehetség válik belőle.”

Szederjesi Teodóra szerint szép kihívás ezt az ívet megmutatni, de az operett nemcsak számára tartogatott kihívásokat, hanem a többi szereplőnek is. Bár egy könnyed, bonyodalmakkal teli darabról van szó, a társadalmi különbségek is kirajzolódnak benne, miközben azt is látjuk, hogy minden szereplő másra vágyik, mint ami megadatott neki, ám a szerelem így vagy úgy, mindegyikük életébe beleszól.

Fotók: Veszprémi Petőfi Színház

Bertalan Melinda
további cikkek
Több mint száz filmvetítés négy nap alatt Több mint száz filmvetítés négy nap alatt Szerda este a História-kertben nyitotta meg kapuit a MOZ.GO filmfesztivál. Az első este Fazakas Péter Ma este gyilkolunk című játékfilmjét mutatták Kern András és Hermányi Mariann főszereplésével, a vetítés közönségtalálkozóval zárult. ma 13:36 Június 23-án ismét több ezren találkozhatunk a veszprémvölgyi terített asztaloknál! Június 23-án ismét több ezren találkozhatunk a veszprémvölgyi terített asztaloknál! Idén is jön a Hosszúasztal Piknik: a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program a tavalyi év sikere után idén is megszervezi Magyarország legnagyobb közösségi piknikjét. ma 11:37 Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Ezen a nyáron sem marad borfesztivál nélkül Veszprém, július 12. és 21. között érkezik a VeszprémFest immáron állandó kísérőrendezvénye a Rozé Rizling Jazz Napok az Óváros térre, ahol a zenei felhozatalban visszatér néhány klasszikus elem, gasztronómiailag pedig még inkább az uralkodó trendekhez igazították a kínálatot. tegnap 14:47 Kárpáti Barbara lett a legjobb színész a Pannon Várszínházban Kárpáti Barbara lett a legjobb színész a Pannon Várszínházban Lezárult a közönségszavazás a Pannon Várszínházban: a közönség Kárpáti Barbarát szavazta meg az évad legjobbjának, míg az előadások közül A lepkegyűjtő bizonyult a legjobbnak.   tegnap 11:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.