Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
20°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
20°C

Az EKF miatt látogattak Veszprémbe a nemzeti kulturális intézmények képviselői

2021. november 17. 14:57
A szakmai nap kultúrdiplomáciai szempontból jelentős esemény Veszprém életében, hisz hosszútávú együttműködések alapja lehet.

Az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézetei (European Union National Institutes of Culture - EUNIC) magyarországi hálózatának képviselői szerdán látogattak Veszprémbe, hogy részletesebben is megismerjék a város 2023-as terveit.

A British Council, a Bolgár Kulturális Intézet, a Cseh Centrum, az Észt Intézet, a Goethe Intézet, a Cervantes Intézet, a Francia Intézet, az Olasz Kulturális Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum, a Román Kulturális Intézet, valamint a Vallon és Brüsszel Régiók, Hollandia, Izrael, Spanyolország, Svájc, és Szlovénia nagykövetségei érkeztek szerdán Veszprémbe.

Az intézetek és nagykövetségek magyarországi munkatársai és vezetői a szakmai nap keretében először egy prezentációs délelőttön vettek részt, ahol Porga Gyula polgármester is képviselte a várost. A találkozó elején kiemelte, Veszprémnek az elmúlt években is volt lehetősége arra, hogy önálló projekteket mutasson be, de úgy látja, a szerdai esemény még erősebbé tudja tenni a kapcsolatokat, hisz azokat itt, helyben lehet megismerni.

Porga Gyula a portálunknak nyilatkozva azt mondta, azzal, hogy 2023-ban Veszprém viselheti az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet, bekerült egy olyan elit körbe, melyet a kulturális közvélemény is kiemelt figyelemmel kísér.

- Az elmúlt hónapokban több nagykövet is Veszprémbe látogatott, hogy megismerkedjen az EKF-programmal. A projektnek kettős funkciója van: egyrészt bemutatni a veszprémi és magyarországi mindennapokat jellemző gazdag kulturális életet, másrészt az európai sokszínűséget Veszprémbe hozni. Ezekhez óriási szükség van azokra a most Veszprémbe látogató intézményekre és nagykövetségekre, amelyek Budapesten székelnek, és az európai kultúrát közvetítik Magyarországon. Fontos, hogy a küldő országokban is megfelelő nyilvánosságot tudjon kapni Veszprém, rajtuk keresztül pedig mi is médium lehetünk, hogy az ő országukban meglévő kulturális aktivitást és sokszínűséget Veszprémben bemutassuk-fogalmazott.

Porga Gyula polgármester a Vehir.hu-nak nyilatkozott a szerdai találkozóról.Porga Gyula polgármester a Vehir.hu-nak nyilatkozott a szerdai találkozóról.

Porga Gyula az intézményvezetők előtt beszélt arról is, hogy a 2023-as cím elnyerése nem cél, hanem eszköz ahhoz, hogy Veszprém a saját kategóriájában a legélhetőbb európai városok elitjébe tudjon kerülni 2030-ig. Mint mondta, egy kizárólag objektív tényeket vizsgáló felmérésen

a 100 ezer fő alatti városok kategóriájában Veszprém jelenleg az 54. helyet foglalja el, az évtized végére azonban a top 20-ba való kerülés a cél.

Ebben a kategóriában jelenleg olyan városok vannak elöl, mint Weimar, Heidelberg, Tartu és Avignon. Ehhez- mondta a polgármester-egy szélesebb körű összefogásra van szükség a Bakony és a Balaton bekapcsolásával, ezért szól régiós együttműködésről a 2023-as pályázat. Eddig 100 település jelezte, hogy csatlakozik az összefogáshoz.

Markotvits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 EKF vezérigazgatója online köszöntötte a városba érkező küldöttséget.Markotvits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 EKF vezérigazgatója online köszöntötte a városba érkező küldöttséget.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Gizella-napok Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Május elején ismét megrendezik a Gizella Napokat, immár a harmincegyedik alkalommal. A nagy múlttal és fontos tradíciókkal rendelkező rendezvénysorozat évről évre tartogat meglepetéseket, és a tavalyi év nagy sikere után idén is tartják a szervezők a színvonalat.   2024. április 29. 17:13 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. 2024. április 26. 18:01 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.