Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C

Veszprémben koncertezik James Blunt

2021. november 16. 10:53
Bejelentették a VeszprémFest jövő nyári fellépőit. Először látogat hozzánk Zaz, visszatér a Gipsy Kings.

Bejelentették a Veszprémfest 2022-es fellépőit. A prémium zenei fesztivált július 11. és 16. között rendezik meg, a nyitónapon Diana Krall tér vissza Veszprémbe. A kétszeres Grammy-díjas kanadai jazz énekes, zongorista és zeneszerző 2013-ban volt először a fesztivál vendége, akkor a várban, ezúttal a História kertben találkozhatunk vele.

Újabb visszatérő következik 12-én: a brit zongorista, énekes, zeneszerző, rádiós műsorvezető Jamie Cullum 2016-ban a Veszprém Arénában mutatta meg, hogy a jazz lehet megőrülős buli is, ezúttal pedig – ha az időjárás is úgy akarja – egy egészen más miliőben, szabadtéren táncoltatja meg a közönséget.

(Fotó: vehir archív, 2016)(Fotó: vehir archív, 2016)

Szerdán, 13-án Ana Moura, a világ jelenleg legsikeresebb fado előadója áll színpadra a História kertben. Portugália talán legszebb zenei hagyományát, a melanokolikus, keserédes stílust képviselő művész a valaha élt legfiatalabb fado énekes, akit a holland Edison-díjra jelöltek, de zenei tehetségét és páratlan előadásmódját két Golden Globe és két Amalia díjjal is elismerték. Nem először jár Magyarországon: 2011-ben a Szigeten láthattuk már. 

Csütörtökön, 14-én a Gipsy Kings érvényesíti a retúrjegyét: a világhírű flamenco-pop zenekart senkinek nem kell bemutatni, visszatérő vendégei a fesztiválnak. 

(Fotó: vehir archív, 2009)(Fotó: vehir archív, 2009)

A munkahetet igazi zenei csemegével zárjuk: utcazenészből lett francia sztár, Zaz érkezik hozzánk, hogy a sanzon, a jazz és a soul stíluskeverékében írt dalaival elkápráztassa a hallgatóságát. Vele pénteken, július 15-én, a História kertben találkozhatunk. 

A sort a brit szupersztár, James Blunt zárja szombat este a Veszprém Arénában. Első albuma 2004-ben jelent meg Back To Bedlam címmel, melynek You’re Beautiful című dala azonnal világsztárrá tette. A dal többek között két Brit Zenei- és két Ivor Novello-díjat nyert el, valamint öt Grammy-jelölést is kapott, az album egyszerre 16 országban volt listavezető.

A fesztivál 2022-es programját beharangozó sajtótájékoztatót Budapesten tartották a Budapest Music Centerben, amelyen a fesztiváligazgató, Mészáros Zoltán mellett részt vett Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is.

Mészáros Zoltán reményét fejezte ki, hogy jövő nyárra magunk mögött tudhatjuk a pandémiát, és sikerrel rendezhetik meg a hatnaposra bővülő fesztivált. Megköszönte a támogatóknak, hogy segítenek megszervezni ezt a nagyszabású rendezvényt, mint mondta, kormányzati támogatás nélkül nem tudna a VeszprémFest évről évre ilyen világszínvonalat képviselni.

A fesztiváligazgató hozzátette, a VeszprémFest kísérőrendezvényeként július 8-17. között rendezik meg a Rozé Rizling és Jazz Napok ingyenes programjait az Óváros téren, valamint a Séd-parti jezsuita templomnál is lesznek koncertek július 14-16. között, amelyek programját később jelentik be.

Ovádi Péter szerint a fesztivál neve összeforrt a várossal és ma, amikor Veszprémet emlegetjük, nem csak a csodálatos vár, a modern állatkert jut az emberek eszébe, hanem bizony a VeszprémFest is, csakúgy mint az Utcazene Fesztivál vagy éppen az Auer Fesztivál.

Porga Gyula kiemelte, fontosnak tartja, hogy a koronavírus-járvány másfél évének mindennapi kihívásai mellett ne tévesszék szem elől azt a törekvést, hogy Veszprém az európai kulturális és kreatív városok élmezőnyébe tartozzon, melynek most a középmezőnyében van. Hangsúlyozta, a VeszprémFest évről évre segíti ennek a célnak a megvalósulását.

vehir.hu
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.