Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Őszintén a fogyatékkal élőkről

2021. november 13. 12:19
Péntek délután egy talk-show szerű rendezvényen lehetett megismerni két kerekesszékes és egy látássérült történetét és olykor izgalmas mindennapjait a megyei könyvtárban.

A Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület és a Mozgássérültek Aktív Egyesülete rendhagyó, szemléletformáló, beszélgetős estet tartott a Veszprémi Eötvös Károly Megyei könyvtárban. A „szólj be a fogyinak!” nevű pénteki rendezvény egy olyan érzékenyítő programsorozat része, amelyen a fogyatékkal élők életét lehet jobban megismerni. Ahogy a civil hálózat elnöke, Varga Endre a sajtónak fogalmazott, a program a már a Házasság Hetén kipróbált, „szólj be a papnak!” nevű rendezvény formátumát és koncepcióját követi, azaz a résztvevők egy talk-show szerű beszélgetés keretében őszintén mesélnek magukról, a nézők pedig ha kíváncsiak a részletekre, kérdezhetnek is.

Az érzékenyítő programra Ovádi Péter parlamenti képviselő mellett Halmay Gábor önkormányzati képviselő is ellátogatott. Utóbbi többek közt azért is, mert az önkormányzat épp ebben a hónapban vizsgálja felül a város szociális koncepcióját. Mint mondta, ilyenkor a veszprémi szervezetek és intézmények mellett a civileket és alapítványokat is megkérdezik arról, hogy a város miként tudná jobban segíteni az integrációt és a szélesebb körben való befogadást.

A péntek délutáni programon két kerekesszékes, és egy születése óta látássérült ember beszélt a lelki és fizikai nehézségek mellett fesztelenül, olykor öniróniával arról is, mik, vagy mik voltak életük legmegalázóbb pillanatai, milyen nehézségekkel találkoznak a mindennapokban, vagy hogy a rokonok és barátok, hogyan kezelték/kezelik őket a megváltozott szituációban. Mesterházy Zsolt, a Mozgássérültek Aktív Egyesületének elnöke például elmesélte a ’90-es évek elején, huszonéves korában történt motoros balesetének részleteit, és azt is, a szülők milyen traumán mentek keresztül, amikor kiderült: a fiúk deréktól lefelé lebénult. Egy másik történet arról szólt, egy vak embert hogyan kezelnek akkor, ha egy nyilvános wc-t kell használnia.

 – Kis ablakokat vágunk a titkokra, és megpróbálunk bekukucskálni rajta, hogy meglássuk, ők is emberek, és túllépjünk a felületességen- szólt Varga Endre arról, mi a program lényege és célja. Aki pedig szeretne ezen a kulcslyukon bekukucskálni, megteheti, hisz november 19-én, 16 órától a Március 15-i könyvtárban ismét megrendezik az eseményt.

Ge. Á.
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.