Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

1,2 milliárd forintból újult meg a fűzfői Irinyi János iskola

2021. november 26. 15:33
A beruházásban toldaléképülettel bővült az intézmény tantermi szárnya, valamint zenetermeket, fejlesztőszobákat, és új tornatermet is építettek.

1,2 milliárd forintból újult meg a Balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Ennek egy részét, 485 millió forintot a Veszprémi Tankerületi Központ nyert el az Európai Uniótól a Széchenyi 2020 programon keresztül, a fennmaradó összeget, 562 millió forint többletforrást pedig a kormány állt. A 2017-ben indult projekt záró sajtótájékoztatóját péntek délelőtt tartották az iskolában.

A most átadott beruházásban toldaléképülettel bővült az intézmény tantermi szárnya, benne szintenként 4-4 db hangszigetelt zeneteremet, illetve fejlesztőszobát alakítottak ki. A régi tornaterem elbontásával egy új, 8 méter belmagasságú tornaterem épült orvosi szobával és kiszolgálóhelyiségekkel.  Az épület energiahatékonyságát is növelték az új hőszigetelési rendszerrel: kicserélték a nyílászárókat, valamint egy új, 4 modulos kondenzációs fali gázkazánt is beszereztek.

Szintenként 4 hangszigetelt zeneteremet is kialakítottak.Szintenként 4 hangszigetelt zeneteremet is kialakítottak.

Az új épületrészben a kor igényeinek és a jogszabályokban meghatározott szabványoknak megfelelő modern világítási rendszert is kiépítettek. Az iskolában akadálymentesítést támogató fejlesztéseket is végrehajtott a kivitelező: a szintek között korlátliftek segítik a közlekedést, akadálymentes parkoló és főbejárat fogadja az intézménybe érkezőket, valamint az iskola honlapja is akadálymentes funkciókkal bővült.

Dudás Zsolt intézményvezető a sajtótájékoztatón azt mondta, büszkék a fejlesztésekre és a beruházásra, hisz az iskola mostantól magas szinten tud helyet biztosítani a sportnak és a zenei oktatásnak. A Veszprémi Tankerületi Központ tankerületi igazgatója, Szauer István arról beszélt, hogy ugyan felmerültek nehézségek a kivitelezés során, sikerült azokat megoldani részben a kormány többlettámogatásának köszönhetően, így egy olyan iskolát tudnak átadni, amelyből nem sok van az országban.

Az előtérben Dudás Zsolt, az intézmény igazgatója. A háttérben Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese, Szanyi Szilvia polgármester és Kontrát Károly parlamenti képviselő.Az előtérben Dudás Zsolt, az intézmény igazgatója. A háttérben Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese, Szanyi Szilvia polgármester és Kontrát Károly parlamenti képviselő.

Péterffy Balázs, a Klebersberg Központ szakmai elnökhelyettese úgy látja, kevesebb szebb dolog létezik a világon, mint egy megújult oktatási intézmény átadója, mert az magában hordozza a pozitív jövő ígéretét. Mint mondta, a kormány 23 milliárd forint felújítási többlettámogatást biztosít az állami iskolák rekonstrukciójára, így összesen 1000 iskola újulhat meg Magyarországon. Az Irinyi János iskola fejlesztéséről azt mondta, az megfelel a 21. század jelenleg vélt igényeinek, az iskolában pedig olyan szakmai munka folyik, amely minden támogatást megérdemel.

Balatonfűzfő polgármestere szerint a több évig tartó felújítási projekt egy hatalmas összefogás eredménye, amelyből a kormány, a lakosság és szülők is kivették a részüket. Szanyi Szilvia elmondta: az építkezés 4 éve alatt közösen kellett megoldani, hogy mikor, hogyan és milyen helyszínen helyezzék el a gyermekeket és folyjon az oktatás.

A régi tornaterem elbontásával egy új, 8 méter belmagasságú tornaterem épült orvosi szobával és kiszolgálóhelyiségekkel.A régi tornaterem elbontásával egy új, 8 méter belmagasságú tornaterem épült orvosi szobával és kiszolgálóhelyiségekkel.

-Örömünnep a mai, hisz a sok fáradozásnak köszönhetően elsőosztályú eredményt értünk el-hangsúlyozta Kontrát Károly parlamenti képviselő, aki közbenjárt annak érdekében, hogy a projekt többlettámogatást kapjon a kormánytól. Kiemelte, az Európai Unióban Magyarország azok közt az államok közt van, amelyek a legtöbb pénzt költik óvoda, bölcsőde és oktatási intézmények rekonstrukciójára. Az 1,2 milliárd forintos projekt sikertörténet Balatonfűzfőn, és igazi ajándék számukra-mondta.

Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.