Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Shakespeare bemutatóval folytatja az évadot a Petőfi Színház

2021. november 11. 22:46
November 19-én mutatja be Shakespeare Ahogy tetszik című drámáját a Veszprémi Petőfi Színház, melyet a teátrum igazgatója, Oberfrank Pál rendezett, a főszerepben pedig Horváth Csengét és Szederjesi Teodórát láthatjuk. A bemutató előtt őket kérdeztük a munkafolyamatról.

Az előadást az eredeti időpont helyett betegség miatt november 19-én mutatják be.

Az Ahogy tetszik Shakespeare egyik legjátékosabb drámája, az előadás rendezője, Oberfrank Pál szerint a közönség most különösen igényelheti az ilyen jellegű, könnyed, mégis tartalmas előadásokat. Ahogy fogalmazott: „Ez egy csodálatos, költői hangon megszólaló vígjáték, ugyanakkor jelentős és fontos témákkal foglalkozik.

A hangulat, amit a próbák során megteremtettünk – a díszlet, a nyelv, a klasszikus jelmezek –, a valódi Globe Színház világát eleveníti fel.

A díszlet, főként takarékossági megfontolásból, a korábbi előadások elemeiből áll össze; ami pedig a szöveget illeti, Szabó Lőrinc fordításával dolgozunk. Megdöbbentő, hogy ma is mennyire érvényesek azok a mondatok, amelyeket Shakespeare hajdan megírt. A veszprémi közönség igényes, ez az előadás igazi csemege lesz számukra.”

Oberfrank Pál a rendezésről így fogalmazott: „nem vagyok rendező, színészként rendezek, de tudom, mi lehet jó a színésznek, és egyáltalán nem ritka a szakmánkban, hogy színészként rendez valaki. Verbálisan nagyon erős ez az előadás.

A szövegcentrikusság minimalizálja a színészek úgynevezett pótcselekvési lehetőségét: nem menekülhetnek nagy gesztusokba, mert félő, hogy elvész a szöveg.

Színészként pontosan tudom, hogy ez roppant nehéz, de rendkívül büszke vagyok a társulatra, mert az egész csapat kiválóan teljesít. Közben pedig itt van egy világjárvány, és szembesülve a járványügyi adatokkal, minden megtartott próba most hatványozott öröm. A színházban naponta tesztelünk, és nagyon ügyelünk a járványügyi intézkedések betartására.”

Az előadás egyik főszereplője – a Marosvásárhelyen végzős színészhallgató – Szederjesi Teodóra, aki Rosalindát, a száműzött herceg lányát játssza. Kérdésünkre a szerepe kapcsán elmondta: „nagy kihívás megformálni Rosalindát. Még sohasem játszottam nadrágszerepet, most azonban az első felvonás végétől egy fiút alakítok. Eddigi szerepeim elég nőiesek voltak, minden alkalommal meg kell keresnem a karakter hangját, mozgását, jellemét.

Amikor egy próba után kicsavarhatom az ingemet az izzadságtól, akkor tudom, jó irányba haladok.

Sokat gondolkodom a férfi gesztusokon, keresgélem, hogy hiteles legyen. Habár elég nőies nőnek gondolom magamat, úgy érzem, van bennem valami ősi maszkulin vonal, amit mélyről elő tudok hívni. A jelmez is sokat segít a karakter megformálásában, a szöveg pedig egyáltalán nem egyszerű. Emelkedett, metaforikus világ, amit nagyon kell értenünk ahhoz, hogy hitelesen, érvényesen átadhassunk a közönségnek.”

Céliát, Frigyes herceg lányát Horváth Csenge alakítja. A fiatal színésznőnek nem ez az első évada a Veszprémi Petőfi Színházban, hiszen először a Diótörőben, majd a Tartuffben láthattuk, azóta pedig számos emlékezetes alakítással nyűgözte le a veszprémi közönséget. Most Shakespeare klasszikusában Céliaként lép színpadra:

„Egy olyan figuráról van szó, akinek minden cselekedetét a szeretet inspirálja, akit a humor minden nehézségen átsegít.

A próbafolyamat alatt igyekszem a színházon kívül is belebújni az általam megformált karakter személyiségébe, átvenni a gesztusait, és próbálok úgy viselkedni, ahogy a figura is tenné. Célia nagyon jó csaj, érdemes lenne adott esetben megtartani a személyiségjegyeit. Érdekes, hogy a második felvonásban egyfajta megfigyelőként van jelen, vagyis szövegem nincs, de végig a színpadon vagyok. Nagy kihívás megtalálni azt az egyensúlyt, amivel nem vonom el a figyelmet, ugyanakkor erős jelenléttel tudom hozni a csendes megfigyelőt. Shakespeare-t játszani csodálatos, nagyon örülök ennek a lehetőségnek.”

Az előadásról bővebben itt olvashat.

Szabó Eszter
további cikkek
Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás kultúra Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás A Pannon Várszínház legújabb előadása a Pablo és Picasso, avagy az állatok karneválja című családi musical. Ehhez kapcsolódóan a teátrum gyermekrajz pályázatot hirdetett. A beérkezett pályaművekből pénteken nyílt kiállítás a színházban, Formákban a világ címmel. 2024. június 22. 16:08 Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta A Komáromi Sándor vezette Pannon Színitanoda számos elismerést zsebelt be az elmúlt időszakban. Vezetője megkeresésünkre részletesen elmondta, pontosan milyen fesztiválokon jártak, de megtudtuk azt is, hogy Komáromi Sándor csapatához még most sem késő csatlakozni. 2024. június 20. 12:11 Kárpáti Barbara lett a legjobb színész a Pannon Várszínházban Kárpáti Barbara lett a legjobb színész a Pannon Várszínházban Lezárult a közönségszavazás a Pannon Várszínházban: a közönség Kárpáti Barbarát szavazta meg az évad legjobbjának, míg az előadások közül A lepkegyűjtő bizonyult a legjobbnak.   2024. június 12. 11:04 Felavatták a Bakody-Benczédi Barátságpadot Felavatták a Bakody-Benczédi Barátságpadot A Veszprémi Petőfi Színház épülete előtt adták át a Mindent meg lehet beszélni Bakody-Benczédi Barátságpadot, tisztelegve ezzel is Bakody József és Benczédi Sándor előtt. 2024. június 6. 11:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.