Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Nyolc antikarácsonyi film, ha az Igazából szerelemnek már a hallatán is émelyegsz

2021. december 20. 12:37
...Vagy bármelyik klasszikus hallatán, amelyet a kereskedelmi tévéadók előszeretettel adnak le évről évre. Mert van az a pillanat, amikor elég lesz a girlandból, Kevinből meg a nagy családi összeborulások illúziójából, és csak egy kis komfortra, netán az ünnepi időszakot kifigurázó akcióra vágyunk. Íme, tíz film mérsékelt karácsony rajongóknak és örök Grincseknek.

Batman visszatér (1992)

Az egyik legjobb Batman adaptációban nem a sötétség és a szenvedés uralkodott, hanem a Tim Burton-féle kissé morbid humor, amihez kifejezetten jól passzolt a karácsonyi körítés. Gothamra ugyanis éppen akkor csap le a torzszülött Pingvin egy csapat őrült cirkuszi figurával, amikor a város az ünnepre készülődik, a denevérember mentőakciójába pedig a titokzatos és ellentmondásos Macskanő is bezavar. Michelle Pfeiffer alakításánál valószínűleg azóta sem láttunk jobbat, a káoszt hozó pingvinek és bohócok forgataga pedig vicces fricskája a tökéletes karácsony illúziója utáni hajszának is.

A hobbit (2012)

Vannak azok az emberek, akik nem a karácsonyt utálják, egyszerűen csak a cukormázból meg az ünnep előtti rohanásból van elegük, miközben a meghittségre, a varázslatra nagyon is vágynak, amit elvileg az ünnep is ígér, csak a gyakorlatban nem mindig valósul meg. Ilyenkor jönnek jól a nem karácsonyi karácsonyi filmek, amik valahogy mégis csak megadják ezt. Lényegében bármelyik fantasy-t választhatnánk, amiben pláne még hó is akad, de legyen ez most egy kevésbé elkoptatott darab Zsákos Bilbó kalandjairól.

A keresztapa (1972)

A karácsonyi filmek nagy része így vagy úgy, de a család szentségéről szól: arról, hogy bármennyire diszfunkcionálisan is ez a mikrokörnyezet, a végén valahogy mégis sikerül egymásra találni. A keresztapában sincs ez másként: amikor Don Corleone-t megpróbálják megölni pár nappal karácsony előtt, még a „tékozló fiú”, Michael is beáll a családi bizniszbe. Persze, a giccses Hallmark sztoriktól roppant messze van Coppola filmje: szereplői szinte mind anti-hősök, az egész film tónusa sötét és nincsen benne semmiféle megváltás.

Rocky 4 (1985)

Ökölharc, bosszú, amerikai-szovjet ellenségeskedés – mi kell még ahhoz, hogy biztosan ne legyen karácsony érzetünk? Azért a negyedik Rocky-filmben is találunk belőle valamennyit a sztori egy pontján. Miután barátját, Apollo Creedet halálra veri egy amatőr szovjet ökölvívó, Rocky bosszút fogad: Moszkvába utazik, hogy karácsonykor megmérkőzzön a harcossal. Bár a kritikusok annak idején nem fogadták kitörő lelkesedéssel a filmet, a mozipénztáraknál jó eredménnyel zárt, így a sportrajongóknak jó alternatíva lehet, különösen, ha szívesen nézegetik a havas szibériai tájat.

Drágán add az életed (1988)

Örök vita tárgyát képezi, hogy a Die Hard sorozat most karácsonyi film, vagy sem. Talán nem is ez a fontos, hiszen karácsony imádók és utálók is egyaránt szeretik Bruce Willis fekete humorral teli akciófilmjét, melyben karácsony estéjén igyekszik megmenteni feleségét és egyben házasságát is, miközben golyók repkednek körülötte, egy csapat terroristával és a zseniális Alan Rickmannal hadakozik, na meg a fenébe kívánja a céges bulit, amibe váratlanul belekeveredett.

Tick, Tick...BOOM! (2021)

Az év végéhez közeledve nemcsak a varázslatra, a mesékre vagyunk nyitottabbak, de a zenés darabokra is. A mozikban még elcsíphető a West Side Story felújított változata, de most inkább a Netflixen futó Tick, Tick...BOOM!-ot ajánlom, ami az utóbbi évek egyik legjobb zenés alkotása lett – nem véletlenül. A film a modern musicaleknek új lendületet adó Rent alkotójára, a zseniálisan tehetséges, ám saját nagyságával és az élet szűkösségével küzdő Jonathan Larson életének egy szakaszára koncentrál: közeleg a 30. születésnapja, de még mindig nem érte el a vágyott sikert, miközben példaképe, Stephen Sondheim ennyi idősen már rég befutott a West Side Story-val. Persze nemcsak ez zavarja, hanem az éppen a születésnapján tartandó színházi workshop is, ami talán meghozhatná a sikert, csakhogy hiányzik belőle egy kulcsfontosságú dal, és akkor a szerelemről, a pénzhiányról és az AIDS-ben szenvedő barátokról még nem is beszéltünk. A Tick Tick...Boom gyönyörű alkotás a művészálmok minden szépségéről és gyötrelméről.

Haragban a világgal (1955)

Az ünnepek idején szívesen elővett nem-karácsonyi filmek harmadik kategóriáját a klasszikusok képezik, és bár a legtöbben ilyenkor a Casablancát veszik elő, csavarjunk egyet a dolgon: örök lázadóknak jöjjön egy film a lázadásról. Arról, amikor semmi sem jó, amikor tudjuk, hogy nagy hülyeséget követünk el, de valami kell, hogy kirángasson a tespedtségből, a viharos családi viszonyokból, amelyek örökre determinálnak. Így tesz Jimmy is, amikor új fiúként elfogadja a helyi bandavezér kihívását az autós párbajra, ami azonban tragédiába torkollik, s menekülnie kell legjobb barátjával és a bandavezér volt barátnőjével. Vajon hárman együtt újjáépíthetik-e életüket vagy a sors előre meg van írva?

Kisasszonyok (2019)

Loiusa May Alcott azonos című regényét gondolta újra az indie filmgyártás egyik legizgalmasabb rendezője, Greta Gerwig, minden idők egyik legismertebb lányregényéből pedig sikerült egy igazán friss, egyszerre klasszikus, mégis modern alkotást kihoznia. A March-nővérek története a mostanában nagyon divatos cottagecore világba röpít, ugyanakkor nemcsak a vidéki élet báját mutatja be (természetesen szép havas jelenetekkel), de azt is megmutatja, mennyire nem volt egyszerű az álmainkért harcolni nőként a 19. század közepén, ugyanakkor mennyire fontos volt ezt mégis megtenni és önazonosnak maradni.

Bertalan Melinda
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.