2023. június 10.
//
Margit névnap

Segítik a kapcsolódást az érzékenyítő órák

Az iskolai szemléletformáló Esély órák tanulságairól beszélgettek péntek délután a Fogyatékosügyi Kerekasztal tagjai a Pannon Egyetemen.

A kerekasztal-beszélgetés moderátora Vajna Szabina, a Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület munkatársa, a projekt szakmai és pénzügyi vezetője volt. Az Esély órákat 2008 óta viszik el a megye óvodáiba, általános és középiskoláiba, és a közelmúlt óta a Pannon Egyetemre is. Az elmúlt években több mint tízezer diákot érzékenyítettek több mint száz intézményben, interaktív osztályfőnöki órák keretében.  Az órákon a mozgás-, látás-, hallássérültek és autizmussal élők nehézségeiről beszélgetnek, a résztvevők pedig kipróbálhatnak különféle segédeszközöket, például kerekesszéket, fehér botot, ezáltal pedig saját tapasztalatokat szereznek, valamint tanácsokat kapnak azzal kapcsolatban, hogyan tudnak jól segíteni egy-egy helyzetben a fogyatékkal élőknek.

Az iskolai órák tapasztalatairól az előadók – Brokes Judit, dr. Herbert Attila és Navratyil Sándor – azt mondták: a kisgyerekek még természetes kíváncsisággal fordulnak feléjük, bátran tesznek fel időnként felnőtt fejjel meglepő kérdéseket is. Ez a kíváncsiság a kamaszkorban sajnos gyakran megszűnik, de a felnőttlét küszöbén, a végzősökkel, egyetemistákkal már komolyabban is lehet beszélgetni. Minden korosztály a maga életéből merít, amikor kérdez: a kisebbek arra kíváncsiak, feketeséget “látnak”-e a vakok, vagy hogyan alszanak a kerekesszékesek; a kamaszok fantáziáját pedig inkább az mozgatja, mennyire befolyásolják ezek a korlátok a szexuális életet. Az Esély órák előadói ezekre a kérdésekre is szívesen válaszolnak, és ezzel segítenek a fiataloknak abban, hogy reális képet alakítsanak ki a fogyatékkal élőkről, ezáltal pedig nyitottabban forduljanak feléjük.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Elindult a V-Bike tesztüzem, a lakosság július 1-jétől használhatja a bringákat
Elindult a V-Bike tesztüzem, a lakosság július 1-jétől használhatja a bringákat
A V-Bike közbringarendszer Magyarország első olyan közösségi kerékpáros rendszere, ahol minden bicikli elektromos rásegítéssel rendelkezik. Fontos mérföldkő, hogy elindult a rendszer tesztüzeme a kivitelező és az üzemeltető részvételével annak érdekében, hogy a hivatalos használatba vétel idejére, július 1-re minden tökéletesen működjön – közölte a Polgármesteri Hivatal.
Veszprémi és környékbeli pedagógusok munkáját ismerték el
Veszprémi és környékbeli pedagógusok munkáját ismerték el
Pedagógusnap alkalmából idén is elismerték a kistelepülések pedagógusait, valamint a Veszprémi Tankerület Központ Lámpás díjai is gazdára találtak.
Párbeszédet javasol a Balatonról Navracsics Tibor
Párbeszédet javasol a Balatonról Navracsics Tibor
A területfejlesztési miniszter szerint párbeszédet kellene indítani a Balatonról, amelyben az üzleti élet, a környezetvédelem, a kulturális élet szereplői, a helyiek, az itt üdülők és az alkalmi látogatók is részt vennének.
Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Május végén egy dózsavárosi lakásba törtek be a betörők, ahonnan ötvenmillió forint értékben vittek el értéktárgyakat. Az esetnek több tanulsága is van, amiről szerdán sajtótájékoztató keretében számoltak be a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságon. Ugyanitt bemutatták azokat a tárgyakat is, amiket azóta megtaláltak a nyomozók, valamint a videófelvételt, amikor bilincsben elvezetik az egyik elkövetőt, akinek az elfogásához 24 órára volt csak szüksége a rendőröknek. Cikkünkben mi is megmutatjuk ezeket a részleteket.
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Idén is átadták a Ranolder-díjakat Veszprémben, amivel rendszerint a város pedagógusait tüntetik ki minden évben. Az ünnepségen Porga Gyula polgármester a pedagógus társadalom jelenlegi helyzetéről is kendőzetlenül beszélt, megtartva az ünnepség méltóságát és a tanárok iránti tiszteletet.