2022. január 19.
//
Sára névnap

Veszprémben koncertezik James Blunt

2021. november 16. 10:53
Bejelentették a VeszprémFest jövő nyári fellépőit. Először látogat hozzánk Zaz, visszatér a Gipsy Kings.

Bejelentették a Veszprémfest 2022-es fellépőit. A prémium zenei fesztivált július 11. és 16. között rendezik meg, a nyitónapon Diana Krall tér vissza Veszprémbe. A kétszeres Grammy-díjas kanadai jazz énekes, zongorista és zeneszerző 2013-ban volt először a fesztivál vendége, akkor a várban, ezúttal a História kertben találkozhatunk vele.

Újabb visszatérő következik 12-én: a brit zongorista, énekes, zeneszerző, rádiós műsorvezető Jamie Cullum 2016-ban a Veszprém Arénában mutatta meg, hogy a jazz lehet megőrülős buli is, ezúttal pedig – ha az időjárás is úgy akarja – egy egészen más miliőben, szabadtéren táncoltatja meg a közönséget.

(Fotó: vehir archív, 2016)(Fotó: vehir archív, 2016)

Szerdán, 13-án Ana Moura, a világ jelenleg legsikeresebb fado előadója áll színpadra a História kertben. Portugália talán legszebb zenei hagyományát, a melanokolikus, keserédes stílust képviselő művész a valaha élt legfiatalabb fado énekes, akit a holland Edison-díjra jelöltek, de zenei tehetségét és páratlan előadásmódját két Golden Globe és két Amalia díjjal is elismerték. Nem először jár Magyarországon: 2011-ben a Szigeten láthattuk már. 

Csütörtökön, 14-én a Gipsy Kings érvényesíti a retúrjegyét: a világhírű flamenco-pop zenekart senkinek nem kell bemutatni, visszatérő vendégei a fesztiválnak. 

(Fotó: vehir archív, 2009)(Fotó: vehir archív, 2009)

A munkahetet igazi zenei csemegével zárjuk: utcazenészből lett francia sztár, Zaz érkezik hozzánk, hogy a sanzon, a jazz és a soul stíluskeverékében írt dalaival elkápráztassa a hallgatóságát. Vele pénteken, július 15-én, a História kertben találkozhatunk. 

A sort a brit szupersztár, James Blunt zárja szombat este a Veszprém Arénában. Első albuma 2004-ben jelent meg Back To Bedlam címmel, melynek You’re Beautiful című dala azonnal világsztárrá tette. A dal többek között két Brit Zenei- és két Ivor Novello-díjat nyert el, valamint öt Grammy-jelölést is kapott, az album egyszerre 16 országban volt listavezető.

A fesztivál 2022-es programját beharangozó sajtótájékoztatót Budapesten tartották a Budapest Music Centerben, amelyen a fesztiváligazgató, Mészáros Zoltán mellett részt vett Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is.

Mészáros Zoltán reményét fejezte ki, hogy jövő nyárra magunk mögött tudhatjuk a pandémiát, és sikerrel rendezhetik meg a hatnaposra bővülő fesztivált. Megköszönte a támogatóknak, hogy segítenek megszervezni ezt a nagyszabású rendezvényt, mint mondta, kormányzati támogatás nélkül nem tudna a VeszprémFest évről évre ilyen világszínvonalat képviselni.

A fesztiváligazgató hozzátette, a VeszprémFest kísérőrendezvényeként július 8-17. között rendezik meg a Rozé Rizling és Jazz Napok ingyenes programjait az Óváros téren, valamint a Séd-parti jezsuita templomnál is lesznek koncertek július 14-16. között, amelyek programját később jelentik be.

Ovádi Péter szerint a fesztivál neve összeforrt a várossal és ma, amikor Veszprémet emlegetjük, nem csak a csodálatos vár, a modern állatkert jut az emberek eszébe, hanem bizony a VeszprémFest is, csakúgy mint az Utcazene Fesztivál vagy éppen az Auer Fesztivál.

Porga Gyula kiemelte, fontosnak tartja, hogy a koronavírus-járvány másfél évének mindennapi kihívásai mellett ne tévesszék szem elől azt a törekvést, hogy Veszprém az európai kulturális és kreatív városok élmezőnyébe tartozzon, melynek most a középmezőnyében van. Hangsúlyozta, a VeszprémFest évről évre segíti ennek a célnak a megvalósulását.

vehir.hu

További cikkek

A középutas költő születésnapja
A középutas költő születésnapja
Rövid műsorral emlékeztek Endrődi Sándorra születésének 172. évfordulóján a költő jeruzsálemhegyi szobránál hétfőn.
Négy évtized alkotásai
Négy évtized alkotásai
Szombaton nyílt meg és február 19-ig látogatható Matzon Ákos Dekádok című kiállítása a Csikász galériában.
Lelki hullámvasútra ültet fel Az unoka című film
Lelki hullámvasútra ültet fel Az unoka című film
Deák Kristóf, Oscar-díjas rendező elsősorban élményt szeretne adni filmjeivel és a mozinézőre bízza annak eldöntését, hogy milyen következtetéseket von le egy-egy alkotása után. Az unoka című új filmjében egy nagyon is aktuális témát dolgoz fel, a nézőket pedig lelki hullámvasútra ülteti a bűnügyi thrillerben. Deák Kristóf beszélt új filmjéről, rendezői megoldásairól és veszprémi emlékeiről is.
A csatárhegyi kápolnában állítólag a Szent Kereszt egy darabját is őrizték egykor
A csatárhegyi kápolnában állítólag a Szent Kereszt egy darabját is őrizték egykor
A csatárhegyi kis kápolna története számos érdekességet rejt magában.
A veszprémi férfi, aki továbbfejlesztette a szúdokut
A veszprémi férfi, aki továbbfejlesztette a szúdokut
Egy 9x9-es tábla, amibe megfelelően kell elhelyezni a számokat 1-től 9-ig. Ez a szúdoku, a világ egyik legegyszerűbb szabályokkal bíró logikai játéka, ami számos lehetőséget rejt magában, hogy a kreatív elmék továbbfejlesszék. A veszprémi Sótonyi Sándor több izgalmas verziót is megalkotott belőle, amivel az „év játéka” elismerést is megkapta. Vele beszélgettünk a szúdoku történetéről, a továbbfejlesztett játékairól és a versenyekről.