Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 6. Miklós
Veszprém
-1°C
2023. december 6. Miklós
Veszprém
-1°C

Segítik a kapcsolódást az érzékenyítő órák

2022. március 26. 4:00
Az iskolai szemléletformáló Esély órák tanulságairól beszélgettek péntek délután a Fogyatékosügyi Kerekasztal tagjai a Pannon Egyetemen.

A kerekasztal-beszélgetés moderátora Vajna Szabina, a Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület munkatársa, a projekt szakmai és pénzügyi vezetője volt. Az Esély órákat 2008 óta viszik el a megye óvodáiba, általános és középiskoláiba, és a közelmúlt óta a Pannon Egyetemre is. Az elmúlt években több mint tízezer diákot érzékenyítettek több mint száz intézményben, interaktív osztályfőnöki órák keretében.  Az órákon a mozgás-, látás-, hallássérültek és autizmussal élők nehézségeiről beszélgetnek, a résztvevők pedig kipróbálhatnak különféle segédeszközöket, például kerekesszéket, fehér botot, ezáltal pedig saját tapasztalatokat szereznek, valamint tanácsokat kapnak azzal kapcsolatban, hogyan tudnak jól segíteni egy-egy helyzetben a fogyatékkal élőknek.

Az iskolai órák tapasztalatairól az előadók – Brokes Judit, dr. Herbert Attila és Navratyil Sándor – azt mondták: a kisgyerekek még természetes kíváncsisággal fordulnak feléjük, bátran tesznek fel időnként felnőtt fejjel meglepő kérdéseket is. Ez a kíváncsiság a kamaszkorban sajnos gyakran megszűnik, de a felnőttlét küszöbén, a végzősökkel, egyetemistákkal már komolyabban is lehet beszélgetni. Minden korosztály a maga életéből merít, amikor kérdez: a kisebbek arra kíváncsiak, feketeséget “látnak”-e a vakok, vagy hogyan alszanak a kerekesszékesek; a kamaszok fantáziáját pedig inkább az mozgatja, mennyire befolyásolják ezek a korlátok a szexuális életet. Az Esély órák előadói ezekre a kérdésekre is szívesen válaszolnak, és ezzel segítenek a fiataloknak abban, hogy reális képet alakítsanak ki a fogyatékkal élőkről, ezáltal pedig nyitottabban forduljanak feléjük.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Könnyebb beilleszkedést tesz lehetővé a Szakképzési Centrum a felsőoktatásba Könnyebb beilleszkedést tesz lehetővé a Szakképzési Centrum a felsőoktatásba A Pannon Egyetem és a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikuma szorosabbra fűzte kapcsolatát azzal, hogy kiegészítették már meglévő megállapodásukat. amely eddig alapvetően a vegyipari, informatikai és távközlés területén megvalósult képzéseket foglalta magába.  A Pannon Egyetem a Humántudományi Karon meghirdetett óvodapedagógus,tanító és pedagógia alapszakokat hozzákapcsolja a technikumban folytatott kisgyermekgondozó- és nevelő képzéshez.   tegnap 18:01 Pedagógus béremelést jelentett be Pintér Pedagógus béremelést jelentett be Pintér A cél a gyermekek tudásszintjének növelése, hogy versenyképesek legyenek az Európai Unió területén - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn az Országgyűlés kulturális bizottsága előtti éves meghallgatásán. 2023. december 4. 17:30 Megnyitott az eplényi sípálya szabadidősport Megnyitott az eplényi sípálya Megnyitott az eplényi sípálya, a téli sportok kedvelői egyelőre az A1-es pályát és a tanulópályát használhatják - közölte a Síaréna Vibe Park közösségi oldalán hétfőn. 2023. december 4. 14:14 Az énekes madarakat lehet, a vízi madarakat tilos etetni! Az énekes madarakat lehet, a vízi madarakat tilos etetni! Kezdődik a 134. országos énekesmadár-etetési szezon, amely az első fagyok beköszöntétől ezek megszűnéséig, márciusig tart - olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményében. 2023. december 4. 11:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.