Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
1°C
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
1°C

30 éve támogatják az önkormányzatiságot a háttérből

2021. december 13. 16:57
30 éves fennállását ünnepelte a Comitatus önkormányzati szemle idén, a jubileumi alkalomból hiánypótló kötettel készültek a szerzők.

A rendszerváltás után nem volt olyan politikai erő, amely ne támogatta volna az önkormányzatok megalapítását és azok megerősítését, viszont ahhoz, hogy ez az új rendszer stabilan, a folyamatosan változó világ kihívásainak megfeleljen, szükség volt olyan civil kezdeményezésekre, amelyek a háttérből segítik, erősítik az önkormányzatok működését a közigazgatás sűrűjében.

Az egyik ilyen civil kezdeményezés a Comitatus névre hallgató önkormányzati szemle volt, amit 1991-ben három szakember, egyben három jó barát, Zongor Gábor, Agg Zoltán és Oláh Miklós alapítottak meg.

Hétfő délelőtt a veszprémi városházán tartott jubileumi ünnepségen ők is jelen voltak, valamint azok a szerzők, pártoló tagok, akik az évtizedek alatt kapcsolatba kerültek a Comitatusszal. Közülük néhányan online kapcsolódtak be a könyvbemutatóba, majd az azt követő tanácskozásba.

Az eseményen a megjelenteket Zongor Gábor, a Comitatus alapítója és dr. Balázs István, a Demokratikus Helyi Közigazgatás Fejlesztéséért Alapítvány ügyvezető alelnöke köszöntötte, akik megköszönték a részvételt a kiadvány szerkesztésében és a támogatásokat, majd Porga Gyula, polgármester osztotta meg a gondolatait.

Porga GyulaPorga Gyula

A városvezető kiemelte, fontos, hogy legyen egy olyan szellemi műhely, ami a civil szféra oldaláról támogatja az önkormányzatok működését.

Az önkormányzatiság a 30 év alatt lépcsőről lépcsőre építkezett és a mai napig is egy organikus, folyamatosan változó rendszer képét formálja, ahol fontos, hogy legyenek olyan szakemberek, akik a háttérből segítik átláthatóvá tenni ezeket a folyamatokat, mondta Porga Gyula.

A most kiadott könyvről Agg Zoltán árult el részleteket. Aki azt gondolná, hogy tisztán szakmai tanulmánykötet jelent meg a Comitatus név alatt, az téved – mondta az egyik alapító – hiszen az írások között megtalálhatók publicisztikák, történeti áttekintők, irodalmi írások, de még filozófiai értekezés is.

Agg ZoltánAgg Zoltán

Mivel a szerkesztőbizottság „megengedő” volt a szerzőkkel, így egy változatos tartalmú, szakmailag és történetileg is érdekes és hiánypótló mű jött létre a Comitatus 30. születésnapján.

A könyvbemutatót követően a megjelentek szakmai tanácskozást folytattak az aktuálisan az önkormányzatiságot és a közigazgatást érintő legfontosabb kérdésekről.

 

Nyitókép: Zongor Gábor, a Comitatus egyik alapítója a 30. évet feldolgozó könyvvel

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Memoár egy álomról: jubileumi könyvvel és filmmel jelentkezett a VeszprémFest VeszprémFest Memoár egy álomról: jubileumi könyvvel és filmmel jelentkezett a VeszprémFest Veszprémben az álmok valóra tudnak válni. Még akkor is, ha olyan hihetetlennek tűnő álomról van szó, mint az, hogy arénákat megtöltő világsztárok muzsikáljanak egy relatíve pici város ékes terein. Húsz év koncertjei, a VeszprémFest rá a példa, melynek legizgalmasabb pillanatait most könyvben és filmen is felidézhetjük. 2023. november 24. 17:09 Márfi Gyula újra Veszprémben járt Márfi Gyula újra Veszprémben járt Elsőre talán tisztán vallási témájúnak tűnhet Márfi Gyula emeritus veszprémi érsek új, „Az Istenkeresés útján” című könyve, de valójában ez egy iránytű lehet azoknak, akik össze vannak zavarodva a megbolydult világban és valamilyen kapaszkodót keresnek életükben. A könyvet csütörtök este mutatták be Veszprémben, telt ház előtt. 2023. június 23. 21:25 Hogy miért érdekes, mit olvastak az elődeink? kultúra Hogy miért érdekes, mit olvastak az elődeink? A kérdésre Németh Gábor Padányi Bíró Márton könyvtára című munkája a válasz, ami a sümegi könyvtárjegyzék pontos leírásával mutatja meg, hogy mely olvasmányok járultak hozzá a korabeli társadalom szellemi újjászervezéséhez. 2023. május 6. 20:59 A hitványság koráról született könyv A hitványság koráról született könyv Dr. Somogyi Ferenc, közgazdász, tanár mutatta be legújabb könyvét pénteken kora este a Pannon Egyetemen, amelyben a mai kor értékválságát elemzi, miközben megoldásai javaslatokkal is szolgál. 2023. január 29. 12:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.