2022. május 17.
//
Paszkál névnap

A környék legmodernebb iskolája lett a fűzfői

2022. január 18. 10:51
2021-ben megújult a Balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézménye a EFOP 4.1.2-17 pályázat keretében. Az elkészült beruházásról Dudás Zsolt intézményvezetőt kérdeztük.

– Miért vált szükségessé a korábbi iskolaépület felújítása?

Az iskola épületét 1986-ban adták át, melyhez évtizedeken át nem nyúlt senki. Mivel komolyabb felújítást nem végeztek, a 2020-as évekre leromlott állapotúvá vált. Az Európai Unió 488 millió forintos (EFOP 4.1.2-17) támogatásának és a kormány 562 millió forintos kiegészítésének köszönhetően közel 1,2 milliárd forintból tudtunk fejlesztéseket végezni a füzfői Irinyi János iskolában. Nyolc új terem, új tornacsarnok és a régi épületszárny felújítása történt meg. Külső, belső felújításról is beszélhetünk.

-Milyen konkrét fejlesztéseket hajtottak végre?

A pályázat keretén belül, illetve a kormány által biztosított összegből az intézmény szinte teljesen megújult. A régi épületszárnyra nagyon ráfért a felújítás. Az egész épület kívülről kapott hőszigetelést, továbbá mindegyik terem nyílászzáróját műanyagra cserélték. A hőszigetelés így gyönyörűen megoldódott. Megtartva az eredeti látványt mégis egy új, színes épület keletkezett a régi épületszárnyból. A régi épülethez épületcsatolmányként 8 új foglalkoztatóterem épült két szinten (4 alul 4 felül). Ezek hangszigetelt zenetermek. A termeket több, különböző foglalkozásra lehet használni, de a fő funkció az alapfokú művészetoktatás zenei ellátása.

A pályázat keretén belül egy teljesen új tornacsarnok is épült, ami közel háromszorosa lett a réginek. Ehhez az épülethez teljesen új öltözők, modern zuhanyzórendszer, orvosi, - és tanári szoba, elkülönített wc-k, kézmosók és zuhanyzók épültek. Lényegében egy teljesen új, komplett, testnevelésre minden tekintetben alkalmas épületszárny jött létre. A tűzivíz hálózat teljes mértékben megújult.

-A pályázatban eszközbeszerzés is szerepelt.

A pályázat keretén belül eszközöket is beszereztünk: tanulói padokat és asztalokat vettünk, illetve az oktatáshoz több millió forint értékben új hangszereket, és azokat karbantartó kelléket vásároltunk.

-Hogyan oldották meg az oktatást a kivitelezés során?

Az iskola 2020 októberében költözött el, és 2021 novemberében vehette birtokba a felújított intézményt. Az elmúlt egy évben a Veszprémi Tankerületi Központ által bérelt 4 különböző helyszínen folyt a tanítás: a fűzfői Vágfalvi Ottó Művelődési Házban és a mellette lévő könyvtárban, a Füzfői Atlétikai Klub sportszállójának két termében, illetve a Csillagvizsgáló teljes épületrendszerében. A körülmények biztosítása mellett el tudtuk végezni az oktatást. A visszaköltözésnél sok segítséget kaptunk a tankerülettől, a tanároktól és a szülőktől is, ezért nagy köszönet illeti őket.

-2021 novemberében költözhettek vissza az épületbe. Mik az eddigi tapasztalatok? Elégedettek a végeredménnyel?

Egy sokkal-sokkal modernebb épületünk lett. Bőven megfelel az évfolyamonkénti 2-2 osztály ellátásának. Nagyon nagy öröm, és büszkék vagyunk arra, hogy ilyen új felújított iskolába tudtunk visszaköltözni. Azt gondolom, hogy a beruházás által minden adottá vált ahhoz, hogy a sportiskolai,- általános iskolai,- és alapfokú művészeti oktatást új, korszerű berendezésekkel és eszközökkel valósítsuk meg. Úgy látom, hogy egy szép karácsonyi ajándék lett ez mindenkinek.

vehir.hu

További cikkek

A világpolitika sohasem csak fekete, vagy csak fehér
A világpolitika sohasem csak fekete, vagy csak fehér
Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő veszprémi előadásán nem csak az orosz-ukrán helyzetet elemezte a maga kendőzetlen stílusában, bemutatta, hogy a világpolitikát sohasem lehet kizárólag csak feketén, vagy fehéren értelmezni.
Ovádi Péter: 500 millió forint keretösszegű pályázattal segíti a kormány a civil állatvédő szervezeteket
Ovádi Péter: 500 millió forint keretösszegű pályázattal segíti a kormány a civil állatvédő szervezeteket
A civil állatvédő szervezetek támogatására 500 millió forint keretösszegű pályázat áll rendelkezésre működési költségre, ivartalanításra, állategészségügyi szolgáltatásra és férőhelybővítésre - mondta Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
Bronzérmes lett a veszprémi csapat az MVM Edison startup versenyén
Bronzérmes lett a veszprémi csapat az MVM Edison startup versenyén
Az okos hulladékkezelést ösztönző ötletükkel bronzérmesek lettek azok a veszprémi fiatalok, akik 186 induló között megméretették magukat az MVM Zrt. által életre hívott Edison startup versenyen. A GreenMap nevű kezdeményezésük lényege, hogy a hulladékra nem, mint teher, hanem, mint nyersanyagra tekintenek.
Civil segítséggel borulnak virágba a lakótelepi erkélyek
Civil segítséggel borulnak virágba a lakótelepi erkélyek
Több ezer tő egynyári virágpalántát osztott szét a Virágzó Veszprém Egyesület, amelyek hamarosan a veszprémi házak balkonjait díszítik majd. Ez az akció viszont csak az első lépése volt egy versenynek, aminek a végén a legszebb erkélyeket díjazzák Veszprémben.
Megválasztották miniszterelnöknek Orbán Viktort
Megválasztották miniszterelnöknek Orbán Viktort
Újra miniszterelnökké választotta Orbán Viktort az Országgyűlés hétfőn.